Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK geriausiu skandinavišku kriminaliniu romanu įvertintas Malin Persson Giolito „Didžiausia iš visų“

Gegužės 19 d. švedų rašytojos Malin Persson Giolito kriminalinis romanas „Didžiausia iš visų“ (šv. Störst av allt) paskelbtas geriausiu skandinavišku kriminaliniu romanu Jungtinėje Karalystėje. Jam skirtas Petrona apdovanojimas. Vertinimo komisijai, kurią sudaro literatūros kritikai, žurnalistai ir redaktoriai, didžiausią įspūdį padarė romane „Didžiausia iš visų“ pateikiamas subtilus požiūris į šaudymo mokykloje temą ir tokio tragiško elgesio motyvus.
Malin Persson Giolito kriminalinis romanas „Didžiausia iš visų“
Malin Persson Giolito kriminalinis romanas „Didžiausia iš visų“ / Knygos viršelis

Žiniasklaidai pasidalintame pranešime rašoma, kad M.PGiolito sumaniai pritraukia skaitytojų dėmesį į paauglių pasaulį, kuris susiduria su teismo procesu. Autorė neina lengviausiu keliu ir visą istoriją pateikia, narpliodama, kas visgi lemia tokias tragedijas. O priežasčių čia gali būti begalė: auklėjimo (ar neauklėjimo?) klaidos, auksinio jaunimėlio santykiai, mokytojų atsainus požiūris. Romanas „Didžiausia iš visų“ – pagaulus ir verčiantis susimąstyti, realistiškas ir įtikinamas.

Tragiškų įvykių sūkuryje atsidūrusi moksleivė Maja Norberg galvoja: „Nežinau, kaip pajėgsiu viso to klausytis, tačiau nekreipti dėmesio būtų pavojinga. Nes tada girdžiu garsus. Garsą, kai jie įėjo į klasę ir nutempė mane, garsą, kai Sebastiano galva trinktelėjo į grindis, tarsi būtų tuščia. Vos tik atsipalaiduoju, garsas sugrįžta ir aidi manyje. Aš suleidžiu nagus sau į delnus ir stengiuosi iš ten ištrūkti, bet tai nepadeda. Negaliu to atsikratyti. Mano smegenys parvelka mane atgal į tą prakeiktą klasę.“

Asmeninio archyvo nuotr./Malin Persson Giolito
Asmeninio archyvo nuotr./Malin Persson Giolito

Lotta Olsson iš Dagens Nyheter dienraščio atsiliepia, kad knygoje neįtikėtinai meistriškai papasakota istorija, kurios kiekvienas sakinys pulsuoja įtūžiu, kuri parašyta tokia taiklia, aiškia ir aštria tarsi skustuvas šnekamąja kalba, kad šiai rašytojai prilygsta tik nedaugelis jos kolegų.

Aftonbladet, Švedijos dienraštis, apie kūrinį rašo šitaip: „Už knygos užsikabinau po pirmojo puslapio. Skaičiau ją lyg užhipnotizuota. Tai nepaprastas romanas, pranokstantis daugumą trilerių... teisminė drama apie meilę ir visuomenės klases, gyvenimą ir mirtį. Nepamirštamas jaunos merginos portretas.“

Dar vienas švedų lairkaštis Sydsvenskan rašo, kad siužetas vystomas pašėlusiu greičiu, vienas puslapis veja kitą. Malin Persson Giolito rašo taip, lyg šioji istorija būtų svarbesnė už bet kokias kitas ir tokį pojūtį sėkmingai įkvėpia skaitytojams.

Stigas Larssonas iš Expressen pabrėžia,kad per trumpą laikotarpį autorė tapo viena iš įdomiausių šiuolaikinių Švedijos rašytojų... Užrašas ant „Didžiausia iš visų“ viršelio įvardiną knygą teisminiu trileriu.

„Romanas, be abejo, priverčia sulaikyti kvapą, ir jame netrūksta įtampos. Bet priskirti kūrinį trilerio žanrui vis tiek rizikinga — nes tai gali sumenkinti jo rimtumą ir svarbą. Retas kuris iš naujausių romanų sugebėjo prikaustyti mano dėmesį, kaip paskutiniai Malin Perrson Giolito „Didžiausia iš visų“ puslapiai“, – pranešime cituojamas S.Larssonas.

„Šiurpiai vaizduojamame mūsų laikmetyje paauglių ir suaugusiųjų pasauliams beveik neįmanoma priartėti vieniems prie kitų. Tarp jų atsivėrusi praraja, kaip ir tarp pasiturinčiųjų ir beturčių“, – nurodo Norrbottens-Kuriren, Švedijos laikraštis.

Batavijos viešoji biblioteka iš Ilinojaus (JAV), nurodo, kad autorė nuodugniai ir su įtampa piešia pagrindinės veikėjos portretą, atskleidžia, kaip ji jautėsi prieš, per ir po incidento. Kiek daug įvykių, kurie užsibaigė nesėkmingai, kiek daug atsitikimų, kurie turėjo ir galėjo kitaip susiklostyti, kiek daug žmonių, kuriems derėjo įsikišti, kiek daug įtakingų asmenų, kurie nepasitelkė sveiko proto...

M.P.Giolito gimė Stokholme 1969 metais, užaugo Djursholme, Švedijoje. Upsalos universitete baigė teisės studijas ir dirbo teisininke didžiausioje advokatų kontoroje Šiaurės regione ir kaip Europos Komisijos pareigūnė Briuselyje, Belgijoje. Romanas „Didžiausia iš visų“ – jos debiutas anglų kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas