Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Cenzūra Kinijoje – uždraustos George'o Orwello satyros „Gyvulių ūkis“ ir „1984“

Kinijoje vis tvirčiau žengiant link amžino Xi Jinpingo dominavimo šalies valdyme, šalyje uždraustos garsiosios britų rašytojo George'o Orwello politinės satyros „Gyvulių ūkis“ ir „1984“, kurios ir kritikuoja politines santvarkas, rašo „The Independent“.
George'as Orwellas
George'as Orwellas / „Scanpix“/AP nuotr.

Satyriškas kūrinys „Gyvulių ūkis“ yra gerai žinomas dėl savo garsios frazės: „Visi gyvuliai yra lygūs, bet kai kurie lygesni už kitus“. Knygoje pašiepiamos socializmo ir komunizmo idėjos. Tai alegorija į tuo metu vykdytą Sovietų Sąjungos politiką ir socialinę revoliuciją.

„Gyvulių ūkis“ yra laikoma viena reikšmingiausių XX amžiaus knygų. Žurnalas „Time“ ją yra įtraukęs tarp 100 geriausių kūrinių, išleistų anglų kalba, o 1996 metais ji įvertinta Hugo premija.

Apie šios knygos istoriją ir tai, kaip ji galėjo nepasiekti skaitytojų, – skaitykite čia.

Ši G.Orwello knyga pirmą kartą išleista 1945 metais ir kartu su kita šio britų autoriaus knyga „1984“ vis dar yra populiari ir šiomis dienomis. Beje, satyriško pasakojimo „1984“, kuris pirmą kartą buvo išleistas 1948 metais, pardavimai itin išaugo Donaldui Trumpui tapus JAV prezidentu ir pradėjus žiniasklaidą kaltinti „netikrų naujienų“ virusu.

Šioje knygoje pasakojama apie ateities visuomenę, kurioje sekamas kiekvienas gyventojo žingsnis. Tokiame pasaulyje gyvena Vinstonas Smitas, kurio darbas – istorijos perrašymas. Giliai širdyje jis priešinasi totalitariniam pasauliui, tačiau įsimylėjęs supranta, kad šioje visuomenėje laisvės kaina yra išdavystė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello romanas „1984-ieji“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello romanas „1984-ieji“

Kinijos Nacionalinis Liaudies Kongresas greičiausiai pritars įstatymo pataisai, kuri atvers šalies vadovui Xi Jinpingui kelią į neterminuotą vadovavimą valstybei. Pataisos tekste sakoma, kad šis pakeitimas „bus palankus siekiui užtikrinti Kinijos komunistų partijos Centro komiteto autoritetą ir vieningą vadovavimą, pagrindinį vaidmenį atliekant draugui Xi Jinpingui, taip pat sustiprinti ir patobulinti nacionalinės vadovybės sistemą“.

Ekspertai, sekantys įvykius Kinijoje, pastebi, kad G.Orwello knygos uždraudimas rodo, kad šalies vadovybė tame įžvelgia grėsmę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Tiesa, kartu su „Gyvulių ūkiu“ ir „1984“ Kinijoje uždrausta ir socialiniame tinkle „Weibo“ naudoti terminą „Xi Zedong“ – šis terminas nurodo Xi Jinpingo ryšį su buvusiu Kinijos diktatoriumi Mao Dzedongu.

Praėjusiais metais Kinijos cenzorių kirčio susilaukė britų rašytojo Alano Alexanderio Milne'o personažas Mikė Pūkuotukas, kuris buvo uždraustas jau minėtame „Weibo“ tinkle. Nekaltai atrodantis Mikė Pūkuotukas cenzūros sulaukė po to, kai interneto vartotojai jį pradėjo lyginti su Kinijos vadovu ir socialinius tinklus užplūdo jų palyginimų nuotraukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas