Didžioji pasaulio istorija – knygoje apie ginklus, mikrobus ir plieną

Istorikas vizionierius Yuvalis Noah Hararis, kurio „Sapiens“ ir „Homo deus“ knygos Lietuvoje pateko tarp populiariausių negrožinės literatūros kūrinių, yra pripažinęs, kad jas parašyti inspiravo kito autoriaus – amerikiečių antropologo Jaredo Diamondo – tyrimai, o ypač jo veikalas „Ginklai, mikrobai ir plienas“, pasirodęs prieš 20 metų.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

„Būtent ši knyga man parodė, kad galima užduoti didžiuosius pasaulio istorijos klausimus ir gauti mokslu pagrįstus atsakymus“, – pareiškė Y. N. Hararis.

Stora, daugiau nei 600 puslapių, žemėlapiais, diagramomis ir nuotraukomis gausiai iliustruota knyga „Ginklai, mikrobai ir plienas“ iš tikrųjų laikoma vienu svarbiausių šiuolaikinės pasaulio istorijos veikalų. Ji išversta jau į 37 kalbas, apdovanota Pulitzerio premija ir „Phi Beta Kappa“ mokslinės knygos apdovanojimu, o autorius tapo Nacionalinio mokslų ordino laureatu.

Būtent ši knyga man parodė, kad galima užduoti didžiuosius pasaulio istorijos klausimus ir gauti mokslu pagrįstus atsakymus.

Knygoje apžvelgiama 13 000 metų žmonijos istorija pasakojant apie imperijų, religijos, rašto, augalininkystės, ginklų atsiradimą. Remdamasis įvairių sričių – nuo archeologijos iki epidemiologijos – atradimais, J. Diamondas analizuoja, kodėl įvairių žemynų visuomenės vystėsi skirtingai ir kokiu būdu tai vyko. Kodėl kapitalizmas nesuklestėjo Meksikos čiabuvių visuomenėje, merkantilizmas – Užsachario Afrikoje, moksliniai tyrimai – Kinijoje, o pažangios technologijos – Šiaurės Amerikos čiabuvių visuomenėje? Kodėl Australijos aborigenų visuomenėje neatsirado pavojingų mikrobų? Paaiškindamas, kaip dabarties pasaulį nulėmė žmonių gyvenimo sąlygos ir aplinka, autorius argumentuotai sugriauna rasistinių istorijos teorijų pagrindus.

Į pasaulį čia žiūrima kaip į svogūną, kuriame dabartis tėra lukštas ir kurio sluoksnius reikia nulupti siekiant suprasti istoriją. „Taip, pasaulio istorija tikrai yra toks svogūnas! Tačiau lupti jo sluoksnius yra nuostabu, nors ir nelengva, o dar – tai be galo svarbu mums šiandien, kai siekiame suprasti savo praeities pamokas ateičiai“, – pripažįsta autorius.

J.Diamondas (gim. 1937) – antropologas, fiziologas, biologas, ekologas, geografijos profesorius, mokslo populiarinimo knygų „Trečioji šimpanzė“, „Žlugimas“ ir „Pasaulis iki vakar“ autorius. Pasaulyje žinomas kaip labai plataus profilio tyrinėtojas. Amerikos menų ir mokslų akademijos, Nacionalinės mokslų akademijos ir Amerikos filosofų draugijos narys. Leidinių „Prospect“ ir „Foreign Policy“ inicijuotame įtakingiausių pasaulio intelektualų šimtuke užėmė garbingą 9-ą vietą.

Jo „Ginklai, mikrobai ir plienas“ kviečia į įkvepiančią istorinę kelionę po pasaulį, skatina permąstyti stereotipines nuomones apie savo ir kitas tautas bei apskritai žmonijos raidą. Ją perskaitę galime geriau suprasti, kodėl pasaulis tapo toks, koks yra dabar.

Jared Diamond. Ginklai, mikrobai ir plienas: visuomenių likimas. Iš anglų k. vertė Vytautas Grenda. V.: Kitos knygos, 2018.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas