Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liudo Dovydėno premija – rašytojai Danutei Kalinauskaitei

Liudo Dovydėno premija, kuria apdovanojamas geriausio naujo lietuviško romano autorius, šiemet paskirta Danutei Kalinauskaitei. Kūrėja įvertinta už romaną „Baltieji prieš juoduosius“, kurį 2023 metais išleido leidykla „Tyto alba“, rašoma pranešime spaudai.
Danutė Kalinauskaitė-Kunickienė
Danutė Kalinauskaitė-Kunickienė / Monikos Požerskytės nuotr.

Rašytojo ir žurnalisto Liudo Dovydėno (1906–2000) premija teikiama nuo 2008-ųjų. Jos mecenatas – Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis rašytojo sūnus, fotomenininkas Jonas Dovydėnas.

Premijos laureatais yra tapę rašytojai Romualdas Granauskas, Leonardas Gutauskas, Vytautas Martinkus, Valdas Papievis, Vladas Kalvaitis, Donaldas Kajokas, Grigorijus Kanovičius, Kristina Sabaliauskaitė, Birutė Jonuškaitė, Sigitas Parulskis, Markas Zingeris, Rugilė Audenienė, Ieva Dumbrytė.

Nuoroda
Baltieji prieš juoduosius,
Danutė Kalinauskaitė
Įsigyti
* Kai įsigyjate partnerių paslaugas per 15min puslapį, mes gauname komisinį. Turiniui tai įtakos nedaro.

Šiemet premijai taip pat buvo pasiūlyti: Aldona Dudonytė-Širvinskienė (romanas „Amnezija“), Gabija Grušaitė (romanas „Grybo sapnas“), Edmundas Janušaitis (romanas „Čia esu aš“), Undinė Radzevičiūtė (romanas „Pavojingi žodžiai“).

Vertinimo komisijoje dirbo: Marius Burokas (Komisijos pirmininkas), Solveiga Daugirdaitė, Aušra Kaziliūnaitė, Vidas Morkūnas, Audrius Ožalas, Renata Šerelytė ir Saulius Vasiliauskas.

„Baltieji prieš juoduosius“ – pirmas novelistės Danutės Kalinauskaitės, Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelniusios už „mažųjų formų turiningumą“, romanas. Knygas ji leidžia nedažnai, kas septynerius metus (o antrąją išleido po labai ilgos pertraukos), nes sakosi negalinti pasiduoti visuotiniam spaudimui rašyti greičiau, daugiau. Paklūsta natūraliam ritmui: laiko knygai parašyti reikia tiek, kiek reikia, o ne kiek tau jo kas nors suteikia. Galbūt ir todėl kiekviena tų knygų tampa literatūros įvykiu.

Anot Komisijos nario A.Ožalo, D. Kalinauskaitės knyga – „rafinuota, daugiasluoksnė, su gausybe autentiškų detalių, atrodo, kad kiekvienas sakinys išdailintas, asmeninė istorija supinama su didžiąja, tikras lėtojo skaitymo malonumas. Nors tai ir romanas, bet bent jau vietomis atrodė kaip iš atskirų novelių sunertas kūrinys. Tačiau tai tikrai knygos gerumo negadina, viena iš svarbiausių metų knygų“.

Renginys turėtų vykti spalio mėnesį, laureatei bus įteiktas diplomas ir 10 000 eurų piniginė premija. Šventės organizatorė – Lietuvos rašytojų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas