Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Knygą apie A.J.Greimą sukūrusi M.Anušauskaitė norėtų nupiešti komiksą apie Žemaitę

Regis, žodis „sukurti“, norint apibūdinti naują Miglės Anušauskaitės knygą apie Algirdą Julių Greimą „Dr. Kvadratas“ (leidykla „Aukso žuvys“), yra tinkamesnis, nei, pavyzdžiui, „nupiešti“ arba „parašyti“. Mat čia komiksas apie visame pasaulyje garsų semiotiką, kuriame piešinius papildo tekstai. Tai jau antras autorės komiksas apie istorines asmenybes, tačiau M.Anušauskaitė taško ties istorinėmis asmenybėmis nededa ir sako, kad mielai nupieštų komiksą apie Žemaitę.
Iliustratorė Miglė Anušauskaitė
Miglė Anušauskaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Vilniuje šį savaitgalį vykstančio „Paviljono knygų savaitgalio“ metu pristatytoje knygoje pasakojama A.J.Greimo gyvenimo istorija – nuo vaikystės Kupiškyje iki tapimo pasaulio dėmesio sulaukusiu mokslininku, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėju.

Tai nėra pirmasis M.Anušauskaitės komiksas – autorės darbų galima rasti kultūriniuose leidiniuose, 2014 metais kartu su Gerda Jord ji pristatė komiksą apie lakūnus Steponą Darių ir Stasį Girėną „10 litų“, už kurį autorės buvo apdovanotos Patriotų premija.

„Kodėl komiksas?“ – M.Anušauskaitės knygos pristatyme klausė žurnalistas Paulius Gritėnas.

„Šiais metais minimas A.J.Greimo gimimo šimtmetis. Yra išleista daug knygų apie jį, jo semiotiką, biografiją. Apie visa tai pasakojantis tekstas galbūt gali gąsdinti, o vaizdais papasakoti lengviau, aš ir piešiu komiksus. Be to, kai magistrantūros studijose studijavau semiotiką, tai man atrodė, kad ją galima vizualiai patraukliai papasakoti schemomis ir vaizdais“, – atsakė knygos „Dr. Kvadratas“ autorė M.Anušauskaitė.

Kaip pasakojo komikso autorė, jai ir pačiai įstrigo A.J.Greimas, jo biografija, pati semiotika, tad kodėl apie tai nesukūrus komikso?

„Manęs kartą klausė, kur yra riba, kiek galima leisti komiksuose juokauti. Tuomet aš sutrikau nuo šio klausimo. Stengiuosi apie tai negalvoti ir nepiešti to, kas man nepatinka. Jei būčiau A.J.Greimui ir semiotikai jautųsi nuoskaudą, nebūčiau rinkusis šios temos knygai“, – sakė M.Anušauskaitė.

Visgi sukurti komiksą apie A.J.Greimą nebuvo taip paprasta, kaip gali atrodyti sklaidant šio kūrinio puslapius. M.Anušauskaitė pasakojo, kad jau pradėjusi piešti iš karto pradėjo galvoti apie knygos pabaigą, kas yra sunkiausia kuriant knygą. Ji juokavo, kad pabaigoje neišvengiamai yra mirtis, tačiau piešiant nesinorėjo visko taip paprastai parodyti.

„O kaip knygos vidurio krizė?“ – domėjosi P.Gritėnas ir priminė, kad skaitytojai knygoje apie tai gali rasti skyrių. Skyrių ne apie vidurio amžiaus krizę, bet apie knygos vidurio krizę.

Pastabą susirinkusiesiems nuleidus juokais M.Anušauskaitė šypsodamasi pasakojo, kad norėjo būti sąžininga prieš save.

„Piešdama komiksą aš pradėjau savęs klausti, kodėl A.J.Greimas toks svarbus, kodėl žmonėms reikėtų apie jį kalbėti. Tuomet aš tiesiog nustojau piešti, apsimečiau, kad čia nėra jokios problemos, bet laikas seko, terminai artėjo prie pabaigos, tad į knygą įtraukiau tokią dalį kaip vidurio knygos krizė. Kad būčiau sąžininga prieš save. Tai atliko savotišką terapinę funkciją“, – kalbėjo komikso autorė.

15min nuotr./Knygos „Dr. Kvadratas“ pristatymas
15min nuotr./Knygos „Dr. Kvadratas“ pristatymas

„Visą teoriją perleidau per save, tam naudojau savo sukurtą personažą, – pasakojo autorė M.Anušauskaitė ir juokaudama prisipažino kad knygoje išties yra nemažai jos pačios, galbūt ir 80 proc. – Žmones gal taip atgrasysiu nuo knygos.“

Ant knygos viršelio galima išvysti užrašą „N-18“. Pasak autorės, taip norėta įspėti skaitytojus, kad tai nėra paprastas komiksas ir jam nėra vieta vaikų knygų lentynoje. Tai knyga apie semiotikos teoriją, A.J.Greimo gyvenimą, to meto kultūrą, filosofines sroves.

Vilniuje šį savaitgalį vykstančio „Paviljono knygų savaitgalio“ metu pristatytoje knygoje pasakojama A.J.Greimo gyvenimo istorija – nuo vaikystės Kupiškyje iki tapimo pasaulio dėmesio sulaukusiu mokslininku, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėju.

„Vaikams aš nepiešiu. Savo skaitytoją įsivaizduoju panašų į save“, – atviravo autorė.

Beje, knygos egzemplioriai sparčiai graibstomi ir greitu metu jų gali tiesiog nebelikti. Tokiu atveju skaitytojams ir norintiems įsigyti knygą „Dr. Kvadratas“ tektų laukti dar vieno leidimo.

Bent jau kol kas M.Anušauskaitė sako nesulaukusi nuomonių apie knygą iš semiotikos specialistų, tačiau laukianti bet kokių pastabų. Viskas, ką autorė apie knygą yra išgirdusi iš A.J.Greimo gyvenimo ir idėjų tyrinėtojų, tai yra du dalykai. Pirma – kodėl knygos viršelyje A.J.Greimas vaizduojamas rūkantis pypkę, nors jis rūkydavo cigaretes. Antra – kodėl jis vaizduojamas su „tokia baisia liemene“, nes tokios tikrai nedėvėjo.

Paklausta apie istorines asmenybes, kurias M.Anušauskiatė paverčia savo komiksų herojais, autorė prisipažino, kad norėtų skurti komiksą apie Žemaitę. Tai būtų tas personažas, kuris, pasak jos, būtų įdomus komiksui.

Šios knygos pristatymas yra vienas iš šį savaitgalį sostinėje vykstančių nemokamų „Paviljono knygų savaitgalio renginių“. Literatūriniai renginiai vyks ir sekmadienį, o su programa galite susipažinti čia.

M.Anušauskaitės knyga „Dr. Kvadratas“ dalyvauja 15min Metų knygos rinkimuose. Plačiau apie šiuos rinkimus ir juose dalyvaujančias knygas, už kurias raginami balsuoti visi skaitytojai, daugiau informacijos ieškokite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas