Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 28 /2022 03 01

Garsūs menininkai smerkia Putiną: Davidas Gilmouras prašo Rusijos karių nežudyti savo brolių ukrainiečių

Daugiau kaip tūkstantis rašytojų iš viso pasaulio, įskaitant Salmaną Rushdie, Margaret Atwood ir Nobelio premijos laureatą Orhaną Pamuką, išreiškė solidarumą su Ukrainos žmonėmis, išgyvenančiais „savo tamsiausias valandas“. Netyli ir kiti garsūs pasaulio menininkai.
Kūrėjai palaiko Ukrainą
Kūrėjai palaiko Ukrainą / Vida Press, 15min ir Twitter nuotr.

„Pink Floyd“ lyderis Davidas Gilmouras

Kovo 1 d. rollingstone.com paviešino „Pink Floyd“ lyderio Davido Gilmouro žinutę Rusijai: „Nustokite žudyti savo brolius.“

„Rusų kareiviai, nustokite žudyti savo brolius, – rašė jis. – Kare nebus laimėtojų.“

„Putinas turi išeiti“, – teigė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Watersas ir Davidas Gilmouras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Watersas ir Davidas Gilmouras

Yuvalis Noah Harari: Kodėl Vladimiras Putinas jau pralaimėjo šį karą

Kaip anksčiau skelbė 15min kultūra, savo poziciją „The Guardian“ išreiškė ir rašytojas Yuvalis Noah Harari:

„Rusai dar gali užkariauti Ukrainą. Tačiau pastarosiomis dienomis ukrainiečiai parodė, kad neleis išlaikyti jos. Praėjus mažiau nei savaitei nuo karo pradžios, vis labiau tikėtina, kad Vladimiras Putinas artėja istorinio pralaimėjimo link. Jis gali laimėti visus mūšius, bet vis tiek pralaimėti karą. Putino svajonė atkurti Rusijos imperiją visada rėmėsi melu, kad Ukraina nėra tikra tauta, kad ukrainiečiai nėra tikri žmonės ir kad Kijevo, Charkivo ir Lvivo gyventojai trokšta Maskvos valdžios. Tai visiškas melas – Ukraina yra tauta, turinti daugiau nei tūkstančio metų istoriją, o Kijevas buvo didelis metropolis jau tuo metu, kai Maskva dar nebuvo net kaimas. Tačiau Rusijos despotas savo melą sakė tiek kartų, kad, matyt, pats juo tiki.“

Visą straipsnį skaitykite čia: Yuvalis Noah Harari: Kodėl Vladimiras Putinas jau pralaimėjo šį karą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yuval Noah Harari
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yuval Noah Harari

Pasisakė PEN klubas

Vasario 28 d. daugiau kaip tūkstantis rašytojų iš viso pasaulio, įskaitant Salmaną Rushdie, Margaret Atwood ir Nobelio premijos laureatą Orhaną Pamuką, išreiškė solidarumą su Ukrainos žmonėmis, išgyvenančiais „savo tamsiausias valandas“.

Literatūros kūrėjus ir vertėjus vienijančio Tarptautinio PEN klubo organizuotame laiške, kuris taip pat išsiųstas ukrainiečių ir rusų kalbomis, rašytojai reikalauja Rusijos prezidento Vladimiro Putino nutraukti savo invaziją Ukrainoje.

„Vieningai smerkiame beprasmį karą, kariaujamą prezidentui Putinui atsisakius pripažinti Ukrainos žmonių teises be Maskvos kišimosi diskutuoti apie savo būsimą lojalumą ir istoriją“, – rašė jie.

„Vieningai remiame rašytojus, žurnalistus, menininkus ir visus Ukrainos žmones, išgyvenančius savo tamsiausias valandas. Palaikome jus ir jaučiame jūsų skausmą“, – sakoma laiške.

Tarp kitų pasirašiusiųjų yra filipiniečių žurnalistė Maria Ressa, pernai su rusų opozicinio laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiuoju redaktoriumi Dmitrijumi Muratovu pasidalijusi Nobelio taikos premiją.

D.Muratovas ketvirtadienį internete išplatintu vaizdo pareiškimu pasmerkė V.Putiną dėl invazijos į Ukrainą ir sakė, kad jam ir jo redakcijai dėl to gėda.

„Scanpix“ nuotr./Orhanas Pamukas, Salmanas Rushdie, Margaret Atwood
„Scanpix“ nuotr./Orhanas Pamukas, Salmanas Rushdie, Margaret Atwood

Tuo tarpu garsus rašytojas Stephenas Kingas paskelbė įrašą, kuriame rašo, kad paprastai jis nededa internete savo nuotraukų, tačiau dabar daro išimtį. Nuotraukoje jis dėvi Ukrainą palaikančius marškinėlius.

„Saulė ir jūra“ kūrėjos: „Esame prieš brutalų Rusijos režimą ir su juo susijusių meno fondų, institucijų ir asmenų veiklą“

„Auksiniu liūtu“ Venecijos meno bienalėje apdovanotos operos-performanso „Saulė ir jūra“ kūrėjos išplatino pareiškimą apie Rusijos karą Ukrainoje:

„Mes, operos-performanso „Saulė ir jūra“ autorės, Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė ir visa kūrinio komanda reaguojame į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, virtusią nepateisinamais ir neteisėtais kariniais veiksmais šalies teritorijoje. Griežtai smerkiame brutalius smurtinius išpuolius nukreiptus prieš civilius Ukrainos gyventojus, tarptautinės teisės ir demokratinių vertybių nepaisymą, bandymus pažeisti šalies suverenitetą, nepriklausomybę bei teritorinį vientisumą.“

Visą straipsnį skaitykite čia: „Saulė ir jūra“ kūrėjos: „Esame prieš brutalų Rusijos režimą ir su juo susijusių meno fondų, institucijų ir asmenų veiklą“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Opera „Saulė ir jūra“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Opera „Saulė ir jūra“

„Slava Ukraini“: Knygų mugėje – jautrūs rašytojų žodžiai karo paliestiems

Vasario 27 d. tokios Knygų mugės dar niekada nebuvo, sako kone kiekvienas šiųmetės Vilniaus knygų mugės dalyvis. Tai laikas, kai įprastas šypsenas pakeitė rimtis, klegesius koridoriuose – pokalbiai apie karą, o įvadines kalbas – tylos minutė ar susirinkusiųjų tariami žodžiai „Slava Ukraini“.

Savo pozicijas išreiškė įtakinių lietuvių intelektualai Alfredas Bumblauskas, Vytautas Landsbergis, Kristina Sabaliauskaitė, Tomas Vaiseta.

Visą straipsnį skaitykite čia: „Slava Ukraini“: Knygų mugėje – jautrūs rašytojų žodžiai karo paliestiems

VIDEO: „Slava Ukraini“: Knygų mugėje – jautrūs rašytojų žodžiai karo paliestiems

Nickas Cave'as: „Mūsų mintys ir meilė drąsiems Ukrainos žmonėms“

Apie tai, kad atšaukiami turėję įvykti koncertai Ukrainoje ir Rusijoje, paskelbė atlikėjas Nickas Cave'as.

„Mūsų mintys ir meilė drąsiems Ukrainos žmonėms, jų didvyriškam lyderiui ir visiems, kenčiantiems nuo šio beprasmiško karo.
Ukraina, mes esame kartu su jumis ir su visais, kurie Rusijoje priešinasi šiam žiauriam veiksmui, ir meldžiamės, kad ši beprotybė greitai baigtųsi“, – sakoma išplatintame pareiškime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Cave'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Cave'as

Marina Abramovič: „Ataka prieš Ukrainą yra ataka prieš mus visus“

Vasario 25 d. performanso menininkė Marina Abramovič viešai išreiškė solidarumą Ukrainai.

„Mano vardas yra Marina Abramovič. Aš gimiau Jugoslavijoje, šalyje gyvavusioje tarp Vakarų, Rusijos ir Rytų kultūrų. Per pastaruosius metus dirbau Ukrainoje ir susipažinau su žmonėmis ten. Jie yra garbingi, jie yra stiprūs, jie yra orūs. Aš solidarizuojuos su jais šią neįmanomą dieną. Ataka prieš Ukrainą yra ataka prieš mus visus. Tai ataka prieš žmonija ir ji turi būti sustabdyta.“

VIDEO: Artist Marina Abramovic sends message of solidarity to Ukraine as Russia invades

Režisierius Davidas Lynchas Putinui

Vasario 25 d. režisierius Davidas Lynchas savo „orų prognozėje“ kalbėjo apie Ukrainą.

Jis kreipėsi į Putiną: „Ukrainiečiai neatakavo tavo šalies. Čia tu įsiveržei į jų šalį.“

„Visos mirtys ir destrukcija sugrįš tau atgal“, – teigė jis.

VIDEO: David Lynch's Weather Report 2/25/22

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas