Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimono Noreikos skaitovų konkurse skambėjo ne tik profesionaliai, bet ir tarmiškai atliekami kūriniai

Šiauliuose skambėjo lietuvių rašytojų ir poetų kūryba. Penktajame Laimono Noreikos skaitovų konkurse dalyvavo kelios dešimtys aukštųjų mokyklų studentų.
Knygos
Knygos / 123rf nuotr.

Penktasis Maironio metais vykstantis L.Noreikos skaitovų konkursas prasidėjo lietuvių literatūros klasiko eilėmis. Per pusę šimto dalyvių iš Šiaulių, Klaipėdos, Mykolo Romerio, Aleksandro  Stulginskio universitetų, Vilniaus kolegijos, Muzikos akademijos skaitė tik lietuvių poetų ir rašytojų kūrybą, kurią visą savo gyvenimą puoselėjo L.Noreika.

Šis reikalavimas nepasikeitė nuo pirmojo konkurso. Penktus metus vykstantis renginys, pasak organizatorių, jau įgavo savo formą ir tradicijas, nusistovėjo reikalavimai dalyviams.

„Žiūrėjome, kas bus pirmuosiuose konkursuose, kas skaitys, ką skaitys. Dabar jau yra labai tiksli konkurso nuostatų forma – skaitoma poezija, proza, humoristinis žanras. Tarmės jau antrame konkurse yra, bet mes džiaugiamės, kad yra studentijos, kuri moka tarmiškai skaityti, kalbėti“, – teigė L.Noreikos skaitovų konkurso organizatorė Marija Žibūdienė.

Visą dieną konkursantų klausiusi vertinimo komisija sako išgirdusi labai profesionaliai atliekamų kūrinių, tarp jų – ir tarmiškai skambančių.

„Svarbiausia, aišku, jei žmogus užlipa ant scenos, jis turi būti paruoštas scenai – turi būti sceninė kalba, turi būti tartis, balso tembras, turi būti galūnės girdimos ir ištariamos. Tai čia techniški dalykai, nieko bendro su menu. O paskui jau reikia skaitovui įvertinti, kodėl jis pasirinko tą medžiagą, kas jam artima, ką jis nori pasakyti tuo eilėraščiu, kiek jis įdėjo savęs“, – kalbėjo vertinimo komisijos pirmininkas Albinas Keleris.

L.Noreikos skaitovų konkursas Šiaulių universitete vyksta kasmet lapkričio 27-ąją, per garsaus aktoriaus ir poezijos skaitovo gimtadienį. Šiemet jam būtų sukakę 86-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas