Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bookswap“ pristato: dešimt knygų mylimiems tėčiams

Pirmą birželio sekmadienį švenčiame Tėvo dieną. Dovanojame jiems savo dėmesį, laiką, meilę ir gražiausius žodžius. Tačiau jei prie to norisi ir dar ką nors pridėti, net neabejojame, jog knyga – geriausia dovana. Knygų tinklaraštininkė Nora Žaliūkė – Knygų dama atrinko 10 skirtingų knygų, subalansuotų įvairiems tėčių skoniams.
„Bookswap“
„Bookswap“

1. Lindsey Fitzharris „Mėsinėjimo amatas“ (leidykla „Liūtai ne avys“, vertėja Diana Urbonė)

Knyga visiems mėgstantiems šokiruojančią istoriją, tikrus faktus ir neatskleistas praeities paslaptis. Ne vieną apdovanojimą už šią istorinę knygą pelniusi autorė čia atskleidžia XIX a. chirurgijos pasaulį, pasakoja apie ankstyvąsias operacijas, operacijų teatrus, į kuriuos stebėti chirurgų darbo ateidavo daugybė žiūrovų. Knygoje pasakojama apie viską pakeitusį anestezijos išradimą, jauną gydytoją Džozefą Listerį, supratusį, jog visų infekcijų šaltinis yra mikrobai ir kardinaliai pakeitusiam tuometinę medicinos kasdienybę. Ši itin informatyvi knyga nestokoja ir groteskiškų scenų iš nesterilių operacijų, kapinių, kuriose medicinos tikslais būdavo grobiami lavonai, tad „Mėsinėjimo amatas“ skirtas tik stiprių nervų skaitytojams.

2. Joel Dicker „Visa tiesa apie Hario Kveberto bylą“ (leidykla „Alma littera“, vertėjas Pranas Bieliauskas)

Ieškot įdomaus, nenusaldinto, sodraus, tačiau nesudėtingai skaitomo romano? Atkreipkit dėmesį į šią istoriją – knygą, Prancūzijoje susišlavusią vertingiausius literatūrinius apdovanojimas, pelniusią tarptautinį pripažinimą ir virtusią serialu. „Visa tiesa apie Hario Kveberto bylą“ pasakoja nelaimingos, neleistinos meilės istoriją, vėliau peraugsiančią į tikrą detektyvą. Garsaus rašytojo Hario Kveberto namo kieme randamas prieš trisdešimt metų dingusios Nolos kūnas. Visi įkalčiai nukreipti prieš Harį, tačiau jo draugas, knygą parašyti siekiantis jaunuolis Markusas, netiki Hario kaltumu. Jis pasiryžta pats tirti šią bylą, drauge išklausydamas ir neįtikėtiną Kveberto gyvenimo istoriją, kurioje drama ir netikėtumai laukia už kiekvieno kampo.

3. Michael Bar – Zohar, Nissim Mishal „Mosado amazonės“ (leidykla „Briedis“, vertėjas Romualdas Grigaliūnas)

Šnipų istorijomis besižavintiems privalu perskaityti šią knygą, kuri savo herojų liudijimais priblokš kiekvienu skyriumi. „Mosado amazonės“ pasakoja daugybės moterų šnipių istorijas ir jų nuveiktus žygdarbius. Nuo pačių pirmųjų, pradėjusių darbą dar prieš šimtą metų, iki pat šių dienų. Kiekviena istorija aprašo ir moterų asmeninius gyvenimus, bandymus laviruoti tarp meilės, jausmų ir didžiulės atsakomybės savo šaliai. Aprašomos jų misijos, kurias skaitant pasijauti įsuktas į aukščiausios prabos trilerį. Ryte šnipės keliasi savo namuose ir nežino, galbūt vakare jau bus visai kitame pasaulio krašte, su pakeistu vardu, tapatybe, išvaizda ir užduotimi pargabenti itin slaptus dokumentus iš nuolat saugomo politiko viešbučio kambario. Tačiau niekas čia ir nenudailinta – daug dėmesio skiriama ir istorijoms, kuomet amazonės būdavo sučiuptos. Vertingas skaitinys slaptų, tikrų istorijų gerbėjams.

4. Roald Amundsen „Pietų ašigalis“ (leidykla „Briedis“, vertėjas Vitalijus Michalovskis)

O gal jūsų tėtis yra užkietėjęs keliautojas ir nuotykių ieškotojas? Tuomet jam patiks autobiografinė, garsaus keliautojo Roaldo Amundseno knyga „Pietų ašigalis“. 1909 metais, Amundsenas, kartu su keturiais bičiuliais nusprendė aplenkti kapitoną Robertą Falconą Scottą, jau keliaujantį link piečiausio planetos krašto, kur joks žmogus dar nėra buvęs. Užsibrėžęs tokį tikslą, Amundsenas leidosi į itin pavojingą, šaltą, sudėtingą ir nenuspėjamą kelionę, kur jo laukė daugybė nenumatytų išbandymų: nuo ledo prarajų, iki begalinių sniegynų dykumų.

5. James Mahaffey „Atominės avarijos“ (leidykla „Briedis“, vertėja Dangirutė Giedraitytė)

Dar viena ypatinga knyga mėgstantiems pasiknaisioti pasaulio istorijoje ir jos katastrofų šešėliuose. Knyga „Atominės katastrofos“ nuodugniai ir išsamiai pasakoja apie visas pasaulį ištikusias branduolines avarijas, jų priežastis, pasekmes, padarytas mokslininkų klaidas ir kainą, kurią žmonija kaskart sumokėdavo. Čia surinkta daug negirdėtų faktų ir apie Černobylio bei Fukušimos katastrofas, daug mokslinės informacijos, daug įvykių nagrinėjimo ir net dramatiškų paaiškinimų. Tikrai solidus, vertingas ir labai įdomus skaitinys istoriją mylintiems tėčiams.

6. Giedrius Vilpišauskas „Virtuvės užkariavimo menas“ (leidykla „Tyto alba“)

O gal jūsų tėtis mėgsta sukiotis virtuvėje? Net jeigu ir nemėgsta, ši Giedriaus Vilpišausko knyga – puikiausia dovana, mat tai toli gražu nėra tik receptų knyga. Tai – virtuvės užkariavimo gidas, aiškiai, įdomiai ir paprastai paaiškinantis visus virtuvėje vykstančius procesus. Nuo buitinės technikos iki maisto produktų. Nuo to, kaip išsivirti kiaušinį, iki namų gamybos majonezo. Nuo produktų derinimo, iki mėsos iškaulinimo. Procesus, kurie net patyrusiam namų kulinarui atrodo sudėtingi, Giedrius paaiškina itin lengvai, šmaikščiai ir taip, jog iškart norisi eiti į virtuvę ir išbandyti savo jėgas.

7. Catriona Ward „Paskutinis namas Nereikalingųjų gatvėje“ (leidykla „Tyto alba“, vertėja Inga Čepulienė)

Mistika, siaubas, šiek tiek įtampos ir daugybė netikėtumų – dalykai, kurių filmuose ar knygose ieško jūsų tėtis? Tuomet privalot atkreipti dėmesį į šį, absoliučiai unikalų romaną „Paskutinis namas Nereikalingųjų gatvėje“. Tedas gyvena kartu su savo kate, bei dukra Loren. Gyvena jie paprastame name, bet nepaprastoje vietoje — visai šalia jų namo, prie ežero, prieš vienuolika metų dingo maža mergaitė ir kasmet šia įvykis laikraštyje prisimenamas. Tedui nėra lengva prisiminti dingimą, o ir šiaip jo gyvenimas nelengvas. Dukra nuolat mušasi, pyksta ir taikosi pabėgti iš namų, ko jai daryti negalima. Loren negali palikti namų. Šalia jų namo atsikrauto moteris ir ji tikisi išnarplioti anuometinę dingimo paslaptį, kas į Tedo gyvenimą įneša dar daugiau sumaišties. Knyga, kuri stebins visiškai netikėtais siužeto vingiais, ir negalėsit atsiplėšt nuo jos, kol neperskaitysit iki galo.

8. James Clear „Atominiai įpročiai“ (leidykla „Liūtai ne avys“, vertėja Diana Urbonė)

Aiški, paprasta ir praktiškai pritaikomų patarimų pilna knyga visiems, norintiems tobulėti, atsikratyti netinkamų ir įgyti gerų įpročių. Nesvarbu ar jūs siekiate sėkmės darbe, santykiuose, kuriate verslą, ar tiesiog norite mesti rūkyti – ši knyga pateiks paprastą sistemą, patarimus, kaip rasti raktą į sėkmę. Knygos autorius pasakoja kaip net užimčiausioje dienotvarkėje rasti laiko naujiems įpročiams, kaip atgauti valią ir motyvaciją, kaip susikurti tinkamą aplinką, padėsiančią lengviau siekti užsibrėžtų tikslų. Knygoje jis dalijasi ir sėkmės istorijomis žmonių, su kuriais dirbo: garsūs aktoriai, medikai, komikai, sporto žvaigždės... Galbūt tai yra ta knyga, kuri įkvėps jūsų tėtį naujiems atradimams ir įkvėpimams?

9. Kevin Horsley „Neribota atmintis“ (leidykla „Liūtai ne avys“, vertėjas Gintaras Kaminskas)

O gal jūsų tėtis yra iš tų, kurie nuolat linkę save išbandyti, lavinti ar išmokti ką nors naujo? Knyga „Neribota atmintis“ būtent tai ir skatina. Jos autorius – gavęs tarptautinio atminties didmeistrystės titulą, atminties lavinimo čempionato medalininkas, pagerinęs atminties testo pasaulio rekordą rašytojas, dabar atminties subtilybių mokantis kitus. Kartu su šia knyga ir Kevin Horsley siūlomais metodais paaštrinsite protą, išmoksite įsiminti itin daug svarbios informacijos, išmoksite lengviau mokytis ir sutelkti dėmesį. Paprasta forma ir nesudėtingomis atminties lavinimo sistemomis praplėsite akiratį ir sužinosite daug įstabių dalykų apie žmogaus proto galią.

10. William Kent Krueger „Maloningoji žemė“ (leidykla „Tyto alba“, vertėja Jolita Parvickienė)

Na, o jei jūsų tėtis mėgsta rimtus romanus, primenančius klasiką, jaudinančius savo gražia kalba ir giliai širdin įsimingančia išmintim – rekomenduoju atkreipti dėmesį į „Maloningąją žemę“. Broliai Odis ir Albertas visai maži neteko tėvų ir buvo įkurdinti Linkolno indėnų internate. Augantiems berniukams tai ne pati geriausia vieta: didžiulė drausmė, sunkūs darbai, prastas maistas, griežtos, kartais net žiaurios bausmės, o kur dar personalas nekenčiantis kiekvieno auklėtinio. Albertas ramesnis, stengiasi prisitaikyti, o Odžiui čia jau bėda… Iš prigimties ūmaus būdo ir lakios vaizduotės berniukas jaučiasi suvaržytas ir nelaimingas. Jis nebegali čia gyventi ir kartu su broliu bei dar dviem draugais pabėga iš internato. Ir čia prasideda įspūdinga jų kelionė, kurios metu jie patirs tiek, kiek kiti turėdami penkis gyvenimus nepatirtų. Bus pavojų, baimės, bado, ligų, priešų, meilės, atradimų, nusivylimų, menkų džiaugsmo akimirkų ir daug tikros draugystės.

Susidomėjote kuria nors knyga? Patikrinkite, gal ji gyvena knygų mainų platformoje BOOKSWAP, kur galite patogiai ir greitai išmainyti senas knygas į naujas istorijas! O jei knygos ten nėra – įsidėkite į norų sąrašą ir gaukite žinutę, vos ji pasirodys mainų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas