Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauja Slovėnijos filosofo Slavojaus Žižeko knyga: kaip Rugsėjo 11-osios tragedija virto kapitalizmo krizės farsu

Slovėnijos filosofas ir kultūros kritikas Slavojus Žižekas, vienų laikomas pavojingiausiu pasaulio filosofu, kitų – charizmatišku šiuolaikinio intelektualinio avangardo pranašu, parašė ironišką knygą apie neoliberalaus kapitalizmo ir su juo taikiai sugyvenančių kairuoliškų alternatyvų krachą.
Knyga „Iš pradžių kaip tragedija, po to kaip farsas“
Knyga „Iš pradžių kaip tragedija, po to kaip farsas“ / Knygos viršelis

Knygų naujienas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas rasite tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Knygos „Iš pradžių kaip tragedija, po to kaip farsas“ autorius ironiškai šaiposi iš merdėjančio kapitalizmo grimasų – jo rusiško (Putino) arba itališko (Berlusconi) veido ir kritikuoja „socialiai atsakingą“ ekokapitalizmą kaip dar vieną galutinai bankrutavusios sistemos avatarą.

Ilgas knygos pavadinimas kilo iš K.Marxo perfrazuotos Hegelio tezės „Didieji pasaulio istorijos įvykiai nutinka du kartus: pirmą kartą kaip tragedija, antrą – kaip farsas”. Joje S.Žižekas apžvelgia pasaulio įvykius nuo 2001 m. rugsėjo 11-osios iki pastarosios globalios finansų krizės, kurie, autoriaus nuomone, yra vieno ir to paties proceso grandys.

„Knygos antraštė sumanyta kaip elementarus skaitytojo IQ testas: jeigu pirma jos keliama asociacija yra plačiai paplitusi antikomunistinė cliché – „Jūs teisus: šiandien, po dvidešimto amžiaus totalitarizmo tragedijos, šnekos apie grįžimą prie komunizmo tegali būti farsas!“, tai nuoširdžiai patariu jums čia ir sustoti. Išties, šitą knygą derėtų iš jūsų atimti jėga, nes ji nagrinėja visiškai kitokią tragediją ir kitokį farsą, o būtent, du įvykius, žyminčius dvidešimt pirmo amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžią ir pabaigą: 2001 m. rugsėjo 11-osios atakas ir 2008 m. finansinį krachą“, – sako S.Žižekas.

Per pastarąjį dešimtmetį S.Žižekas tapo vienu originaliausių ir kartu įtakingiausių šiuolaikinių mąstytojų. Jo darbai balansuoja tarp filosofijos, kultūros kritikos, psichoanalizės, politikos bei ideologijos studijų. Aštrūs, kontroversiški, politiškai angažuoti jo tekstai, pasižymintys iš koto verčiančiais minties posūkiais bei radikaliais teiginiais, tapo savotiška šiuolaikinės kairiosios minties klasika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas