Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje rašytoja Danguolė Kandrotienė pristatys ilgai lauktą „Pasaibos“ knygų serijos tęsinį

„Man labai nejauku dalyvauti Vilniaus knygų mugėje be naujos knygos apie Pasaibą, labai nesmagu atsiprašinėti skaitytojų, kai jie tikisi naujos dalies, o jos nėra. Tad šiais metais aš rami“, – sako rašytoja Danguolė Kandrotienė, Vilniaus knygų mugėje pristatysianti ką tik išleistą knygą „Pasaiba ir receptų vagys“. Tai jau ketvirtoji vaikų pamėgtos knygų serijos apie trumpakoję gauruotą žmogystą dalis. Joje skaitytojai ras gausybę nuotykių, pralinksminsiančių net didžiausią paniurėlį.
Danguolė Kandrotienė ir knyga „Pasaiba ir receptų vagys“
Danguolė Kandrotienė ir knyga „Pasaiba ir receptų vagys“ / SL fotostudija Kaune nuotr.

– Kaip gimė idėja parašyti pirmąją knygą apie Pasaibą?

– Pasaibos istorija prasidėjo nuo kojinės, užkritusios ir surastos už dukros lovos. Ši gulėjo ne šiaip kur, o už patalynės dėžių, aplipusi dulkių kamuoliukais, kuriuos iš karto praminėm kutuliukais. Tos dulkelės greičiausiai buvo jau kokių kelių mėnesių senumo, todėl iš karto parūpo mažajai, ir ji ėmė klausinėti. Iš kur jos atsirado? Ką jos ten veikia? Reikėjo kaip nors paaiškinti, todėl ir sukūriau istoriją apie kojines kolekcionuojantį smalsų padarą, gyvenantį po lova. Jei būčiau chemikė ar medikė, paaiškinimas tikriausiai būtų buvęs visai kitoks.

– Ar iš karto žinojote, kad tai bus knygų serija? Kada nusprendėte, kad Pasaibos nuotykiai tęsis ir kitose knygose?

– Pirmoji knyga apie Pasaibą taip ir vadinosi – ,,Pasaiba“, tad visai neturėjau minčių apie tęsinį, tiesiog rašiau ir tuo mėgavausi: kartu su dukra ėjom į muziejų, dėliojau šveplą Pasaibos kalbą ir tiek. Paskaičiusi tekstą (ji visada yra mano pirmoji kritikė ir gauna asmeninę kiekvienos knygos teksto kopiją), dukra susigraudino ir apsiverkė. Supratau, kad kūrinys pavyko, bet tik tiek. Bet kai apsiašarojo ir pirmoji knygos dailininkė, pasidarė neberamu, todėl iš karto knygos gale įdėjau pastabą ,,P.S. (Pasaiba): laukite tęsinio“, mat esu labai prasta verkiančiųjų guodėja.

Knygos viršelis/Knyga „Pasaiba ir receptų vagys“
Knygos viršelis/Knyga „Pasaiba ir receptų vagys“

– Papasakokite apie pagrindinio knygos herojaus vardo kilmę.

– Nieko ypatinga tame varde nėra, tiesiog sukeistos raidės. Taip iš Pabaisos atsirado Pasaiba – nebaisus, labai smalsus padarėlis, norintis viską išbandyti. Iš tiesų Pasaibos vardas yra labai geras pavyzdys, kaip skirtingai vaikai ir suaugusieji priima informaciją: jei pirmą kartą parodai knygą suaugusiam žmogui, jis beveik visuomet perskaitys ,,Pabaisa“, o vaikai skaito taip, kaip parašyta – ,,Pasaiba“.

– Skaitant šios serijos knygas matyti, kad jų veikėjai vaikai auga. O koks ketvirtojoje knygų serijos dalyje yra pats Pasaiba? Gal per šiuos metus ir jis paūgėjo? Surimtėjo?

– Jei tikėsime pačiu Pasaiba, tai jis gyvena šioje žemėje jau daug metų, ir ne vienas – tokių kaip jis pasaulyje nemažai. Tik mato pasaibas paprastai vaikai ir seni žmonės – tie, kurie turi laiko ir noro dairytis. Kiti taip pat mato, bet netiki savo akimis. Ką tu su tokiais padarysi?

Visų keturių knygos dalių laikas – metai, todėl vaikai ūgteli nedaug. O štai gamtoje apsisuka visas metų ratas, ir akylesnis skaitytojas turėtų tai pastebėti. Pasaiba paauga ne ūgiu, bet „pločiu“, o po skanių eksperimentų virtuvėje nebetelpa į tigriuko kostiumą.

– Kas laukia Pasaibos gerbėjų ketvirtojoje knygoje?

– Daug daug nuotykių ir spalvų. Taip pat keletas paslėptų lobių ir slaptas receptas. O viskas prasideda nuo ,,Beatos virtuvės“ laidos, kurią Pasaiba stebi iš už sofos, slėpdamasis nuo netikėtai namo grįžusios Sofijos mamos.

– Jūsų knygos personažas, Pasaiba, ir pats labai mėgsta bendrauti su vaikais: jau ne pirmus metus lankosi įvairiuose renginiuose, taip pat ir Vilniaus knygų mugėje. Ar skaitytojai galės knygų mugėje jį sutikti ir šiemet?

– Ne tik sutikti, bet ir gauti paties Pasaibos autografą ant naujausios knygos ,,Pasaiba ir receptų vagys“. Man labai nejauku dalyvauti Vilniaus knygų mugėje be naujos knygos apie Pasaibą, labai nesmagu atsiprašinėti skaitytojų, kai jie tikisi naujos dalies, o jos nėra. Tad šiais metais aš rami – naujausia serijos apie Pasaibą dalis jau parkeliavo iš spaustuvės. O Pasaibos gerbėjai sulauks dar daugiau staigmenų, mat šeštadienį organizuojamame teatralizuotame pasirodyme „Pasaibos nuotykiai tęsiasi!“ pristatysime ne vieną, o net dvi knygas apie Pasaibą – kartu su turizmo agentūra ,,Keliauk Lietuvoje“ išleidome pažintinę knygelę ,,Pasaibos kelionė po Lietuvą: ką veikti, kai nežinai, ką veikti?“.

– Kaip manote, kas lėmė šios knygų serijos sėkmę? Kodėl tiek daug vaikų myli Pasaibą?

– Jei rašytojas žinotų bestselerių paslaptį, tikriausiai vien tokius ir rašytų, deja, taip nėra. Mane ir pačią stebina Pasaibą mylintys vaikai: ne kartą teko matyti ne perskaitytų, o suskaitytų knygų, mat tikriems Pasaibos gerbėjams neužtenka perskaityti knygą vieną kartą. Bet sėkmės paslapties taip ir neišsiaiškinau, reikės paklausti Pasaibos.

– Ar galime tikėtis, kad Pasaibos nuotykiai tęsis, kad tai ne paskutinė knygų serijos dalis?

– Kaip visada, bijau prižadėti, mat pažadus esu linkusi tesėti. Pasitarsim su skaitytojais Vilniaus knygų mugėje ir nuspręsim.

Teatralizuotas pasirodymas „Pasaibos nuotykiai tęsiasi!“ Vilniaus knygų mugėje vyks vasario 22 d. 14 val. Vaikų scenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas