Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 30

Iš bibliotekos pagrobtų vertingų knygų detektyvas: kas galėjo nulemti šias vagystes?

Praėjusią savaitę Lietuvoje plačiau imta kalbėti apie skandalingą įvykį, kai šių metų gegužę iš Vilniaus universiteto bibliotekos buvo pavogta 17 retų XIX a. daugiausia rusų literatūros knygų. Tyrimai rodo, kad panašūs nusikaltimai per pastaruosius dvejus metus vykdyti ir Lenkijoje bei kitose Baltijos šalyse, o dalis leidinių galiausiai atsidūrė Maskvoje surengtuose aukcionuose.
Knygos
Asociatyvi nuotrauka / „Scanpix“ nuotr.

Tarp iš VU bibliotekos pagrobtų ir klastotėmis pakeistų vertingų leidinių – 1840 metų leidimo Taraso Ševčenkos ir 1826 metais išleisti Aleksandro Puškino eilėraščiai, Michailo Lermontovo 1840 metų romanas „Mūsų laikų herojus“, Nikolajaus Gogolio pjesės „Revizorius“ 1841 metų leidimas, A.Puškino pjesė „Borisas Godunovas“, išleista 1831 metais, bei knyga „Pugačiovo istorija“, išleista 1834 metais.

Dėl šio nusikaltimo Lietuvos prokuratūra pradėjo tyrimą. Jos duomenimis, šių 17-os knygų vertė gali siekti apie 440 tūkst. eurų.

15min pasidomėjo, kokių papildomų saugumo priemonių po šių įvykių ėmėsi Vilniaus universiteto, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bei Nacionalinė Martyno Mažvydo bibliotekos, savo fonduose saugančios didelę istorinę ir kultūrinę vertę turinčias knygas, bei kokios priežastys galėjo nulemti šių nusikaltimų įgyvendinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas