Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos ištrauka. J.E.Blanco „Šaltis, utė­lės, mirtis. Ispanų Mėlynoji divizija Rusijoje“

Ispanų autoriaus Juano Eugenio Blanco knyga „Šaltis, utė­lės, mirtis. Ispanų Mėlynoji divizija Rusijoje“ – tai Antrojo pasaulinio karo veterano prisiminimai apie kovas Rytų fron­te. Pirmiausia ši knyga buvo rašoma ispanams, todėl lietuvių skaitytojui būtina paaiškinti kai kurias istorines aplinkybes. Kas toji Mėlynoji divizija ir kodėl pietiečiai ispanų kariai atsidūrė taip toli nuo namų? Juk oficialiai Franco valdoma Ispanija Antrajame pasauliniame kare nedalyvavo.
„Šaltis, utė­lės, mirtis. Ispanų Mėlynoji divizija Rusijoje“
„Šaltis, utė­lės, mirtis. Ispanų Mėlynoji divizija Rusijoje“ / Knygos viršelis

Mėlynosios divizijos atsiradimo priešistorės reikėtų ieško­ti 1936–1939 m. Ispaniją siaubusiame pilietiniame kare, kuria­me susigrūmė Franco vadovaujamos konservatyvios dešinio­sios jėgos (įskaitant nacionalistus, fašistus) ir kairiųjų pažiū­rų vadinamųjų respublikonų pajėgos (tarp jų būta socialistų, komunistų, net anarchistų). Šią dėl valdžios šalyje įsipliesku­sią nuožmią kovą, lydimą daugybės mirčių ir sukrėtimų, įdė­miai stebėjo didžiosios šalys, tokios kaip Sovietų Sąjunga, Trečiasis reichas, fašistinė Italija. Ne tik stebėjo, bet ir aprū­pindavo remiamą pusę finansiniais ištekliais, karo technika, karybos patarėjais ir specialistais, net savanoriais.

Pilietinis karas baigėsi 1939 m. pavasarį frankistų ir jiems artimų jėgų pergale. Ispanijoje įsitvirtino Trečiajam reichui gana palanki Franco diktatūra, tačiau iki atvirai sąjunginin­kiškų santykių neprieita. Apdairusis Franco, galbūt numaty­damas bręstantį didelį karą tarp Europos valstybių, pabrėžti­nai laikėsi neutralumo.

Leidyklos nuotr./Piedzankoje. Blanco de Pueyo piešinys
Leidyklos nuotr./Piedzankoje. Blanco de Pueyo piešinys

1941 m. birželį suburta Mėlynoji divizija tapo savotišku kompromisu. Franco sutiko, kad ispanai prisidėtų prie ginkluoto vokiečių žygio į Rytus, bet tai turėjo būti tik savanoriai.

Oficialiai Mėlynoji divizija buvo Vermachto, o ne Ispanijos kariuomenės dalis. Kareiviai vilkėjo Vermachto uniformas ir skiriamuosius ženklus (išskyrus tautinių spalvų skydelį ant rankovės), gavo vokiškus arba trofėjinius ginklus. Ver­machto dokumentacijoje ši divizija vadinta 250-ąja ispanų sa­vanorių divizija arba 250-ąja pėstininkų divizija. „Mėlynoji“ todėl, kad daugelis savanorių priklausė „Ispanijos falangai“, o jos nariai prieškariu išsiskyrė melsvo atspalvio uniformi­niais marškiniais.

1941 m. rugsėjo pradžioje Mėlynoji divizija, kurią sudarė apie 19 tūkst. kareivių ir karininkų, atvyko į Rytų frontą.

Tarp Mėlynosios divizijos savanorių buvo ir šios knygos autorius J.E.Blancas. Po trumpo parengiamojo karių kurso Vokietijoje jis ir jo bendražygiai buvo perkelti į Rytų frontą, kur teko patirti visus karo baisumus: šaltį, utėles, mirtį. Tačiau tai nėra sausas pasakojimas apie karą. J.E.Blancas nemažai dėmesio skiria tokiems dalykams, kaip bičiulystė, tikėjimas, viltis, žmogiški santykiai, požiūris į priešą.

Lietuvių skaitytojui neabejotinai bus įdomios autorių pastabos apie Vilnių, kuriame sužeistas gydėsi J.E.Blancas. Miestui skirtas nedidelis skyrelis. Tautinę padėtį tuometiniame Vilniuje ispanas aprašo žodžiais: „Tuo metu mieste gyveno penkių tautybių žmonės: lietuviai, lenkai, vokiečiai, rusai ir žydai, ir kiekviena iš šių grupių, be jokių išimčių, nekentė kitų keturių.“ Be dėmesio nepaliktas ir vietos gyventojų požiūris į ispanų karius, trumpai užsimenama apie Vilniaus kavines, bažnyčias, dalyvavimą mišiose.

Leidyklos nuotr./Ispanų artileristai ir jų kolegos – vokiečių Waffen-SS kariai Rytų fronte
Leidyklos nuotr./Ispanų artileristai ir jų kolegos – vokiečių Waffen-SS kariai Rytų fronte

Kviečiame skaityti knygos ištrauką

Piedzanką rusai ir vokiečiai buvo taip nusiaubę, kad beveik nebuvo ką į burną įsidėti. Pirmą dieną vadas mums leido pa­kabinus plakatą, ant kurio ispaniškai ir lenkiškai parašėme „Turgus“, pakviesti kaimo gyventojus užsiimti pačia papras­čiausia komercine veikla – mainais. Divizionieriai labiausiai norėjo kiaušinių ir vištų, o lenkai buvo išsiilgę cukraus, sacha­rino, kavos ir tabako. Gana greitai abi pusės sunaudojo visą savo „valiutą“.

Arba davinys būdavo mažas, arba mūsų apetitas labai di­delis, bet kariai dažnai leisdavosi į žvalgybą gretimuose na­muose ieškodami maisto, kai kurie grįžę pasakodavo apie pasakišką gastronominį Eldoradą, o kiti – išbadėję ir savo ne­sėkmę dangstydami kokia pieno gertuve.

Visada labai stengėmės būti panašūs į ką tik nori, tik ne į okupantų kariuomenę. Tokio tikslo vedami niekada iš civilių gyventojų nieko nereikalaudavome ir viską gaudavome – arba negaudavome – draugiškai. Jei kada koks išsišokėlis griebda­vosi nors menkiausios prievartos, jo elgesį visi pasmerkdavo.

Lenkai valstiečiai – matyt, panašiomis „neeilinėmis“ aplin­kybėmis ispanai, egiptiečiai ar japonai elgtųsi taip pat – taip išmaniai slėpdavo savo derlių, kad bet kokios net paties pro­fesionaliausio „detektyvo“ pastangos būtų nuėjusios veltui. Tada kildavo ginčai, ar pasiduoti tokiai jų išmonei, ar, prie­šingai, tuos žmones paspausti, kad ir apsimestinai. (Prisime­nu, kad Udarnike, jau rusų fronte, kelias dienas kentėme bai­sų alkį, niekur nerasdami maisto, bet vokiečių dalinio vadui apsilankius pas to kaimo senolį ir kelias minutes „šnektelė­jus“, staiga atsirado šimtai kilogramų bulvių, kurios buvo suslėptos požeminėse saugyklose.)

Grįžkim prie ankstesnės minties. Vieną dieną mudu su Valeru be jokių skrupulų ar išankstinių nuostatų, matydami, kad kuo toliau, tuo labiau alkstam, ir padrąsinti girdėtų did­vyriškų pasakojimų, nusprendėme atakuoti. Tyliai apsivilko­me visą vermachto uniformą, ant peties užsimetėme šautuvą ir nužingsniavome pirmu pasitaikiusiu keliuku.

Leidyklos nuotr./Toli nuo namų
Leidyklos nuotr./Toli nuo namų

Netrukus priėjome namą, kuris bent iš pažiūros atrodė neištyrinėtas, o netoliese girdėjome garsus, kurie, kaip mums atrodė ir norėjosi, galėjo reikšti tik tai, kad ten laikoma karvė. Užuot staiga įsiveržę, kaip ketinome, gana stipriai pabeldėme į duris. (Jei esi mandagus, pamanėme, dar nereiškia, kad nesi drąsus.)

Duris iškart atidarė tipiškas lenkas, jau pagyvenęs, neginči­jamai patriarchalinės išvaizdos, balta barzda, marškiniais iki kelių, plačiu diržu ir aukštaauliais batais. Nusilenkęs ir neat­sukdamas mums nugaros pakvietė užeiti. Patekome į stačia­kampio formos kambarį, apstatytą varganais baldais, bet pa­puoštą paveikslais, užuolaidėlėmis ir nuotraukomis, kurie priminė praėjusius geresnius laikus. Iš užuolaida atskirto kam­bario kartkarčiais pasigirsdavo sausas, kriokiantis kosulys.

Mudu su Valeru, per daug nesileisdami į kalbas, bet kiek švelniau, nei buvome planavę, išklojome savo reikalavimus, ku­rie išdėstyti keliomis kalbomis reiškė gana paprastai suformu­luotą norą.

– Mes išalkę, atėjome maisto.

Lenkas mums paaiškino – vokiškai, prancūziškai, lenkiš­kai – ir mes jį supratome. Jie buvo laiminga šeima, turėjo že­mių ir tarnų, jų sūnus – lenkų karys lakūnas – žuvo mūšyje, rusai, o po to vokiečiai, išsinešė viską, ką jie turėjo vertingo, pasiėmė visus galvijus, palikdami vos vieną karvę, jo žmona, serganti plaučių liga, maitinosi pienu ir šiuo bei tuo, ką gau­davo iš kaimynų gerumo. Jis jautėsi pagerbtas, kad apsilankė­me, žinojo, kad ispanai – šauni tauta. Neturėjo, ką mums pa­siūlyti, bet vis tiek pakvietė prisėsti.

Mudu su Valeru neištarėme nė žodžio. Klausėmės namų šeimininko pasakojimo, kartkarčiais dėbtelėdami kvailoku žvilgsniu vienas į kitą.

Jis trumpam išėjo ir grįžo nešinas ąsočiu pieno. Iš indau­jos likučių paėmė du gero porceliano puodelius, likusius nuo porcelianinio rinkinio. Atnešė staltiesę – labai suplyšusią, bet akinamai baltą – ir ja užtiesė stalą.

Leidyklos nuotr./Ispanų savanoriai įžengia į Gardiną
Leidyklos nuotr./Ispanų savanoriai įžengia į Gardiną

Neturėjo ko mums duoti, bet sakė nenorįs mūsų išleisti nepavaišinęs. Matyt, iš pagarbos nežinia iš kur ištraukė ga­balėlį juodos duonos, iškeptos iš vienas Dievas težino kokių miltų.

Nepersimetę nė žodžiu, nes lenkui tik vienu kitu žodžiu parodydavome, kad suprantame, ką jis sako, mudu su Valeru susitarėme. Duonos nelietėme. Pieno iš puodelio šiek tiek įsi­pylėme į mano gertuvės dangtelį ir išgėrėme kelis gurkšnius, taip parodydami namų šeimininkui, kad priimame jo svetin­gumą. O tada, iš pradžių nedrąsiai, vėliau paskubomis ant stalo ėmėme krauti sachariną, saldainius, tabaką, margariną, palikome net kelias dešimtis okupantų markių.

Daugiau beveik nepratarėme nė žodžio. Lenkija ir Ispani­ja, karas, komunizmas, Rusija...

Mums išėjus lenkas mus laimindamas apsiverkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas