Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 07

Klasikiniai kūriniai „išvalomi“ nuo įžeidžiančių ir rasistinių žodžių: kur brėžti ribą?

Skaitytojų bendruomenėje aštrias diskusijas sukėlė sprendimas koreguoti kai kurių žinomų rašytojų kūrinius, kad jie atitiktų šių laikų reikalavimus. Keliamas klausimas – ar klasikiniai kūriniai turėtų būti atnaujinami?
Agatha Christie
Agatha Christie

Agatha Christie kūriniuose išimti tokie žodžiai kaip „čigonas“, „rytietiškas“, Iano Flemingo „Džeimsas Bonde“ neliks rasistinių ir seksistinių frazių. Roaldo Dahlo klasikiniuose kūriniuose neliks tokių apibūdinimų kaip „storas“ ar „bjaurus“, kaip ir nuorodų į personažų lytį ar odos spalvą.

Nors pakeitimų knygose buvo daroma ir anksčiau, dažnai tai nesulaukdavo didesnių atgarsių, o dabartiniai bandymai pašalinti įžeidžiančią kalbą yra sistemingi ir sulaukė didelio visuomenės dėmesio.

Leidėjai ir teisių paveldėtojai sprendžia klausimą, kaip išsaugoti autorių pirminį sumanymą ir kartu užtikrinti, kad kūrinai ir toliau sulauktų atgarsio ir būtų parduodami.

Tinkamo balanso suradimas – subtilus reikalas: iš dalies tai yra verslo sprendimas, iš dalies siekis meniškai perteikti kitai erai priklausiusio autoriaus pasaulėžiūrą, pritaikant ją šiems laikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas