Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleista monografija apie žinomiausius Kauno pastatus projektavusį architektą

Išleista pirmoji monografija apie vieną talentingiausių tarpukario architektų Vladimirą Dubeneckį. Jos autorė menotyrininkė Lina Preišegalavičienė sako, kad ne vieną reprezentacinį pastatą sukūręs architektas nepelnytai primirštas.
Kauno valstybinis muzikinis teatras
Kauno valstybinis muzikinis teatras / Teatro nuotr.

Rankose laikydama monografiją apie V.Dubeneckį, autorė dr. L.Preišegalavičienė pripažįsta, kad klaustukų dar liko daug – duomenys apie vieno talentingiausių tarpukario architektų gyvenimą ir kūrybą išbarstyti archyvuose.

1888 m. gimęs Rusijoje, baigęs Peterburgo dailės akademiją, V.Dubeneckis persikėlė į Vilnių, 1919 m. išėjo į Kauną. Pasakojama, kad pėsčiomis su bičiuliais pasiekė Vievį, o vežimu – Kauną. Iki šiol manyta, kad jis buvo vedęs baleto šokėją ir choreografę Olgą Švedę, tačiau menotyrininkės rasti dokumentai tai paneigė.

„Būdamas bohemos atstovu, jis išliko ypač padorus, santūrus ir kultūringas, traukė aplink save visą Lietuvos bohemą. Tai – ne vien tik architektai, ne vien teatralai, bet daugybė kultūros veikėjų, net Lietuvos karininkija, net Lietuvos aukščiausia valdžia būrėsi greita šito žmogaus“, – pasakojo L.Preišegalavičienė.

Dabartinio Kauno Muzikinio teatro pastatas – vienas iš V.Dubeneckio projektuotų reprezentacinių pastatų Kaune. Visi jo darbai Kaune ir kituose miestuose nėra tiksliai žinomi, tačiau tarp jų – gyvenamieji namai, viešbutis, klinika, bažnyčios, kino teatras. Vos daugiau kaip dešimtmetį Kaune dirbusį V.Dubeneckį kolegos vadino architektu nuo Dievo.

„Vienas iš tokių naujesnių atradimų – kad Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia pastatyta pagal jo eskizus, tai daugeliui architektūros istorikų greičiausiai bus netikėta. Tokie talentai yra išskirtiniai, ir nepriklausomai Lietuvos Respublikai tai buvo be galo didelė Dievo dovana“, – kalbėjo monografijos autorė.

Pastatas, kuriame dabar įsikūręs Vytauto Didžiojo karo muziejus, kai kurių menotyrininkų vadinamas geriausiu V.Dubeneckio darbu. Architektas mirė būdamas 43 metų. Vėlyvą rugpjūčio vakarą jį į tuometines miesto kapines Kaune palydėjo popai, universiteto profesoriai, artistai, rašytojai, karininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas