Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 15

Intymus žvilgsnis į J.Degutytės gyvenimą: sunki vaikystė, kankinusios ligos ir artima draugė

Šiemet minimos 95-osios žymios XX a. Lietuvos poetės Janinos Degutytės gimimo metinės. Poetės vaikystę ir jaunystę ženklino ne tik karas, sunkus pokario laikotarpis, okupacijų sandūra, bet ir asmeniniai sunkumai – artimiausių žmonių netektys, motinos alkoholizmas bei silpna sveikata. Kaip J.Degutytės gyvenimas atsispindėjo jos kūryboje ir kas, nepaisant sunkumų, leido atrasti bent kiek vilties?
Janina Degutytė, 1980 m.
Janina Degutytė, 1980 m. / Maironio lietuvių literatūros muziejaus / LIMIS nuotr.

Pažvelgti į sudėtingą J.Degutytės gyvenimą ir jos kūrybą diskusijoje „Intymus žvilgsnis. Janinos Degutytės poezija ir biografija“ siekė literatūros mokslininkė, tyrinėtoja Jurgita Žana Raškevičiūtė, parašiusi disertaciją apie J.Degutytės kūrybą, laiškus, taip pat menotyrininkė, menininkė ir poetė Laima Kreivytė, tyrinėjusi J.Degutytę iš vizualinės pusės, bei diskusijos moderatorė literatūrologė Agnė Cesiulė.

J.Degutytė gimė 1928 m. tarpukario Kaune, išsilavinusio statybos techniko ir darbininkės šeimoje, kurią išardė poetės mamos alkoholizmas. 1942-aisiais J.Degutytė neteko labai mylėto ir ją mylėjusio tėvo – jį komendanto valandos metu nušovė vokiečių patrulis. Artimiausiu žmogumi jai tapo senelė, bet po poros metų neteko ir jos.

J.Degutytė yra sakiusi, kad po senelės mirties neteko visų, kuriuos mylėjo, ir liko viena, diskusijoje sakė J.Ž.Raškevičiūtė. J.Degutytė likusią paauglystę praleido su geriančia motina, kurią reikėjo pačiai poetei išlaikyti ir nuo kurios teko naktimis slapstytis kapinėse, nes tai buvo vienintelė vieta, kurios bijojo jos motina. Motiną J.Degutytė išlaikė iki pat jos mirties.

Negana to, nuo pat mažumės J.Degutytė turėjo rimtų sveikatos problemų, sirgo širdies reumatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas