Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 10 17 /10:39

Gavusi antrąją prestižinę „Booker“ premiją britų rašytoja Hilary Mantel pateko į literatūros istoriją

Britų rašytoja Hilary Mantel antradienį pateko į literatūros istoriją kaip pirmoji moteris ir pirmasis Didžiosios Britanijos atstovas, antrą kartą gavęs prestižinę „Booker“ grožinės literatūros premiją.
Hilary Mantel
Hilary Mantel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Literatūros naujienas sekite ir socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Vieną svarbiausių anglų literatūros apdovanojimų per ceremoniją Londone H.Mantel atsiėmė už „Pateikite kūnus“ („Bring up the Bodies“) – antrąją savo trilogijos apie Thomas Cromwellį (Tomą Kromvelį) dalį.

60-metė rašytoja pirmąją „Booker“ grožinės literatūros premiją gavo 2009 metais už „Vilkų menę“ („Wolf Hall“), pirmąją šios istorinės grožinės sagos apie karaliaus Henriko VIII vyriausiąjį ministrą, dalį.

Atsiimdama premiją laureatė sakė: „Na, nežinau, 20 metų lauki „Booker“ premijos ir iškart jų atsiranda dvi“.

Apdovanojimą ji pavadino„tikėjimo aktu ir balsavimu už pasitikėjimą“.

„Žinau, kaip man pasisekė ir kokia privilegijuota esu šįvakar stovėdama čia“, – sakė ji audiencijai ir pajuokavo: „Dar turiu padaryti kai ką, kas labai sunku, turiu eiti ir parašyti trečiąją trilogijos dalį“.

„Patikinu jus, jog nesitikiu, kad vėl stovėsiu čia“, – pridūrė rašytoja.

H.Mantel tapo vos trečiu rašytoju nuo pat premijos įsteigimo 1969-aisiais, gavusiu ją du kartus. Anksčiau tai yra pavykę australui Peteriui Carey, kuris „Booker“ premijas laimėjo 1988 ir 2001 metais, ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) rašytojui Johnui Maxwellui Coetzee, kuris ją gavo 1983-iaisiais ir 1999-aisiais.

Kasmet teikiama „Booker“ premija laikoma vienu iš garbingiausių literatūros apdovanojimų pasaulyje. Ji skiriama britų, airių ar Sandraugos rašytojui už geriausią metų knygą ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.

Drauge su premija laureatas taip pat gauna 50 tūkst. svarų čekį.

Vertinimo komisijos pirmininkas Peteris Stothardas sakė, kad ši knyga „absoliučiai pranoko“ pirmąjį tomą.

„Šis dvigubas apdovanojimas yra nepaprastai pelnytas“, – sakė jis.

Lažybininkai šiemet favoritais laikė H.Mantel ir radikalų britų rašytoją Willą Selfą.

„Hilary Mantel perrašė istorinės grožinės literatūros taisykles. Knygoje “Pateikite kūnus„ mūsų didžiausia šiuolaikinė rašytoja perpasakoja šiuolaikinės Anglijos ištakas. Savo menu, savo prozos galia ji naudojasi tam, kad sukurtų moralinį dviprasmiškumą ir tikrą politinio gyvenimo netikrumą, politinio gyvenimo tada ir blankios politinio gyvenimo imitacijos dabar“, – paaiškino jis.

H.Mantel juokais nuleido tokį didingą pagerbimą ir sakė: „Tai – ne olimpiada, tai – ne varžybos, esi geras tik savo paskutiniu paragrafu, o šiandien jų neparašiau nė vieno“.

„Šis procesas gali priversti tave pasijusti visai kaip buvusiam rašytojui ar net, kai pagyros tampa perdėtos, mirusiam rašytojui“, – sakė ji spaudos konferencijoje po ceremonijos.

„Booker“ premija yra skiriama konkrečiai knygai, o ne autoriui. Vertintojų komisija sudaro ilgą romanų sąrašą, iš kurio vėliau lieka trumpasis sąrašas, ir galiausiai išrenka laimėtoją.

Lažybininkai šiemet favoritais laikė H.Mantel ir radikalų britų rašytoją Willą Selfą. Šešių žmonių trumpajame sąraše, kuris buvo paskelbtas praėjusį mėnesį, taip pat buvo rašytojų iš Indijos ir Malaizijos.

Indas Jeetas Thayilas buvo atrinktas už knygą „Narkopolis“ („Narcopolis“) apie piktnaudžiavimą heroinu Mumbajuje.

Į trumpąjį sąrašą taip pat buvo atrinktas Tano Twano Engo iš Malaizijos romanas „Vakaro miglų sodas“ („The Garden of Evening Mist“s), kuriame pasakojama apie buvusią Malaizijos Aukščiausiojo Teismo teisėją, kuri išeina į pensiją ir grįžta į Kamerono aukštumas, kur prisimena savo gyvenimą, taip pat – ir japonų nelaisvėje.

Prieštaringai vertinamas W.Selfas, garsi britų literatūros figūra, buvo nominuotas pirmą kartą, už savo eksperimentinį modernistinį darbą „Skėtis“ („Umbrella“).

Trumpąjį sąrašą užbaigė britų rašytojos Deborah Levy ir Alison Moore.

Tarp penkių „Booker“ vertintojų šiemet buvo akademinės ir literatūrinės figūros, taip pat – britų aktorius Danas Stevensas iš „Emmy“ apdovanoto televizijos šou „Dauntono abatija“ („Downtown Abbey“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas