Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vinco Mykolaičio-Putino kūrybą pabandė pažvelgti naujai

Šiemet minimos Lietuvos poeto, rašytojo, literatūros tyrinėtojo Vinco Mykolaičio-Putino 120-osios gimimo metinės. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas pakvietė dar kartą perskaityti klasiko tekstus ir į V.Mykolaičio-Putino kūrybą pažvelgti naujai.
Vincas Mykolaitis-Putinas
Vincas Mykolaitis-Putinas / Wikimedia.org nuotr.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Literatūros tyrinėtojai, keletą mėnesių skyrę literatūros klasikui V.Mykolaičiui-Putinui, susirinko pasidalyti savo įžvalgomis. Sovietmečiu kūrėjo tekstų vertinimas per ideologinę prizmę morališkai paseno. Tačiau, pasak mokslininkų, šiandien vertinti klasiką nėra lengva.

„Prisiminkime vien tai, kad Putinas debiutavo XX a. pradžioje, jo visas intelektualinis gyvenimas vyko tarpukariu, nepriklausomoje Lietuvoje ir jau sovietinėje Lietuvoje. Todėl jis, tarsi atodanga, parodo visą tautos, ypač intelektinio, kultūrinio, meninio gyvenimo, vyksmą ir transformacijas, lūžius, ir apskritai tai yra fenomenas“, – teigia literatūrologas prof. Algis Kalėda.

Ideologinio režimo metu sukurtas romanas „Sukilėliai“ – šiandien daugiausiai tyrinėtojų diskusijų sukėlęs kūrinys. V.Mykolaitis-Putinas vaizduodamas sukilimą kalbėjo apie tautos laisvės kovą. Dėl šios priežasties vėliau buvo uždraustas ir Juliaus Juzeliūno baletas.

Konferencijos organizatoriai pastebi, kad renginys parodė ir šiuolaikinių tyrinėjimų pavojus, kai iškili retorika tampa svarbesnė nei pranešimo esmė ar argumentai.

„[Klausydama] kai kurių kolegų pastebėjau, kad šiais postmodernizmo laikais galima labai laisvai išsakyti mintis, iškelti masinančias problemas, bet jos taip ir pasilieka kaboti, iš tiesų per menkai yra pajėgų argumentuoti jas“, – sako prof. literatūrologė prof. Aušra Jurgutienė.

V.Mykolaitis-Putinas yra ir literatūrologijos pradininkas Lietuvoje. Jis stažavosi Miunchene, vėliau Kaune ir Vilniuje dėstė literatūros istorijos, teorijos dalykus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas