Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maksym Eristavi „rusijos kolonializmo ABC“ – nauja knyga atskleidžianti kaip Rusija manipuliuoja ir naikina

Leidykla „Lapas“ pristato intriguojančią ir provokuojančią ukrainiečio Maksym Eristavi knygą „rusijos kolonializmo ABC“ ir kviečia į susitikimą su autoriumi! Ši knyga - iliustruotas gidas atskleidžiantis kaip rusijos imperija manipuliuoja ir naikina, knygoje išryškinami 48 įvykę rusijos ginkluoti įsiveržimai, šalių okupacijos, demonstruojamos pasikartojančios taktinės schemos, kurias rusija taiko siekdama kolonijinio viešpatavimo, rašoma „Lapas“ pranešime spaudai.
„rusijos kolonializmo ABC“
„rusijos kolonializmo ABC“ / Leidyklos nuotr.

Likus kelioms dienoms iki rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą, ukrainiečių žurnalistas Maksym Eristavi pradėjo Twitterio giją, ketindamas pavaizduoti visų rusijos kolonijinės invazijos apraiškų per pastarąjį šimtmetį žemėlapį. Jo tikslas buvo atkreipti dėmesį į rusijos kolonijinės elgsenos atsikartojimą skirtingose žemėse.

Būtent ši gija tapo globaliu įvykiu – surinko milijonus peržiūrų ir buvo plačiai verčiama į įvairias kalbas, ji pavadinta „visų rusijos kolonializmui skirtų gijų motina“, tapo knygos pagrindu, išsamiai aprašant rusijos kolonijinius nusikaltimus ir jų pasikartojančius veiksmų modelius. „Tai ciklas, prieš kurį likęs pasaulis nebegali užsimerkti. Ciklas, kuris turi sustoti. Ciklas, kuris turi baigtis teisingumu“, – sako ukrainiečių žurnalistas, knygos autorius.

Leidyklos nuotr./„rusijos kolonializmo ABC“
Leidyklos nuotr./„rusijos kolonializmo ABC“

„Būna knygų, kurios tampa ideologinėmis ikonomis – jas turėti lentynoje yra daugiau, nei tiesiog žinoti turinį. Eristavi rusijos kolonializmo ABC – būtent tokia. Bestseleris Ukrainoje ir graibstoma Europos alternatyviose knygų mugėse, muziejuose, politiniuose debatuose. Nuo karo pradžios palaikome glaudžius santykius su ukrainiečių leidykla „IST publishing“ ir laukėme tinkamos jų knygos, kurią galėtume išleisti lietuviškai. Geresnio ir taiklesnio pasirinkimo negalėjo būti. Labai džiaugiuosi, kad Maksym Eristavi turi galimybę ir atvykti į Vilnių ir šeštadienį, knygą pristatyti gyvai!“, – pasakoja leidyklos „Lapas“ įkūrėja ir vadovė Ūla Ambrasaitė.

Knyga „rusijos kolonializmo ABC“ – svarbus kvietimas diskusijai apie praeities ir dabarties Rusijos kolonializmą, raginantis pasaulį susimąstyti apie tai, kas iš tikrųjų slepiasi už imperinių ambicijų ir kaip tautos kovoja dėl išlikimo bei teisės pasakoti savo istorijas. Maksym Eristavi knygą pristatys Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje spalio 26 d., 12:30 vyksiančiame festivalyje „Open Books“, kur dalyvaus ir pokalbyje su politologu, „The Reckoning Project“ biuro Ukrainoje vadovu Maksimu Milta bei žurnaliste Rita Miliūte.

M.Eristavi knyga „rusijos kolonializmo ABC“ kviečia prisiminti milijonus autochtonų, kovojusių už savo laisvę, ir pateikia ypatingai įžvalgią bei giluminę analizę, kaip rusija manipuliuoja, naudoja ginkluotą prievartą ir naikina tautas, norėdama išplėsti savo kolonijinę įtaką.

Asmeninio archyvo nuotr./Maksym Eristavi
Asmeninio archyvo nuotr./Maksym Eristavi

Knygos autorius Maksym Eristavi – ukrainiečių žurnalistas, rašytojas ir žmogaus teisių aktyvistas, garsėjantis savo įžvalgomis apie Rusijos kolonializmą bei LGBTQIA+ teisių gynimu. Jo asmeninė ir profesinė kova prieš rusijos kolonializmą kyla iš gilios šeimos patirties – M.Eristavi protėviai kentėjo dėl genocidų ir kultūrinės asimiliacijos, todėl jo knygose ir žurnalistiniuose darbuose atskleidžiamos giluminės istorinės traumos.

Maksym Eristavi kūriniai publikuojami tarptautiniuose leidiniuose, tokiuose kaip „Radio Free Europe/Radio Liberty“, „BBC“, „CNN“, „Politico“, „The Washington Post“ ir daugelyje kitų. Autorius taip pat kuria nepriklausomas žinių platformas, tokias kaip „Hromadske International“ ir „#Ukrainian Spaces“, siekiančias dekolonizuoti ukrainiečių balsus ir atskleisti Rusijos nusikaltimus pasauliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento