Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ernestas Noreika kviečia į misiją „Apollo“ Šv.Jono gatvės galerijoje

Vasario 12 d. 18 val. Šv.Jono gatvės galerijoje (Šv.Jono g. 11, Vilnius) vyks poeto ir repo atlikėjo Ernesto Noreikos naujausios poezijos knygos „Apollo“ pristatymas. Renginyje dalyvaus knygos autorius, poetai Mindaugas Nastaravičius ir Marius Burokas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
A.Aleksandravičiaus nuotr./
A.Aleksandravičiaus nuotr./Ernestas Noreika
Temos: 2 Poezija Knygos

Nors knyga pasirodė dar ankstyvą 2019 m. rudenį ir jos autorius jau spėjo būti apdovanotas Jaunojo Jotvingio premija, toji „Apollo“ misija, kurią E.Noreika ruošia savo poezijos gerbėjams vasario 12 dieną, dar neįvyko. Ko gali tikėtis susirinkę renginio svečiai, pasakoja autorius.

„Žinoma, reiktų tikėtis eilėraščių, įvairiausių kalbų ir kalbelių, kosminės jėgos ir gal net ateivių. Kai renginyje dalyvauja trys poetai, net ir visata suvokia, kad galima tikėtis visko. Tai kas įvyks, įvyks tik vieną kartą, tad siūlau nepraleisti progos ir būti viso to liudininkais.“

Kaip apie naujausią E.Noreikos eilėraščių rinkinį rašė knygos redaktorius Rolandas Rastauskas, trečioje poezijos knygoje Ernestui Noreikai pavyksta pavojingas ir sykiu retas jaunajam poetui skrydis – atsiplėšti nuo ankstesniųjų eilėraščių vaizdinijos bei akustikos ir katapultuotis į mūsų raštijoje dar niekieno nelankytas teritorijas ir nepažintas žemes. Tuo įsitikinti galės visi atėję į Šv.Jono gatvės galerijos rūsius ir vakaro metu nepabijoję drauge su autoriumi patyrinėti minėtąsias nepažintas teritorijas ir žemes.

Ernestas Noreika „Apollo“
Ernestas Noreika „Apollo“

Vienas pirmųjų dėmesį į tik pasirodžiusią Ernesto Noreikos „Apollo“ atkreipė poetas Marius Burokas literatūros apžvalgoje „kosmosas ir poliaroidai“: „Jis norėjo būti visomis tikrovėmis / ir viskuo visose tikrovėse // viskuo ką būtų galima / vardinti iki begalybės“ – rašo trečiąją poezijos knygą „Apollo“ Lietuvos rašytojų sąjungos leidykloje išleidęs poetas Ernestas Noreika. Ir šios eilutės man atrodo tarsi savotiškas autoriaus šios, o, beje, ir dviejų ankstesnių knygų – 2012 m. pasirodžiusio „Povų ežero“ ir 2016 m. išleisto „Andalūzijos šuns“, – motto. (...)

Lietuvių poezija neskraidė į kosmosą ar mėnulį turbūt nuo keturvėjininkų ir Mieželaičio laikų, ji ilgą laiką ramiai ganėsi pririšta prie sodybų, vėliau nedrąsiai persikėlė į miestus, tik retkarčiais pakeldama galvą į viršų. O „Apollo“, kas aišku jau iš pavadinimo, – poetinė raketa ne tik į mėnulį – o kažkur daug toliau, kiek tik siekia poetinės galios variklis.”

„Apollo“ – stipru, skausminga. „Apollo“ – egzistencinė įtampa ir siurrealistinis sąmonės srautas.

„Apollo“ – tai lošimas ugnimi, kaulų ruletė, atominiai grybai, kaukolių indai, nerimo kambariai.

„Apollo“ – vienas originaliausių dabarties pasaulį atspindinčių eilėraščių rinkinių.

Ernestas Noreika (g. 1989m. Kaune) – poetas, reperis. 2012 m. Lietuvos edukologijos universitete baigė lietuvių kalbos ir literatūros bakalauro studijas. 2009m. pasirodė pirmosios publikacijos įvairiuose literatūros žurnaluose bei laikraščiuose. Išleido tris poezijos knygas „Povų ežeras“(2012), už kurią buvo paskirta Z.Gėlės premija, skiriama už geriausią tų metų debiutą, „Andalūzijos šuo“ (2016) ir „Apollo“ (2019) už kurią buvo įteikta jaunojo Jotvingio premija. Taip pat išleido du repo albumus „Tvin pyksas“ (2014) ir „Kūlgrinda“ (2017). Gyvena Pravieniškėse – geležinių erškėčių krašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas