Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Knygų mugės perkamiausios: kokiomis knygomis šiemet domėjosi lietuviai?

Keturias dienas į įvairius renginius ir susitikimus su Lietuvos ir užsienio rašytojais kvietusi Vilniaus knygų mugė nepaliko ir be dovanų – kone kiekvienas „Litexpo“ parodų rūmuose apsilankęs svečias juos paliko su krepšeliu knygų. 15min pasidomėjo, kokios knygos šiemet buvo Knygų mugės perkamiausios.
Prasidėjo 20-oji Vilniaus knygų mugė
20-oji Vilniaus knygų mugė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tyto alboje“ karaliavo A.Toliatas

Leidykla „Tyto alba“ nurodė, kad Vilniaus knygų mugės lankytojai vėl itin domėjosi kunigo Algirdo Toliato knygomis – vienas perkamiausių buvo jo kūrinys „Šeštas jausmas yra pirmas“. Tarp perkamiausių kūrinių pateko Knygų mugėje pristatyta politologo Lino Kojalos knyga „Europa? Pokalbiai su prezidentais, ministrais patarėjais ir taksistais apie mūsų ateitį“.

Tarp leidyklos perkamiausių knygų taip pat buvo ir švedų kilmės fiziko Maxo Tegmarko knyga „Gyvybė 3.0“, Knygų mugės viešnios iš Latvijos Noros Ikstenos romanas „Motinos pienas“, Jonathano Blacko knyga „Slaptoji pasaulio istorija“ bei Ričardo Gavelio knyga „Vilniaus pokeris“.

Juozo Baltušio dienoraščių populiarumas

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos prekybos vadovė Milda Kičaitė 15min sakė, šiemet neabejotinai perkamiausias buvo Juozo Baltušio „Vietoj dienoraščio“ pirmasis tomas, kuriame – rašytojo 1970–1975 metų dienoraščiai. Taip pat labai gerai perkama buvo ir Aldonos Ruseckaitės knyga „Padai pilni vinių“, skirta Salomėjai Nėriai.

Kaip ir visuomet, ypatingo dėmesio sulaukia mugės svečių knygos. Tad labai gerai buvo perkamos Roy'aus Jacobseno knygos „Balta jūra“ bei „Neregimieji“. Populiari išlieka ir daug teigiamų atsiliepimų sulauksi, pasauliniu bestseleriu tapusi Taros Westover knyga „Apšviestoji“. Iš lietuvių autorių M.Kičaitė išskyrė Arvydo Anušausko knygą „Užmirštas desantas“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Susitikimas su rašytoju Roy Jacobsenu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Susitikimas su rašytoju Roy Jacobsenu

Žinoma, pardavimai kyla ir tų knygų, kurios mugės metu pelno premijas. Taip šiemet šoktelėjo Gretos Ambrazaitės rinkinio „Trapūs daiktai“ pardavimai.

Kalbėdama apie tendencijas, M.Kičaitė išskyrė tai, kad populiaresnės tampa dokumentinės, biografinės knygos. Be to, anksčiau Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla nemažai kam kėlė asociacijas su lietuvių autorių kūryba, dabar ne ką mažiau dėmesio sulaukia ir šioje leidykloje išleistos verstinės knygos.

„Alma littera“ – A.Tapinas grįžo

Žurnalistas Andrius Tapinas grįžo tarp perkamiausių leidyklos „Alma littera“ autorių – Knygų mugėje pristatytas naujas jo romanas „Prezidentas“. Populiariu išliko ir Algimantas Čekuolis, kurio gerbėjai galėjo susitikti autorių jo naujos knygos „Kur velnias nešioja“ pristatyme.

Skaitytojai taip pat domėjosi Renatos Šerelytės romanu „Izabelė“, Mariaus Marcinkevičiaus knyga „Juodoji Vilniaus saulė“, Erikos Umbrasaitės kūryba.

Tarp verstinių knygų populiariausios buvo šios: Guillermo Arriaga „Laukinis“, Fernando Aramburu „Patria“, norvegų rašytojos Herbjørg Wassmo knyga „Dinos testamentas“, Domenico Starnone'o „Raišteliai“, Luca Di Fulvio romanas „Žmogus, kuris dovanojo svajones“, Arundhati Roy romanas „Didžiausios laimės ministerija“.

Pirko naujienas

Leidyklos „Odilė“ stende populiariausia buvo nauja Juliaus Sasnausko knyga „Kraujomaiša“. Penktadienį leidykla šios knygos netgi buvo pritrūkusi – skaitytojai išpirko viską, kas tuomet buvo atvežta į mugę. Antano Škėmos kūrinys „Izaokas“ bei Witoldo Gombrowicziaus „Filosofijos kursas per šešias ir ketvirtį valandos“ taip pat buvo labai populiarios šiame stende.

Knygos viršelis/Mathiasas Enardas „Kompasas“
Knygos viršelis/Mathiasas Enardas „Kompasas“

Leidyklos „Baltos lankos“ atstovai teigė, kad geriausiai buvo perkamos šios knygos naujienos – prieš Vilniaus knygų mugę leidykla išleido dešimt naujų kūrinių. Šios leidyklos projektų vadovė Saulina Kochanskaitė sakė, kad didžiausio skaitytojų dėmesio sulaukė itin gerus kritikų įvertinimus pelniusi Mathias Enard knyga „Kompasas“. Gerai buvo perkama ir antroji Karlo Ove Knausgårdo ciklo „Mano kova“ knyga „Mylintis žmogus“. Tarp populiariausiųjų buvo ir Grahamo Swifto knyga „Motinų sekmadienis“.

Tie, kam patiko prieš kelerius metus šioje leidykloje išleista Johno Williamso knyga „Stouneris“, iki šiol ieško kažko panašaus – anot S.Kochanskaitės, ateina nemažai žmonių, kurie nori rasti panašios stilistikos knygų. Populiarios išlieka Roberto Seethalerio, Kazuo Ishiguro knygos.

Psichiatrijos ligoninės istorija – tarp perkamiausių

Leidyklos „Lapas“ vadovė Ūla Ambrasaitė, paprašyta įvardinti šios Knygų mugės perkamiausią knygą, net nedvejodama teigė, kad tai yra Tomo Vaisetos knyga „Vasarnamis: Vilniaus psichiatrijos ligoninės socialinė istorija (1994–1990)“. Nors tai yra mokslinius kriterijus atitinkanti monografija, skaitytojai nepabūgo sudėtingo teksto – anot leidyklos vadovės, šią knygą skaitytojai pirko taip puikiai, tarsi tai būtų grožinė knyga. Ū.Ambrasaitė džiaugėsi, kad galbūt šios knygos perskaitymas padės skaitytojams suvokti, kas yra mokslinis tekstas.

Leidyklos „Lapas“ nuotr./Knyga „Vasarnamis“
Leidyklos „Lapas“ nuotr./Knyga „Vasarnamis“

Ir toliau labai populiari išliko grupės „G&G Sindikatas“ nario Kastyčio Sarnicko debiutinė knyga „Turnė“.

Tai, kad geriausių knygų rinkimai veikia pardavimus, pastebėjo ir ši leidykla. Kuomet į Metų knygos rinkimų sąrašus pakliuvo Gabijos Grušaitės knyga „Stasys Šaltoka. Vieneri metai“, jos populiarumas vėl išaugo – kūrinį pastebėjo ir tie, kurie galbūt apie jį anksčiau nebuvo girdėję.

„Obuolyje“ – nuo trilerių iki klasikos

Tarp leidyklos „Obuolys“ perkamiausių knygų – Larso Keplerio romanas „Triušių medžiotojas“, Eleonoros Violetos Marganavičienės knyga „Slaptoji Vilniaus istorija“. Skaitytojai taip pat itin domėjosi klasika tapusiu Fiodoro Dostojevskio kūriniu „Nusikaltimas ir bausmė“, Williamo Shakespeare'o „Hamletu“.

Kaip nurodė leidyklos atstovai, skaitytojai taip pat pirko Thomaso Eriksono psichologinę knygą „Aplink mane – vien tik idiotai“.

Domino knyga apie „Lituanica“

Leidykla „Aukso žuvys“ per šią mugę, kaip ir praėjusiais metais, daugiausia pardavė premijomis apdovanotų, geriausių knygų sąrašuose atsidūrusių kūrinių. Itin populiari buvo Jurgos Vilės ir Linos Itagaki knyga „Sibiro haiku“, išpirkta stende buvo Aurimo Švedo pokalbių su Irena Veisaite knyga „Gyvenimas turėtų būti skaidrus“. Nebeliko pardavime ir knygos „Karalienės Bonos virtuvė“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gražinos Sviderskytės knygos – dokumentinės istorinės monografijos „Lituanica: nematomoji pusė“– pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gražinos Sviderskytės knygos – dokumentinės istorinės monografijos „Lituanica: nematomoji pusė“– pristatymas

Tačiau visgi kitas knygas savo populiarumu šios leidyklos stende nurungė Gražinos Sviderskytės knyga „Lituanica. Nematoma pusė“. Tai, kad knyga bus tokia populiari, leidykla galėjo numanyti iš anksto – nemažai žmonių skambino, klausdami, kada šis kūrinys pasirodys. Pristatyti šio kūrinio iš Kanados į Lietuvą grįžo ir pati autorė.

Leidyklos „Apostrofa“ vadovė Giedrė Kadžiulytė sakė, kad šiemet populiariausia buvo leidyklos naujiena – Zygmunto Baumano ir Reino Raudo knyga „Savasties praktikos“. Labai populiari išliko prieš praėjusių metų Vilniaus knygų mugę išleista Giedros Radvilavičiūtės knyga „Tekstų persekiojimas“. Skaitytojai pirko ir prieš praėjusių metų „Vilniaus lapų“ festivalį pasirodžiusius Stasio Eidrigevičiaus metų kalendorius. Jau kelerius metus labai populiari išlieka ir Tomo Venclovos pašnekesių su Ellen Hinsey knyga „Nelyginant šiaurė magnetą“.

Dėkojo V.Pranckiečiui

Knygų populiarumą padidina ne tik literatūros apžvalgininkų rekomendacijos. Tam gali pasitarnauti net ir politikų leptelėjimai. Tai akivaizdžiai įrodė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris prisipažino neskaitęs George'o Orwello knygos „Gyvulių ūkis“. Panašu, kad nemaža dalis lietuvių irgi buvo neskaitę šios klasikinės knygos, nes šią knygą lietuvių kalba išleidusios leidyklos „Jotema“ atstovai konstatuoja – netrukus po to, knygą imta tiesiog šluoti iš knygynų. Tas pats buvo pastebima ir mugėje – populiariausios knygos šios leidyklos stende buvo būtent „Gyvulių ūkis“ bei kitas šio autoriaus romanas „1984“.

Leidyklos „Jotema“ užsienio autorinių teisių vadovė Aistė Matijošaitytė teigė, kad labai populiarus buvo ir kitas klasikinis kūrinys – Ray'aus Bradbury „451o Farenheito“.

Nors šioje leidykloje daugiausia leidžiama pramoginė literatūra, detektyvai, leidyklos atstovė sakė, jog šiemet pastebima tendencija, kad žmonės ieško klasikinės, rimtesnės literatūros, be to, daugiau yra knygas perkančio jaunimo. Pavyzdžiui, šiemet populiari buvo žinomo istoriko Timothy Snyderio knyga „Juodžemis: Holokaustas kaip istorija ir perspėjimas“.

Kaip vieną iš šios mugės favoritų A.Matijošaitytė išskyrė ir Adamo Key knygą „Dabar tau skaudės: slapti jaunesniojo gydytojo dienoraščiai“, kurioje pasakojama apie tai, ką reiškia būti gydytoju. Anot A.Matijošaitytės, šios knygos mugėje parduota apie 500 egzempliorių.

Yuvalio Noah Harari populiarumas neblėsta

Leidykla „Kitos knygos“, lietuvių kalba išleidusi pasaulinį bestselerį – Yuvalio Noah Harari knygą „Sapiens“, ir toliau pastebi, kad šio rašytojo knygos lietuvius itin domina. Taigi, šiemet perkamiausia knyga šios leidyklos stende buvo prieš mugę išleista naujausia šio rašytojo knyga „21 pamoka XXI amžiui“. Taip pat gerai buvo perkamos ir ankstesnės lietuvių kalba išleistos šio autoriaus knygos.

Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari
Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari

Negrožinė literatūra ir toliau lieka šios leidyklos vizitinė kortelė, tad ir tarp perkamiausių leidyklos knygų buvo kita dokumentinė, mokslo populiarinimo literatūra – Michaelo Pollano „Kaip pakeisti protą“, Stepheno Hawkingo „Trumpa laiko istorija“, Johno Bergerio „Kaip menas moko matyti“. Puikiai buvo perkama ir Virginijos Kulvinskaitės knyga „Kai aš buvau malalietka“.

Praėjusiais metais labai laukiama naujiena buvo Marinos Abramovič knyga „Eiti kiaurai sienas“, Knygų mugės metu ji irgi buvo tarp populiariausių leidyklos knygų.

„Balto“ – nuo A.Unikausko patarimų iki pabėgimo iš Šiaurės Korėjos

Leidybos namų „Balto“ stende tarp perkamiausių knygų karaliavo profesoriaus Alvydo Unikausko knyga „Klauskite daktaro“, kuri pavadinta tokiu pavadinimu kaip ir jo vedama televizijos laida.

Taip pat skaitytojai domėjosi Beatos Tiškevič knyga „Vyvenimas“, kuri vis dar išlieka tarp perkamiausių leidyklos kūrinių, aktoriaus Mariaus Repšio išpažintimi vadinama knyga „Heraklis Nr. 4“, apie pabėgimą iš Šiaurės Korėjos pasakojančia „Upe tamsoje“, Nicholo Sparkso kūriniais, Chloe Benjamin romanu „Nemirtingieji“, kuris yra tapęs „The New York Times“ bestseleriu bei Alice Feeney trileriu „Kartais aš meluoju“.

Prisiminė ir V.Woolf vertimą

Tarp leidyklos „Vaga“ perkamiausių knygų pateko Liudvikos Didžiulienės knyga „Lietuvos gaspadinė“, Susanos Forward kūrinys „Emocinis šantažas“, psichologo Claude'o M.Steinerio knyga „Scenarijai, kuriais gyvena žmonės“, 15min Metų knygos rinkimuose geriausia verstine knyga išrinktas Virginios Woolf romanas „Tarp veiksmų“.

Kaip nurodė leidykla, skaitytojai tai pat domėjosi Adele Faber ir Elaine Mazlish knyga „Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų“, Knygų mugėje pristatyta Gustave'o Le Bono knyga „Revoliucijos psichologija“, Alano W.Wattso „Nesaugaus gyvenimo išmintis“ bei Klauso Schwabo ir Nicholo Daviso knyga „Ketvirtosios pramonės revoliucijos valdymas“.

„Sofoklyje“ – V.Pelevinas ir mugės svečias

Tarp perkamiausių leidyklos „Sofoklis“ knygų buvo Viktoro Pelevino romanas „iPhuck 10“, tarptautinių apdovanojimų sulaukę George'o Saunderso „Linkolnas bardas“ bei Davido Grossmano „Užeina kartą arklys į barą“.

Pasak leidyklos atstovų, Vilniaus knygų mugės lankytojai domėjosi vokiečių rašytojo Hanso Ulricho Treichelio knyga „Pražuvėlis“ – autorius lankėsi Knygų mugėje. Taip pat populiarūs buvo rašytojo Alano Lightmano kūriniai – autorius Lietuvoje viešėjo pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas