Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje rašytojai prisimins „menininką pogrindininką“ Aurį Radzevičių-Radzių

Minėdami Aurio Radzevičiaus-Radziaus (1965–2019) metines, kovo 23 d. 19.00 val. Vilniaus kavinėje „Devinkė“ (Užupio g. 4, Vilnius) rašytojai Rolandas Rastauskas, Dominykas Norkūnas, Simonas Bernotas, Ernestas Noreika, Greta Ambrazaitė ir kiti kvies prisiminti prieš ketverius metus Anapilin išėjusį kūrėją skaitydami jo eilėraščius, rašoma „Bazilisko ambasados“ pranešime spaudai.
Auris
Auris / Antano Untidy nuotr.

Bus pirmąkart pristatyta šiemet pasirodžiusi A.Radzevičiaus-Radziaus poezijos rinktinė „Tuštumos duomenys“ (išleido „Bazilisko ambasada“, 2023), kurią papildo menininko kūrybos recepcija ir biografiniai kontekstai, fotografijos ir prisiminimai.

Auris Radzevičius-Radzius – ryški andergraundinio meno figūra, iškilus scenografas, maištingas poetas, drąsus tapytojas. Eksperimentatorius. Kritikų dažnai vadintas ekspresionistu.

Leidyklos nuotr./Tuštumos duomenys
Leidyklos nuotr./Tuštumos duomenys

Gaivališkas, unikalus, įžūlus. Rašytoja, žurnalo „Nemunas“ vyr. redaktorė Erika Drungytė, prisimindama kūrėją, rašo: „Auris buvo pats tikrumas. Grynuolis. Aurum. Būtų baisu, jei jo neminėtų lietuvių kultūros žmonės, nes savuoju indėliu jis praturtino didžiulį mūsų pyragą galbūt mažu, bet labai ryškiu kvapiojo pipiro inkliuzu.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Auris Radzevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Auris Radzevičius

Literatūrologo dr. Ramūno Čičelio teigimu, „A.Radzevičiaus-Radziaus knygos dabartinei skaitytojų kartai iš dalies jau yra ir ateityje gali dar labiau tapti kultinėmis knygomis, nes jose nėra saugių, pristabdytų ir kaip nors vertybiškai normuotų metaforų, motyvų ir prasmių – viskas čia vienodai drąsiai ir negrįžtamai verčia galvoti apie žmogaus ir jo kūrybos sąlygiškumą arba neatšaukiamybę. Tai, kas parašyta, nepanaikinama net kirvio mostais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas