Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą apie 1970-ųjų keliones pristatęs Paulo Coelho: „Mano vertybės nepasikeitė“

Rugsėjį užsienio šalyse jau pasirodė nauja visame pasaulyje populiaraus rašytojo Paulo Coelho knyga „Hippie“. Šis kūrinys laikomas iki šiol labiausiai autobiografiška Brazilijos rašytojo knyga – joje P.Coelho pasakoja apie 1970-ųjų keliones po Pietų Ameriką ir Europą. Ir nors knyga pasakoja kelių dešimtmečių senumo istorijas, rašytojas sako, kad per šį laiką jo vertybės nepasikeitė, rašo „Time“.
Paulo Coelho
Paulo Coelho / „Scanpix“ nuotr.

Knygoje, kaip sako pats P.Coleho, pasakojama apie pagrindinius personažus – Paulo ir Karlą – kurie leidžiasi į kelionė į Nepalą.

„Aš su ja, Karla, keliauju kartu, nes patirtys yra svarbiausias dalykas mano gyvenime. Knyga pasakoja apie mane, kai buvau uždarytas kalėjime, nes diktatūra mūsų nesuprato“, – dėsto knygos „Hippie“ autorius.

Išliko hipiu

Paklaustas, kodėl dabar rašo apie įvykius, kurie nutiko dar 1970-aisiais, P.Coelho sako, kad būtent dabar mes praradome gebėjimą išgirsti, ką sako mūsų kaimynai.

„Mes mandagiai kalbamės, bet galiausiai vieni kitų nebegirdime. O tuomet buvo laikas, kai mes turėjome daug vilties, tikėjome, kad pakeisime pasaulį“, – apie knygą kalba autorius.

Pasak P.Coelho, jo kartos žmonės suvokia vieną dalyką apie hipių kultūrą – kartą hipiu tapęs žmogus juo išliks visą gyvenimą. Būtent taip pavadintas nauja rašytojo knyga – „Hipis“.

„Šiandien aš negalėčiau būti hipiu, tačiau mano vertybės nepasikeitė, jos liko tokios pačios – paprastas gyvenimas, sveikas maistas, pagarba moterims“, – tikina rašytojas.

„Scanpix“ nuotr./Rašytojas Paulo Coelho
„Scanpix“ nuotr./Rašytojas Paulo Coelho

Įsimylėjęs visą gyvenimą

Paklaustas apie romano veikėjus, kurie knygoje išgyvena komplikuotus jausmus, P.Coelho sako neprisimenantis kada pats nebuvo įsimylėjęs.

Pasak jo, visą gyvenimą jis jautė meilės jausmą.

„Esu vedęs 38-erius metus. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be žmonos. Kiekvieną kartą kai einu miegoti, ji jau miega, o aš žiūriu į ją ir sau sakau – Dieve, tai yra didžiausia laimė mano gyvenime, kad aš radau mane suprantantį žmogų“, – ativrauja P.Coelho.

Jokių knygų ekranizacijų

Prieš trisdešimt metų pasirodė bene garsiausia P.Coelho knyga „Alchemikas“, kuri tapo pasauliniu bestseleriu. Rašytojas iš Brazilijos atvirauja, kad šis romanas pakeitė jo gyvenimą.

„Viskas vyko labai lėtai nuo tada, kai pradėjau rašyti būdamas keturiasdešimties. Nuo nieko aš tapau žmogumi, turinčiu daug pinigų“, – apie pastarųjų dešimtmečių pokyčius sako rašytojas.

Tačiau, kaip tikina P.Coelho, svarbiausia, ką reikia išmokti gyvenime – tai gebėti išreikšti savo sielą.

„Būtent tai aš ir darau“, – sako jis priduria, kad tikintis, kad galės nesustoti rašyti iki pat savo mirties.

Tačiau P.Coelho yra skeptiškai nusiteikęs knygų ekranizavimo klausimu. Jis sako nenorintis, jog jo knygos virstų kino filmais.

„Žinoma, aš buvau kvailas, kai „Alchemikas“ buvo išleistas JAV ir autorines teises kurti filmui iš karto nusipirko Holivudas“, – prisimena autorius.

Tuomet ekranizavimo teises įsigijo „Warner Bros“ kompanija, o P.Coelho vienu metu jai siūlė 2 mln. JAV dolerių, kad šias teises susigrąžintų. Visgi filmas pagal „Alchemiko“ romaną sukurtas nebuvo.

„Knyga netampa geresne, jei ji yra ekranizuojama. Būtent knyga yra tai, kas skatina skaitytojo kūrybiškumą, o filmas viską jau pateikia sukurtą“, – tikina rašytojas.

VIDEO: Spalio knygų TOP8: ką skaityti atėjus rudeniui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas