Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų piratai nesikuklina – norėjo gauti K.Sabaliauskaitės autografą ant paprastų lapų atspausdintos „Silva rerum“

Ar apgavystė yra blogis? O plėšikavimas keliuose? Blogį galime pavadinti įsilaužimu butą? Taip retoriškai į klausimą, ar knygų piratavimas yra blogis, Vilniaus knygų mugės diskusijoje bandė atsakyti viena garsiausių Lietuvos rašytojų Kristina Sabaliauskaitė. Pokalbyje ji prisipažino, kad knygų mugėje sulaukė keisto skaitytojo prašymo.
 Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Silva Rerum IV“ pristatymas
Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Silva Rerum IV“ pristatymas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Piratavimas kaip norma

„Mes fiksuojame, kad piratavimas yra tapęs neatsiejama gyvenimo dalimi. Tačiau tai yra blogis, nusikaltimas. Atsakymas vienareikšmiškas“, – kalbėjo knygų serijos „Silva rerum“ autorė.

Visa tai puikiai iliustruoja K.Sabaliauskaitės patirtis. Autorė prisipažino, kad Vilniaus knygų mugėje sulaukė vieno skaitytojo, kuris norėjo, kad rašytoja uždėtų savo autografą ant paprastų lapų atspausdintos jos knygos „Silva rerum“.

„Aš nesu išleidusi elektroninės knygos versijos“, – priminė rašytoja.

„Tai ne skaitytojas, o vagis, kurį aš myliu taip pat, kaip vagį, kuris troleibuse prapjauna rankinę ir pavagia piniginę“, – teigė K.Sabaliauskaitė.

Minimas skaitytojas knygą, regis, buvo radęs internete, ją atsispausdinęs ir atėjęs pas rašytoją autografo.

Į panašią situaciją autorė buvo patekusi ir anksčiau. Diskusijoje ji pasakojo, kad buvo sulaukusi laiško iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) komunikacijos koordinatoriaus Seime Liutauro Ulevičiaus.

„Nebijau įvardinti jo pavardės“, – kalbėjo K.Sabaliauskaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Silva Rerum IV“ pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Silva Rerum IV“ pristatymas

Pasak autorės, L.Ulevičius laiške gyrė jos kūrybą ir prisipažino, kad yra ją skaitęs, tačiau knygų nepirkęs. Visgi jis norėjęs paremti rašytoją kaip menininkę ir prašęs sąskaitos numerio, kur galėtų pervesti paramą.

„Man nereikia jokios pašalpos“, – teigė knygų serijos „Silva rerum“ autorė.

Mentaliteto klausimas

Diskusijoje bandyta įvardinti galimas piratavimo internete priežastis. K.Sabaliauskaitė kalbėjo, kad to užuomazgas galime rasti XX amžiaus pradžioje, kuomet marksizmo, leninizmo idėjos skelbė, jog menas priklauso liaudžiai, yra visuomenės nuosavybė.

Mes fiksuojame, kad piratavimas yra tapęs neatsiejama gyvenimo dalimi. Tačiau tai yra blogis, nusikaltimas. Atsakymas vienareikšmiškas, – kalbėjo knygų serijos „Silva rerum“ autorė.

„Tačiau savaime suprantamas dalykas, kad autorius už kūrybą turi gauti atlygį“, – sakė rašytoja.

Pasak jos, šiuo metu prie piratavimo nemaža dalimi prisideda išlaikytinių mentalitetas.

„Aš kaip autorė nesu išlaikytinė. Aš negaliu susimokėti parduotuvėje už prekes recenzijomis, apžvalgomis ar knygomis. Man valstybė nemoka atlyginimo. Šis mentalitetas atsiranda vartotojų pusėje – jie galvoja, kad kūrinį gali šiaip pasiimti ir naudoti“, – mintimis dalijosi K.Sabaliauskaitė.

Apie mentalitetą kalbėjo ir diskusijoje dalyvavęs teisininkas Vytautas Mizaras. Jis teigė, kad kol kas niekas negali sugalvoti tinamų teisinių priemonių, kurios padėtų kovoti su piratavimu elektroninėje erdvėje. „Nespėjame žengti kartu su technologijomis“, – teigė V.Mizaras.

Tačiau, anot jo, pirmiausia reikėtų smerkti ne tuos, kurie naudojasi piratiniais kūriniais, o tuos, kurie sudaro galimybes tokius kūrinius platinti.

Visgi čia nemaža dalimi dėl piratavimo kaltas mentalitetas, kurį ugdyti žmonėms reikia nuo mažens – šviesti, kad negalima piratauti internetinėje erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas