Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iranas už rašytojo Salmano Rushdie galvą jau siūlo 4 mln. JAV dolerių

Pripažintam britų novelistui Salmanui Rushdie Iranas 1988 m. paskelbė fatvą už islamo įžeidimą. Tuometinio Irano vadovo ajatolos Ruhollah Khomeini įsitikinimu, mirties rašytojas nusipelnė už tai, kaip pavaizdavo pranašą Mahometą savo romane „Šėtoniškos eilės“.
Salmanas Rushdie
Salmanas Rushdie / „Scanpix“ nuotr.

Dabar 40 Irano naujienų organizacijų prie premijos už Jungtinėse Valstijose gyvenančio ir Didžiosios Britanijos pilietybę turinčio indų kilmės rašytojo galvą pridėjo 600 tūkst. JAV dolerių – iš viso ši suma pasiekė 4 mln. JAV dolerių, skelbia „The New York Times“.

S.Rushdie knygos – graibstomos, tačiau jis gyvena nuošalų gyvenimą. Nuo 1989-ųjų jį nuolat lydi asmens sargybiniai.

1998 m. tuometinis Irano prezidentas Mohammadas Khatami buvo paskelbęs, kad fatva S.Rushdie pasibaigė, tačiau religijos ekspertai ginčijosi, kad niekas be ajatolos R.Khomeini negali jos atšaukti. Ajatola mirė praėjus keturiems mėnesiams po fatvos paskelbimo. 2005 m. ajatola Ali Khamenei pareiškė, kad fatva tebegalioja.

Žiniasklaidos parama fatvai – politinė. Irane artėja rinkimai, per kuriuos bus renkamas naujas aukščiausiasis šalies lyderis. Irano dabartinis vadovas Hassanas Rouhani gerina santykius su Vakarais, tuo tarpu opozicija žada stabdyti atsivėrimą Vakarams. Analitikų teigimu, mokesčio už S.Rushdie mirtį pakėlimas gali būti siekis įtikti konservatyviems iraniečiams ir taip pelnyti daugiau balsų rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas