Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Knygos recenzija. Nuosmukio ir absurdo praeities draskomas Kaunas

Laikinosios sostinės nuopuolis ir kauniečių absurdas. Jokių moralinių ribų – tik seksas, alkoholis, viską lydintis melas ir godumas. Visa tai Herkaus Kunčiaus romane „Dervišas iš Kauno“ persipina per du laikmečius – nuo sovietinio režimo iki šių dienų Kauno, draskomo pseudosąmokslo teorijų.
Romanas „Dervišas iš Kauno“
Romanas „Dervišas iš Kauno“ / Knygos viršelis

Šių metų knygų mugėje pristatyta H.Kunčiaus knyga yra išskirtinė jau vien tuo, kad autorius rašo apie Kauną, o tai jau savaime yra gana retas reiškinys lietuvių literatūroje, kur rašytojai veiksmo vieta mieliau pasirenka sostinę.

Romano įvykių sūkuryje sukasi Mečislovas. Kauno karatė čempionas, jaunystėje susigrūmęs su Vladimiru Vladimirovičiumi. Tapęs nuolankiu dervišų tarnu, Mečislovas su jais leidžiasi į lengvatikių medžioklę, o visus savo nuotykius perduoda KGB budeliams.

Apsimetėliai ekstrasensai nesiskundžia aplinkinių ir ypač moterų dėmesiu. Visgi viskas, ko jiems reikia, – lengvatikių pinigai, alkoholis ir seksas. Kita vertus, H.Kunčius knygoje atskleidžia sovietmečio Kauną ir miesto gyventojų gyvenimo ritmą, taip pat papildytą KGB persekiojimais, istoriniais faktais, gyvybingu Laisvės alėjos ritmu (kas šiuo metu skamba kiek neįtikimai) ir iš užsienio atvykusiais dervišais.

Dervišų metafora H.Kunčius perteikia anų laikų dvasią – absurdą, kuriuo tikėjo žmonės ir dėl ko buvo mulkinami.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Herkus Kunčius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Herkus Kunčius

Greta sovietmečio Kauno romano veiksmas rutuliojasi šių laikų laikinojoje sostinėje, kur jau subrendęs Mečislovas susiduria su savo praeities šmėklomis – apsimetėliais dervišais, kurie vėl atvyksta į Kauną ir, apsistoję pas kebabų pardavėją, pradeda rengti išsivalymo orgijas. Visai kaip sovietmečiu.

Čia netrūksta ir kitų metaforų. Kaip antai Drąsiaus Kedžio pasirodymas ir užuomina į violetines sąmokslo teorijas, sukiršinusias visą Lietuvą.

Visos negandos Herkaus Kunčiaus romane „Dervišas iš Kauno“ persipina per du laikmečius.

Visame romane H.Kunčius istorinius dalykus, pavyzdžiui, Romo Kalantos susideginimas, perpina su fantazija. Šis puikus derinys skaitytojui atskleidžia detalų sovietmečio kasdienybės pulsą.

Senesnės kartos skaitytojams šis kūrinys leis prisiminti jaunystę. Kita vertus, jaunesnis, jau nepriklausomoje Lietuvoje gimęs skaitytojas, gali likti it musę kandęs. Visgi ši galimybė yra menka.

Knyga keri savo atvirumu. Kartais skaitant sunku patikėti, koks lengvatikių absurdo lygis yra žemas ir kaip jie įtiki pačiais neįtikimiausiais dalykais. Visgi, pasak H.Kunčiaus, tokia buvo realybė ir su ja reikia susitaikyti, apie tai kalbėti.

„Dervišas iš Kauno“ – romanas, ryškiai išskiriantis savo vaizduotės, fantazijos žaismu, o kas svarbiausia – jis kalba apie mūsų praeitį.

Daugiau naujausių knygų recenzijų rasite čia.

Smagaus skaitymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai