Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ieškomiausios: kokias knygas šiemet mugės metu labiausiai perka lietuviai?

Vilniaus knygų mugė įsibėgėja. 15min pasidomėjo, ko šiemet knygų mugės metu labiausiai ieško skaitytojai ir kokių kūrinių mugės metu gali leidyklos tiesiog pritrūkti.
Vilniaus knygų mugė
Vilniaus knygų mugė / 15min fotomontažas

VISAS NAUJIENAS APIE KNYGŲ MUGĘ RASITE ČIA

Mugės bestseleris – knyga apie G.Nausėdą

Jau prieš Vilniaus knygų mugę buvo galima drąsiai prognozuoti, kad perkamiausia šio renginio knyga šiais metais bus Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės kūrinys „Pranešėjas ir Prezidentas“. Dar jai net nepasirodžius prekyboje, išankstiniai užsakymai šovė į viršų, o mugės dienomis prie „Laisvės TV“, kuri ir išleido šią knygą, stendo nuolatos būriuodavosi autografų laukiantys žmonės. „Laisvės TV“ leidybos projektų vadovė Dalia Linkevičiūtė 15min sakė, kad išankstiniai šios knygos, kurioje pasakojama apie Gitano Nausėdos atėjimą į prezidento postą ir politikos užkulisius, pardavimai siekė 3000 egzempliorių.

Pirmosiomis mugės dienomis ši knyga irgi buvo perkama labai gerai. Jau ketvirtadienį, pirmąją mugės dieną, buvo parduota 440 knygos egzempliorių. Penktadienį vyko susitikimas su knygos autoriais, tad pardavimai dar labiau išaugo – D.Linkevičiūtė sakė, kad po pirmų dviejų dienų buvo parduoti 1253 knygos egzemplioriai.

Po pirmų dviejų dienų buvo parduoti 1253 knygos egzemplioriai.

Itin populiari – knyga apie seksualumą sovietmečio Lietuvoje

Leidyklos „Baltos lankos“ vyr. redaktorė Saulina Kochanskaitė nedvejodama galėjo išskirti kol kas perkamiausią šos mugės knygą – tai Tomo Vaisetos ir Valdemaro Klumbio tyrimas apie seksualumą sovietmečio Lietuvoje „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“. Ji prognozuoja, kad šis kūrinys bus ir vienas didžiausių leidyklos šių metų bestselerių.

Į perkamiausiųjų trejetuką patenka ir dar dvi šios mugės naujienos – Nobelio premijos laureatės Annie Ernaux knyga „Įvykis“ bei Vytauto Landsbergio ir Sergejaus Loznicos knyga „Dialogas. Apie Lietuvą ir laisvę“. Neblogai perkama ir prieš mugę pasirodęs Ramūno Bogdano romanas apie Ukrainą „Dūris“. Praėjusių metų pabaigoje išleista Douglaso Stuarto knyga „Šugis Beinas“ irgi tarp šios leidyklos perkamiausiųjų.

Kalbėdama apie tendencijas ji sakė, kad jau per pirmas dvi dienas matyti, jog žmonės knygų perka daugiau nei praėjusiais metais.

Nuo Japonijos iki Havajų

Andriaus Kleivos knyga „Kaip veikia Japonija“ tampa hitu leidyklos „Tyto alba“ stende. Prie autoriaus driekiasi skaitytojų eilės, pats autorius autografus dalija vieną po kito.

Kaip pasakojo leidyklos atstovė Raminta Jonykaitė, „Tyto alba“ stende populiarios vaikų rašytojo Tomo Dirgėlos knygos – tiesa, autorius pirmą knygų mugės dieną praleido dėl ligos. Jaunieji skaitytojai ieško naujos autoriaus serijos knygos „Domas ir Tomas. Gedimino bokšto byla“.

Tarp lietuvių autorių populiari Vaiva Rykštaitė ir jos nauja knyga „Mėlynas namas Havajuose“ – rašytoja šeštadienį lankysis mugėje, tad tikimasi dar didesnio susidomėjimo jos kūryba.

Skaitytojai taip pat domisi Danutės Kalinauskaitės knyga „Baltieji prieš juoduosius“, Rimanto Kmitos knyga „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“.

Tarp užsienio autorių leidyklos stende populiari italų meno istoriko Costantino D'Orazio knyga „Caravaggio. Gyvenimo ir šedevrų paslaptys“, danų rašytojos Tove Ditlevsen „Kopenhagos trilogija“.

„Tyto alba“ tikisi, kad skaitytojai dar labiau susidomės Mato Maldeikio knyga „Pasaulio pabaigos istorija“ ir mugės svečio iš Prancūzijos Christophe André knyga „Paguoda“ – šeštadienį vyks šių knygų pristatymai.

Žinutė J.M.Coetzee gerbėjams

Leidyklos „Sofoklis“ rinkodaros vadovas Dmitrijus Andrušanecas sako, kad stende itin domimasi argentiniečių rašytojos Augustinos Bazterricos distopija „Mes, gyvuliai“. Taip pat ukrainiečių rašytojo Andrijaus Liubkos romanu „Karbidas“ – autorius šeštadienį viešės mugėje, tad susidomėjimas jo knyga tikrai nemažės.

Leidyklos „Sofoklis“ atstovas sako, kad po to, kai buvo pasikėsinta į garsiojo Salmano Rushdie gyvybę, sulaukta skaitytojų prašymų perleisti jo knygą „Šėtoniškos eilės“ – ši knyga yra populiari tarp pasirinkimų mugėje. Taip pat populiarus neseniai pasirodęs amerikiečių klasiko F.Scotto Fitzgeraldo romanas „Gražūs ir pasmerkti“.

O štai J.M.Coetzee gerbėjams jo knygos „Fo“ gali ir nelikti – manoma, kad tiražas mugės metu gali būti išpirktas.

O štai J.M.Coetzee gerbėjams jo knygos „Fo“ gali ir nelikti – manoma, kad tiražas mugės metu gali būti išpirktas. Prognozuojama, kad išpirka bus ir Vytauto Landsbergio knyga „Kodėl mes“.

Tarp populiarių leidyklos knygų yra iraniečių autorės „Nušvitimas žaliojoje slyvoje“, V.S.Alexanderio trileris „Karo merginos“, M.W.Craveno detektyvas „Juodoji vasara“, Ellie Midwood „Aušvico smuikininkė“, Joanne Harris romnas „Braškių vagis“ bei Tracy Chevalier romanas „Skaistusis mėlis“.

„TikTok“ įtaka

Leidyklos „Rara“ įkūrėjas Benas Arvydas Grigas išskyrė dvi šių metų knygas-favorites. Viena jų – prieš pat mugę išleista Yurio Herreros knyga „Meksikos trilogija“ bei kiek anksčiau pasirodžiusi Helen Dewitt knyga „Paskutinis samurajus“. Kadangi „Rara“ – tik neseniai įsikūrusi leidykla, jos vadovas negali palyginti šios mugės su priešpandeminiais metais, tačiau galėjo tvirtai pasakyti, kad pardavimai kur kas geresni nei praėjusieji.

Beje, kadangi tame pačiame stende prekiaujama ir knygyno „Eureka!“ knygomis anglų kalba, jis galėjo įvertinti ir tai, kas perkama ir šioje srityje. B.A.Grigo teigimu, itin gerai perkamos knygos, kurios populiarios „TikTok“ socialiniame tinkle – tarkime, Donnos Tartt ar Gabrielle Zevin kūriniai. Puikiai perkamos ir Sally Rooney ar Annie Ernaux knygos.

Perkamiausia – gastronominė pažintinė knyga

Leidyklos „Aukso žuvys“ šių metų perkamiausia knyga – pažintinis gastronominis Jolitos Bernotienės ir Onutės Grigaitės kūrinys „Džiaugsmo virtuvė“. Taip pat gerai perkamas Dalios Leinartės tyrimas apie šeimą sovietmečio Lietuvoje „Neplanuotas gyvenimas“ bei Justino Žilinsko knyga „Bėgliai“.

Tarp perkamiausiųjų leidykloje – Bernardo Gailiaus knyga „Kraujo kvapas“ bei mugės naujiena – serijoje „Prabilę namai“ pasirodžiusi Aelitos Ambrulevičiūtės ir Giedrės Polkaitės-Petkevičienės knyga „Mėsinių gatvės pasažai XIX–XX a.“ Kalbėdamos apie pirkimo tendencijas, leidyklos atstovės pastebėjo, kad ženkliai geresnis perkamumas nei praėjusiais metais buvo ketvirtadienį, pirmąją mugės dieną.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aelitos Ambrulevičiūtės ir Giedrės Polkaitės-Petkevičienės knygos „Mėsinių gatvės pasažai xix–xx a. (iki 1940 metų)“ pristatymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aelitos Ambrulevičiūtės ir Giedrės Polkaitės-Petkevičienės knygos „Mėsinių gatvės pasažai xix–xx a. (iki 1940 metų)“ pristatymas

Leidykla „Odilė“ prieš mugę išleido Vytauto Kavolio knygą „Laisvės kultūra“, ji kol kas ir pakliūna tarp mugės perkamiausiųjų. Į trejetuką patenka ir latvių rašytojo Andrio Kalnozolo knyga „Kalendorius“ – šio kūrinio autorius šiemet lankysis Vilniaus knygų mugėje. Gerai perkama ir žinomiausių šių laikų ukrainiečių poetų kūrybos rinktinė „Atmintis ugnis geluonis“, šis kūrinys irgi pristatomas Vilniaus knygų mugėje. „Odilės“ stende skaitytojai ir toliau gerai perka Fernando Pessoa, Michelangelo Antonioni, Witoldo Gombrowicziaus knygas.

„Odilės“ įkūrėja Bartė Kuolytė sakė, kad, sprendžiant pagal pirmąsias dvi dienas, galima sakyti, jog šių metų pardavimai grįžta į priešpandeminius laikus.

Leidyklos „Lapas“ vadovė Monika Gimbutaitė sakė, kad, palyginus su ankstesniais metais, šiemet pastebimas augimas ir panašu, jog mugė grįžta į antesnes savo apimtis. Po pirmųjų dviejų dienų šios leidyklos stende buvo dvi knygos, kurių pardavimai didžiausi. Kol kas perkamiausia „Lapas“ knyga yra knyga „Žiūrėti ir būti žiūrimai“, jungianti Natalijos Arlauskaitės tekstus ir Miglės Anušauskaitės komiksus. Taip pat puikiai perkama yra ir Gabijos Grušaitės knyga „Grožis ir Heizelis“.

A.Čekuolio gerbėjų būrys

Leidyklos „Alma littera“ kategorijų vadovė Aušra Kazanavičienė džiaugiasi, kad į šių metų Vilniaus knygų mugę atvyko rašytojas Algimantas Čekuolis, kuris penktadienį čia praleido keletą valandų ir iš karto buvo apsuptas gerbėjų. Autorius viešės ir šeštadienį, o mugėje jis pristato knygą apie savo gyvenimą „Medinė kaukė“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algimantas Čekuolis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algimantas Čekuolis

Leidyklos stende ieškoma ir daugiau lietuvių autorių knygų. Pasak „Alma littera“ atstovės, daug dėmesio sulaukia ne vienu literatūriniu apdovanojimu įvertinta Akvilinos Cicėnaitės knyga „Anglų kalbos žodynas“, Ilonos Skujaitės istorinis romanas apie jauniausios Žygimanto Augusto sesers Kotrynos Jogailaitės gyvenimą „Karo nuotaka“, Juozo Gaižausko romanas „Pasibaidęs Dievo žirgas“, Istorikos Eimanto Gudo knyga apie įtakingiausias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gimines „Mėlynas kraujas“.

Tarp užsienio autorių spindi vienos žymiausių ukrainiečių rašytojos Oksanos Zabuzhko romanas „Užmirštų „sekretų“ muziejus“ – autorės gerbėjai su ja galės susitikti šeštadienį.

Taip pat populiarus skaitytojų pasirinkimas yra Sakartvelos autorės Nino Haratischwili romanas „Aštuntas gyvenimas (Brilkai)“ bei istorijos profesoriaus Johno Dickie knyga „Masonai“. A.Kazanavičienė sako, kad pastarosios knygos populiarumas tarp skaitytojų siejamas dėl Europoje vykstančio Rusijos pradėto karo ir paplitusių šiame laikmetyje sąmokslo teorijų.

Fantastikos gerbėjai ieško kultinio Andrzejaus Sapkowskio naujo „Raganiaus“ serijos pasakojimo „Audrų sezonas“ bei Sarah J.Mass serijos „Sidabro liepsnų dvaras“ serijos knygų.

Tarp paauglių populiari Jennifer Lynn Barnes knyga „Paveldėtojų žaidimai“, Kevino Brookso „Dienoraštis iš bunkerio“ ir Donnos Barbaros Higueros įvairius apdovanojimus susižėręs kūrinys „Paskutinė istorijų pasakotoja“. O tarp mažųjų skaitytojų labiausiai ieškomi lietuvių autorių Indrės Pavilonytės ir Martyno Pavilonio pasakojimai apie Marmius bei Britannica enciklopedija „Kodėl?“.

Søreno Kierkegaard‘o bomba

Leidyklos „Hubris“ vadovas, filosofas Viktoras Bachmetjevas sako, kad šiemet leidyklos literatūrinė bomba mugėje – danų filosofo ir teologo Søreno Kierkegaard‘o knyga, dar kitaip vadinama mintiniu eksperimentu, „Pakartojimai“. Įdomu yra tai, kad šis kūrinys yra parašytas Konstantino Konstancijaus slapyvardžiu.

Teko papildyti Noros Krug ir Timothy Snyderio knygos „Apie tironiją“ atsargas – mugėje ši knyga itin graibstoma. Vokietijoje gimusi rašytoja ir iliustruotoja N.Krug šeštadienį viešės Vilniaus knygų mugėje, tad tikimasi, kad šia knyga susidomėjimas turėtų dar labiau padidėti.

Mugės lankytojai taip pat ieško Danielos Hodrovos romano „Abiem pavidalais“, politikos teoretikės, filosofės Hannah‘os Arendt knygos „Apie smurtą“ – tai knygų serijos „Apie“ dalis.

Taip pat auga susidomėjimas ukrainiečių autoriaus Ihorio Michailyšyno knyga „Mirties šokis“. Autorius yra vienas iš šių metų Vilniaus knygų mugės svečių.

Naujas tiražas mugės metu

Karolio Klimo knygą „Mokytojas. Kaip aš išmokiau juos skaityti knygas, mąstyti ir maištauti“ mugės metu jau spėta ir išpirkti, ir papildyti nauju tiražu, tad knyga toliau graibstoma, o autorius būriams skaitytojų dalija autografus. Leidyklos „Balto“ redaktorė Irma Laužikaitė sako, susidomėjimas knygas neįtikėtinas. Įdomu yra tai, kad pats autorius knygos metu prisipažino, kad kūrinio rankraštį atmetė visos leidyklos, kol galiausiai „Balto“ patikėjo šia idėja.

Karolio Klimo knygą „Mokytojas. Kaip aš išmokiau juos skaityti knygas, mąstyti ir maištauti“ mugės metu jau spėta ir išpirkti, ir papildyti nauju tiražu.

Tarp lietuvių autorių leidyklos stende populiarus Ilonos Madelaine meilės romanas „Nuodas“.

Taip pat tikimasi, kad daug dėmesio sulauks šeštadienį pristatoma knyga apie aktorių Saulių Siparį „Fortūna, kekše!“, kurią parašė Jurgita Lieponė.

Skaitytojai leidyklos stende taip pat domisi Armėnų rašytoja Narine Abgaryan ir ypač jos knyga „Simonas“, Serenos Burdick tikrais faktais paremta knyga „Bevardės mergaitės“, Marko Sulivano knyga apie Antrąjį pasaulinį kartą „Po raudonu dangum“, Marthos Hall Kelly „Alyvų mergaitėmis“ – tai dar viena tikrais faktais paremta istorija, bei psichiatro Anderso Hanseno knyga „Liūdnos smegenys“.

Poezija ir fantastikos aukso fondas

Leidyklos „Kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas, vertindamas pirmųjų dviejų dienų rezultatus, galėjo išskirti dvi knygas, kurios sulaukia daugiausia skaitytojų dėmesio. Tai – fantastikos aukso fondui priklausanti Franko Herberto knyga „Kopos vaikai“ bei iš knygos „Elgesys“ lietuvių skaitytojams jau pažįstamo Roberto M. Sapolsky kūrinį „Kodėl zebrai neserga opalige“.

Jis sakė, kad leidyklos stende pardavimai geresni nei praėjusiais metais, kuomet mugė atsidūrė karo Ukrainoje šešėlyje, tačiau visgi nesiekia priešpandeminių laikų.

Leidyklos „Apostrofa“ vadovė Giedrė Kadžiulytė kaip labiausiai perkamą knygą be dvejonių išskyrė prieš pat mugę pasirdožiusį Nobelio premijos laureatės Wisławos Szymborskos „33 eilėraščiai“. Taip pat gerai perkama buvo ir dar viena šios leidyklos naujiena, dar vienas poezijos rinkinys – Bruno K. Öijerio „Sidabro juodumo“. G.Kadžiulytė, kaip ir daugelio kitų leidyklų atstovai, sakė, kad pardavimus smarkiai veikia ir tai, kokios knygos pristatomos mugėje – tarkime, penktadienį vakare išaugo Stasio Eidrigevičiaus knygos „Meno klajūno eskizai“ pardavimai.

Ieškomi premijų laureatai

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka sako, kad leidyklos stende populiaria išlieka Nobelio literatūros laureatė Olga Tokarczuk. Itin domimasi jos nauja knyga lietuvių kalba „Jokūbo knygos“.

O.Tokarczuk „Jokūbo knygos“
O.Tokarczuk „Jokūbo knygos“

Skaitytojai taip pat domisi lenkų istorijos Kamilo Janickio knyga „Vladislovo Jogailos damos“ – šeštadienį vyks šios knygos pristatytas. Mugės lankytojams įdomus vokiečių rašytojos Susanne Abel kūrinys „Nesiartinkit prie Gretos“.

Iš lietuvių autorių lankytojai ieško jaunosios kartos rašytojos Unės Kaunaitės knygos „2084“, Aldonos Ruseckaitės biografinio romano „EMMI“, poetės Gretos Ambrazaitės rinkinio „Adela“.

Labai domimasi Rimvydo Stankevičiaus kūryba – autorius šiemet įvertintas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Populiariu skaitytojų pasirinkimu tampa Czesławo Miłoszo knygos.

Istorija apie Lukiškių kalėjimą

Bene didžiausia leidyklos „Obuolys“ naujiena šioje mugėje – Rūtos Vanagaitės knyga „Lukiškės. Tamsioji Vilniaus širdis“ – graibstoma skaitytojų. Kaip sako leidyklos atstovė, rašytoja Indrė Večerskienė, šeštadienį laukia autorės knygos pristatymas, tad susidomėjimas šiuo pasakojimu apie Lukiškių kalėjimą susidomėjimas turėtų tik didėti.

Kita skaitytojų ieškoma leidyklos knyga – Chriso Mooney ir Jameso Pattersono „Diana, Viljamas ir Haris“, kurioje pasakojama apie britų karališkąją šeimą.

Taip pat populiarūs Sondros Rankelienės detektyvai – „Enigma Orbi“, „Enigma Duplex“ ir „Enigma Solvere“.

Užsienio autorių lyderystė

Tarp leidyklos „Vaga“ šių metų mugėje populiarių ir skaitytojų ieškomų knygų dominuoja užsienio autoriai.

Kaip sako leidyklos vyriausioji redaktorė Agnė Puzauskaitė, skaitytojai domisi lietuvių kalbą ką tik pasirodžiusiu Virginios Woolf kūriniu „Bangos“, Šveicarijoje gyvenančio Rusijos rašytojo Michailo Šiškino knyga „Taika ar karas“, pabėgėlės iš Šiaurės Korėjos Yeonmi Park prisiminimais „Išgyventi. Iš Šiaurės Korėjos – į laisvę“.

Skaitytojai vis dar ieško jau seniau leistos Marie Kondo knygos „Tvarkingų namų stebuklas“, Davido Lyncho „Pagauti didžiąją žuvį“, aktoriaus ir maisto fanatiko Stanley Tucci „Skonio“, Alfredo Adlerio kūrinio „Žmogaus pažinimas“ bei Erico Berne‘o knygos „Žaidimai, kuriuos žaidžia žmonės“.

VIDEO: Pirmieji įspūdžiai iš Vilniaus knygų mugės: kas skaitytojų laukia šiemet?

Tarp lietuvių autorių „Vagos“ stende populiari Sauliaus Šaltenio knyga „Akis į akį“.

Optimistinė mugės pradžia

Leidyklos „Jotema“ užsienio autorinių teisių vadovė Aistė Matijošaitytė sakė, kad pirmosios dvi dienos buvo labai optimistinės: „Labai džiaugiamės pardavimais, žmonės labai noriai perka knygas“. Ji sakė, kad nemažai daliai žmonių aktualu tai, kad jie tikisi atėję į mugę knygas įsigyti pigiau, jie ateina gerai išstudijavę kainas. „Viena moteris atėjo ir nusipirko visas mūsų leidžiamos klasikos knygas“, – sakė ji.

Tarp perkamiausiųjų knygų ji išskyrė dvi naujas „Jotemos“ literatūros klasikos knygas – Henry Jameso „Balandės sparnai“ ir Vladimiro Nabokovo „Lužino gynybą“. Abi šios knygos ryškiai reklamuojamos ir leidyklos stendo plakatuose. Kaip ir kasmet, toliau puikiai perkamos George'o Orwello knygos – „1984“ ir „Gyvulių ūkis“. Bstseleriais šios leidyklos stende yra Chriso Carterio kriminaliniai romanai.

Leidyklos „Svajonių knygos“ projektų ir socialinių tinklų vadovė Patricija Tilvikaitė sakė, kad jų stende šiais metais perkamiausia yra Joyce Carol Oates knyga „Mes – Malveiniai“. Tarp perkamiausiųjų ji taip pat išskyrė mugės naujieną – Jennifer Haigh knygą „Gailestingumo gatvė“, o taip pat Naoise Dolan „Įdomūs laikai“, Taylor Jenkins Reid „Aštuoni Evelinos Hugo vyrai“ ir Ignės Ale knygą „Visi vieniši žmonės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas