Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos mokiniai A.Hitlerio „Mano kovą“ minėjo tarp mėgstamiausių knygų

Italijos Švietimo ministerija rengė apklausą, kuria norėta išsiaiškinti, kokios yra mėgstamiausios mokinių knygos ir autoriai, tačiau gauti rezultatai apstulbino – tarp mėgstamiausių knygų vaikai paminėjo nacių vado Adolfo Hitlerio autobiografiją „Mano kova“ („Mein Kampf“), rašo independent.co.uk.
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“)
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad iš viso apklausoje dalyvavo daugiau kaip 140 tūkst. vidurinių mokyklų klasių, kuriose mokosi 3,5 mln. vaikų. Jų buvo prašoma įvardinti mėgstamiausią Italijos rašytoją ir kūrinį. Tarp šių kūrinių pateko ir skandalingoji nacių lyderio knyga.

Italijos Švietimo ministerijos atstovas Allesandro Fusacchia tokį mokinių pasirinkimą pavadino „ypač bjauriu“ ir patikino, kad jis yra bevertis, nes mokinių buvo prašoma rinktis iš Italijos autorių, kurių kūriniai buvo publikuoti nuo 2000 metų.

„Mes analizuojame situaciją, tačiau manome, kad tai yra ne apklausos interpretacija, o laisvas žodis“, – komentavo jis.

Skelbiama, kad apklausos metu buvo paminėta 10 tūkst. pavadinimų knygų, o tarp populiariausių trijų kūrinių pateko Alessandro D'Avenia „White As Milk, Red As Blood“, Niccolo Ammaniti „I'm Not Scared“ ir Roberto Saviano knyga „Gomorra“.

Pirma „Mano kovos“ dalis buvo parašyta A.Hitleriui atliekant bausmę Landsbergo kalėjime 1925 metais. Šioje dalyje nacių vadas daugiausia kalba apie savo gyvenimą ir Vokietijos istoriją. Po metų buvo išleista ir antra knygos dalis, kurioje A.Hitleris pasakoja apie nacių planus.

Nustojus galioti knygos autorinės teisėms ji šiemet Vokietijoje buvo perleista. Tiesa, į lentynas iškeliavo ne originalus kūrinys, o papildytas istorikų komentarais. Neilgai trukus „Mano kova“ buvo išparduota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas