Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas eitų ginti Lietuvos? Visuomenės tyrimas, virtęs knyga

Kiek Lietuvos visuomenė pajėgi pasipriešinti užsienio agresijai?Jei iškiltų grėsmė nepriklausomybei ir stabilumui, kiek ir kokiais būdais Lietuvos piliečiai nusiteikę ginti savo šalį? Nuo ko šis pasiryžimas priklauso?
Kas eitu ginti Lietuvos_virselis
Kas eitų ginti Lietuvos?
Temos: 2 Knygos Literatūra

Būtent šie klausimai keliami ką tik išleistoje kolektyvinėje sociologinėje studijoje „Kas eitų ginti Lietuvos? Pilietinio pasipriešinimo prielaidos ir galimybės“. 2017 m.Baltijos pažangių technologijų instituto mokslininkai ir bendradarbiai Ainė Ramonaitė, Ieva Petronytė-Urbonavičienė, Paulius Skirkevičius, Eugenijus Vosylius atliko didelį Lietuvos visuomenės tyrimą, kuris ir tapo šios studijos pagrindu. Knygą išleido leidykla „Aukso žuvys“.

XX a. istorija liudija, kad patikimiausia ir veiksmingiausia jėga, galinti apginti Lietuvos valstybę, yra jos piliečiai. Naujosios hibridinės XXI a. grėsmės skatina vėl iš naujo atsigręžti į pilietinės gynybos prasmę ir galimybes. Knygoje remiamasi istoriniais pavyzdžiais, kitų šalių patirtimi ir specialiai šiam tyrimui atliktos reprezentatyvios visuomenės apklausos duomenimis. Joje analizuojami mūsų visuomenės kolektyvinio veiksmo repertuarai, susitelkimo bendram veiksmui prielaidos, atsparumas Rusijos propagandai ir jos poveikis valiai priešintis.

Pasak knygos autorės profesorės Ainės Ramonaitės, atliktos apklausos duomenys rodo, jog visuomenės pasiryžimas gintis yra tikrai didelis, o istorinė pasipriešinimo patirtis stiprina valią priešintis ir tikėjimą savo galiomis. Svarbu, kad ši patirtis būtų tinkamai perduota jaunajai kartai ir galiausiai „įaugtų“ į visuomenės kolektyvinę atmintį.

Studija „Kas eitų ginti Lietuvos?“ savotiškai apvainikuoja ankstesnius instituto mokslininkų darbus – knygas apie Sąjūdį, pilietinę visuomenę, antisovietinį pasipriešinimą. Pažinti istoriją ir teorinius visuomenės mobilizacijos mechanizmus ne tik įdomu savaime – dar geriau, kai šis pažinimas gali atnešti naudos valstybei. Tad šios knygos tikslas ne tik teorinis, bet ir praktinis – rasti būdus, kaip sustiprinti mūsų šalies pilietinius pajėgumus šiuolaikinių saugumo iššūkių kontekste. Knyga skiriama visiems tiems, kurie domisi šalies istorija, jos saugumo, vidaus politikos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant