Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros rėmimo labirintai – ar „Poezijos pavasaris“ liks be almanacho?

Gegužės viduryje prasidėsiantis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ šiomis dienomis susidūrė su netikėtu iššūkiu: kur rasti 16 tūkst. eurų ilgamete tradicija tapusio almanacho leidybai.
Poezijos pavasaris
Poezijos pavasario almanachas / 123RF.com nuotr.

Nors dar vasario mėnesio viduryje Lietuvos kultūros taryba buvo skyrusi finansavimą ne vienus metus VšĮ „Rašytojų sąjungos fondo“ vykdomam projektui, tačiau parama šiam leidiniui gali taip ir nepasiekti jo rengėjų.

15min bandė išsiaiškinti, kas nutiko, kad po beveik trijų mėnesių Kultūros tarybos patvirtintas projektas staiga yra atšaukiamas, nors pats almanachas jau sudarytas ir šiuo metu yra spausdinamas.

Projektų dubliavimosi kolizijos

Lietuvos kultūros tarybos pirmininkės Astos Pakarklytės teigimu, šitokia situacija susiklostė dėl to, kad du skirtingi juridiniai objektai, įsteigti vienos organizacijos, t. y. Lietuvos rašytojų sąjungos, Kultūros tarybai pateikė projektus, kuriuose susidubliavo numatyta veikla.

Daugybę metų festivalį „Poezijos pavasaris“ rengiantis VšĮ „Rašytojų klubas“ savo paraiškoje tarp visų numatomų darbų įrašė ir almanacho su kompaktine plokštele išleidimą. Šis projektas buvo pateiktas į Strateginių tarptautinių renginių organizavimo programą. Ekspertams ėmus svartyti paraišką, jį įvertinta skiriant 60 tūkst. eurų finansavimą, įsipareigojant įgyvendinti visas paraiškoje numatytas veiklas.

A.Pakarklytės teigimu, Kultūros taryba buvo patikinta, kad almanachas bus išleistas už kitas lėšas.

Tikslinant šio projekto sąmatą, A.Pakarklytės teigimu, Kultūros taryba buvo patikinta, kad almanachas bus išleistas už kitas lėšas.

Tuo tarpu VšĮ „Rašytojų sąjungos fondas“, ne vienus metus besirūpinantis almanacho leidimu, savo projektą „Almanacho „Poezijos pavasaris“ leidyba“ pateikė į kitą – Literatūros programą. Ši paraiška Kultūros tarybos ekspertų taip pat apsvarstyta ir įvertinta skiriant jai 16 tūkst. eurų finansavimą.

Pasak Kultūros tarybos vadovės A.Pakarklytės, būtent šiuo atveju ir iškilo problema, mat nuo 2022 metų, remiantis Kultūros tarybos finansavimo gairėmis, kiti juridiniai asmenys negali teikti paraiškų dėl jau finansuotų renginių ir su jais susijusių papildomų veiksmų. Todėl Rašytojų sąjungos fondo teikta paraiška jau pradiniame etape turėjo būti atmesta ir net nesvarstoma.

„Taip nebuvo padaryta dėl žmogiškosios klaidos ir didžiulio paraiškų srauto literatūros programoje. Pripažįstu, kad šis pažeidimas buvo fiksuotas vėlyvoje stadijoje, tačiau sutartis su „Rašytojų sąjungos fondu“ dar nėra pasirašyta“, – 15min teigė A.Pakarklytė.

Remiantis Kultūros tarybos finansavimo gairėmis, kiti juridiniai asmenys negali teikti paraiškų dėl jau finansuotų renginių ir su jais susijusių papildomų veiksmų.

Paklausta, kokius galimus tolesnius sprendimus šioje situacijoje ji matytų, Kultūros tarybos vadovė pabrėžė, kad, užfiksavus pažeidimą, negalima apsimesti lyg jo nebūtų.

„Mes ketinam anuliuoti vasario 18 dienos sprendimą dėl projekto „Almanacho „Poezijos pavasaris“ leidyba“ finansavimo ir numatytos 16 tūkst. eurų sumos nebeskirti „Rašytojų sąjungos fondui“, – kalbėjo A.Pakarklytė. Ji taip pat pažymėjo, kad „Rašytojų klubas“, kurio pirminėje paraiškoje buvo įtrauktas ir almanacho leidimas, Kultūros tarybos bus kviečiamas koreguoti festivalio sąmatą ir ieškoti galimybių į jau paskirtą sumą integruoti ir almanacho leidimą.

Baudžiami už kitų klaidą

Tuo tarpu VšĮ „Rašytojų klubas“ vadovė Janina Rutkauskienė 15min teigė, kad šiuo atveju problema yra ta, kad visi projektai buvo teikiami rudenį, tačiau naujosios finansavimo gairės dėl galimo dubliavimosi įsigaliojo nuo 2021 metų gruodžio 29 dienos. Vadinasi, atgaline data niekas negali teikti reikalavimų jau pateiktiems projektams.

Tačiau Kultūros tarybos vadovės A.Pakarklytės atsiųstame paaiškinime nurodoma, kad pirmą kartą aptariamas gairių punktas buvo įtrauktas į 2021 m. birželio 23 d. Nr. ĮV-811 redakciją (tuometinėje redakcijoje punkto numeris buvo 15.2.), kurią peržiūrėti galima čia.

J.Rutkauskienės teigimu, Poezijos pavasario almanachas yra sudėtinė viso festivalio dalis nuo pat pradžių, todėl be jo tiesiog neįsivaizduojamas ir šis renginys.

Atgaline data niekas negali teikti reikalavimų jau pateiktiems projektams.

„Žinoma, mūsų paraiškoje yra minimas šis almanachas šalia ir kitų festivalio metu pasirodančių poezijos knygų, tačiau niekada nėra kalbama apie jo išleidimą mūsų pačių jėgomis. Tą visada darė kitos leidyklos arba įstaigos. Todėl ir mūsų projekto sąmatose atskiros eilutės almanacho leidimui nėra“, – kalbėjo J.Rutkauskienė.

Ji patikino, kad, tikslinant festivalio finansavimą, jokių kalbų ar raštiškų įsipareigojimų išleisti almanachą Rašytojų klubas nepateikė.

„Iš kokių pinigų galėtume tai daryti? Juk mūsų veikla yra išimtinai projektinė. Maža to, šiais metais festivaliui skirtas mažesnis finansavimas nei anksčiau. Tad jei ekspertai numatė, kad mes turėtume pirmą kartą išleisti almanachą, kodėl paramos suma to niekaip neatspindi“, – 15min teigė festivalio „Poezijos pavasaris“ vadovė.

Jei ekspertai numatė, kad mes turėtume pirmą kartą išleisti almanachą, kodėl paramos suma to niekaip neatspindi?

Anot jos, festivalis anksčiau inicijavo kompaktinės plokštelės prie almanacho leidimą, o jo sudarytojui visada būdavo numatomos lėšos šiame projekte. Tačiau apie almanacho leidimą niekada nebuvo nei kalbos, nei tokių planų.

Paklausta, kaip vertintų galimybę paskirstyti jau gautas lėšas ir numatyti reikalingą sumą almanacho leidybai, J.Rukauskienė pabrėžė, kad festivalis prasideda po dešimties dienų, visa programa jau paskelbta, išlaidos suskaičiuotos ir paskirstytos, todėl jokių galimybių leisti leidinį nėra.

Rašytojų sąjungos fondo projektų vadovė Marija Mažulė teigė, kad gegužės 4 d. su ja telefonu susisiekusi Kultūros tarybos vadovė A.Pakarklytė, visų pirma, atsiprašė už padarytą klaidą ir netikėtą žinią apie jau patvirtinto projekto stabdymą.

„Projektą almanacho leidimui, kaip ir ankstesniais metais, mes teikėme įprasta tvarka. Apie Kultūros tarybos finansavimo gairių pakeitimus nebuvome niekaip informuoti. Mūsų projektas sklandžiai priimtas, gan aukštai įvertintas ir jam skirtas finansavimas. Almanachas sudarytas, šiuo metu spausdinamas, taigi po savaitės jau turėtų pasiekti skaitytojus. Susidaro įspūdis, kad dabar esame baudžiami už pačios Tarybos neapsižiūrėjimą“, – 15min tvirtino M.Mažulė.

Pirmiausia būtina sulaukti raštiško Kultūros tarybos kreipimosi, nes kol kas ši situacija remiasi telefoniniu pokalbiu.

Paklausta, kokių veiksmų ruošiasi imtis, ji teigė, kad pirmiausia būtina sulaukti raštiško Kultūros tarybos kreipimosi, nes kol kas ši situacija remiasi telefoniniu pokalbiu.

„Tik gavę oficialų raštą su teisininkais galėsime geriau įsigilinti į pačią problemą ir galimus jos sprendimo būdus. Tikimės, kad kažkokiu būdu pavyks rasti geriausią variantą, o paskirtas finansavimas vienokiu ar kitokiu būdu bus skirtas almanachui įgyvendinti“, – teigė Rašytojų sąjungos fondo projektų vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas