Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 02

Lietuvių poetas, didžiąją kūrybos dalį parašęs rusiškai: kaip šiandien skaityti Jurgį Baltrušaitį?

Gegužės 2 d. minimos 150-osios poeto ir diplomato, vertėjo poligloto Jurgio Baltrušaičio (1883–1944) gimimo metinės. Tai autorius, kurio gyvenimas ir kūryba neatsiejami ne tik nuo Lietuvos, bet ir nuo Rusijos kultūros istorijos.
Jurgiui Baltrušaičiui – 150
Jurgiui Baltrušaičiui – 150 / Maironio lietuvių literatūros muziejaus eksponatų ir nuotraukų montažas

Didžiąją savo kūrybos dalį J.Baltrušaitis parašė rusų kalba, gyvendamas Maskvoje, o jo vardas įtrauktas šalia svarbiausių rusiškojo simbolizmo kūrėjų vardų.

Lietuva šį autorių turėjo atrasti tartum aplinkui, per vertimus, nors po Pirmojo pasaulinio karo, taip pat ir paskutiniais gyvenimo metais gyvendamas Paryžiuje, jis daugiau jau rašė lietuviškai.

Viename savo tekste poetas ir eseistas Tomas Venclova pažymėjo, kad savo biografiją J.Baltrušaitis formavo pagal tam tikrą kanoną ir „jeigu jo eilėraščių ašis – du pasauliai, tai gyvenime tie du pasauliai virto dviem kultūrom ir dviem epochom“.

Jam antrino ir Juozas Keliuotis, J.Baltrušaičio gyvenimą ir kūrybą, kultūrinę bei kalbinę patirtis lyginęs su garsiuoju poetu mistiku ir diplomatu Oskaru Milašium.

Antradienį Vilniaus šv.Jonų bažnyčioje įvyko vakaras skirtas J.Baltrušaičio jubiliejui paminėti. Čia buvo ne tik skaitoma jo poezija, mintimis apie kūrybą dalijosi prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė bei rašytoja Giedrė Kazlauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas