Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estiškai išleisto A.Hitlerio manifesto didieji knygynai nenori pardavinėti

Estijos didieji knygynų tinklai atsisako pardavinėti leidėjo „Matrix Kirjastus“ išleistą nacių vado Adolfo Hitlerio manifestą „Mano kova“ (angl. „Mein Kampf“, est. – „Minu võitlus“), rašoma Estijos nacionalinio transliuotojo tinklalapyje err.ee.
Estiškas Adolfo Hitlerio knygos "Mano kova" leidimas
Estiškas Adolfo Hitlerio knygos "Mano kova" leidimas / Estijos leidėjo „Matrix Kirjastus“ nuotr.

Knygą į estų kalbą vertė Margus Lepa, o jos tiražas siekia 1000 egzempliorių. Tiesa, tai ne pirmas estiškas A.Hitlerio knygos vertimas. Dar 1934 metais „Mano kova“ buvo versta naciams simpatijų neslėpusio esto Fritjofo Hallmanno. 2003 metais iš rusiškai prieinamo knygos leidimo atskiras dalis yra vertęs Peeteris Kaskas.

Visgi dabar pasirodžiusios naujo knygos leidimo didžiausi Estijos knygynų tinklai „Rahva Raamat“ ir „Apollo“ nenori matyti tarp savo pardavinėjamų knygų asortimento.

Negaili kritikos

Kaip rašo err.ee, žurnalistas Andrejus Hvostovas dar 2016 metais, kai knyga perleista vokiečių kalba, išreiškė nerimą, jei A.Hitlerio autobiografinis manifestas bus išverstas ir į estų kalbą.

„Scanpix“ nuotr./Nacių lyderis Adolfas Hitleris 1937 metais
„Scanpix“ nuotr./Nacių lyderis Adolfas Hitleris 1937 metais

„Ši knyga buvo parašyta paprastiems žmonėms. Neturiu galvoje žmonių pagal jų kilmę ir profesija, bet kalbu apie žmones, kurie mąsto paprastais modeliais ir kurie pasižymi paprastu idėjų pasauliu“, – tuomet ETV kalbėjo jis.

Pasak A.Hvostovo, nacių vadas A.Hitleris buvo blogio genijus, kuris vis dar gali turėti įtakos Estijos jaunimui. Jis įspėjo, kad jei „Mano kova“ Estijoje būtų išleista be istorikų komentarų, kurie būtų pridėti prie knygos, visuomenėje atsirastų daug žmonių, kurie šį manifestą priimtų kaip naująją Bibliją.

Knyga Estijoje išties pasirodė be istorikų komentarų – priešingai, nei 2016 metais pasirodęs knygos leidimas Vokietijoje.

Sugrįžo į lentynas

Sąjungininkų pajėgoms laimėjus Antrąjį pasaulinį karą „Mano kovos“ autorinės teisės buvo perduotos Vokietijos Bavarijos regionui. Tačiau jos galiojo tik iki 2016 metų. Būtent prieš trejus metus leidėjai vėl atsigręžė į A.Hitlerio manifestą.

Kaip tuomet rašė BBC, knygos originalą sudaro per 600 puslapių, tačiau jis Vokietijoje perleistas kartu su istorikų komentarais ir sudaro per 2 tūkst. puslapių. Skaičiuojama, kad nacių vado autobiografija yra papildyta su daugiau nei trimis tūkstančiai ekspertų komentarų.

Vokietijoje vos pasirodžiusi „Mano kova“ buvo akimirksniu išpirkta. Knygą leisti nevengė ir kitų šalių leidėjai.

Kaip 2016 metais rašė „The Independent“, 4 tūkst. egzempliorių tiražu perleista knyga Vokietijoje išparduota nepaisant didelės jos kainos. Knygynuose šis nacių biblija vadinamas kūrinys tuomet kainavo 59 eurus. Prieš knygos pasirodymą Vokietijoje buvo sulaukta apie 15 tūkst. išankstinių knygos užsakymų, o vienas Berlyne įsikūręs knygynas visus egzempliorius jau buvo pardavęs įpusėjus pirmai prekybos dienai.

Po knygos įsitvirtino valdžioje

Pirma „Mano kovos“ dalis buvo parašyta A.Hitleriui atliekant bausmę Landsbergo kalėjime, 1925 metais. Šioje dalyje nacių vadas daugiausia kalba apie savo gyvenimą ir Vokietijos istoriją.

Po metų buvo išleista ir antra knygos dalis, kurioje A.Hitleris pasakoja apie nacių planus.

Po aštuonerių metų, kai Vokietijoje buvo išleista „Mano kova“, A.Hitleris įsitvirtino valdžioje. Teigiama, kad būtent ši autobiografija, kurioje jis išdėstė savo politinius siekius ir nacionalsocialistų teoriją, nacių vadui suteikė papildomų populiarumų taškų.

Ši knyga leido A.Hitleriui pagerinti ir finansinę savo situaciją: skaičiuojama, kad už vieną parduotą knygos egzempliorių A.Hitleris gaudavo 10 proc. siekiantį honorarą.

Leidinys „Business Insider“ yra skaičiavęs, kad iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos 1945 metais iš viso parduota per 10 mln. „Mano kovos“ egzempliorių. Taigi per metus A.Hitlerio kišenę papildydavo apie 1 mln. JAV dolerių. Šiais laikais tai prilygtų 12 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas