Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujoji V.Idzelytės knyga veda Šilko keliu į Rytus: drabužiai kaip kultūros ir laikmečio atspindys

Rugsėjo 26 d. 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje bus pristatyta Vilniaus dailės akademijos profesorės, scenografės Virginijos Idzelytės knyga „Šilko kelias. Rytų kostiumo istorija“ („Aukso žuvys“, 2024). Gausiai iliustruotas ir ypatingai atspausdintas leidinys kviečia Šilko keliu leistis į pažintinę kelionę po Rytų pasaulį ir tolimąsias šalis – nuo Kinijos iki pat Mongolijos, rašoma „Aukso žuvys“ pranešime spaudai.
„Šilko kelias. Rytų kostiumo istorija“
„Šilko kelias. Rytų kostiumo istorija“ / Gintarės Grigėnaitės nuotr.

Knyga pratęsia prieš daugiau nei dešimtmetį pasirodžiusią „Kostiumo istoriją“, kurioje autorė apžvelgė kostiumo raidą nuo senovės Egipto laikų iki XX amžiaus vidurio. Profesorė V.Idzelytė sako, kad Rytai ją visada traukė, o, parengus knygą apie Vakarų Europos kostiumus, norėjosi tęsti, toliau keliauti į Rytus Šilko keliu.

„Šį kelią, egzistavusį nuo II a. pr. Kr. iki pat Viduramžių pabaigos, lydi neįtikėtinos istorijos: kupranugarių karavanai, paslaptingos vietos, gabenamos egzotiškos prekės ir, žinoma, žmonės, kartais dėvintys neįtikėtinus apdarus“, – pasakoja knygos autorė. „Drabužiai, kuriuos jie vilki, nėra tik kitoks apdaras ar egzotiškos tekstilės pavyzdys – tai vizuali žmogaus socialinio statuso, nacionalinės priklausomybės, skonio, estetinių preferencijų, ketinimų, lūkesčių ir net nuotaikos išraiška. Tai jo kultūros ir laikmečio atspindys“, – tvirtina V.Izdelytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Virginija Idzelytė
Asmeninio archyvo nuotr./Virginija Idzelytė

Daugiasluoksnis leidinys pristato 11 šalių, susijusių su istoriniu Šilko keliu: Kinija, Korėja, Japonija, Indija, Izraelis, Palestina, Persija, Turkija, Sakartvelas, Turkestanas, Mongolija. Pateikiami šių regionų tradicinės aprangos, apavo, aksesuarų, audinių pavyzdžiai ir jų aprašymai, išsamiai pasakojama apie kostiumų kilmę, savitumą, simboliką, minimos įdomybės apie vietos papročius ir realijas. Pasakojimą iliustruoja daugiau kaip 1000 iliustracijų: fotografijų, piešinių, reprodukcijų iš viso pasaulio.

Virginija Idzelytė – menininkė, scenografė, Vilniaus dailės akademijos profesorė. Nuo 1991 metų akademijoje dėstė Vakarų Europos kostiumo istoriją, scenografijos kompoziciją, sceninį kostiumą, Rytų kostiumo istoriją. Ilgametė Lietuvos akademinio dramos teatro dailininkė, kūrusi su žymiais lietuvių režisieriais – H.Vancevičiumi, I.Bučiene, J.Vaitkumi, R.Tuminu. Menininkė už scenografiją pelnė ne vieną apdovanojimą įvairiuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Gintarės Grigėnaitės nuotr./„Šilko kelias. Rytų kostiumo istorija“
Gintarės Grigėnaitės nuotr./„Šilko kelias. Rytų kostiumo istorija“

Pristatyme dalyvaus knygos autorė Virginija Idzelytė, knygos dailininkė Agnė Dautartaitė-Krutulė. Jas kalbins menotyrininkė Dalia Karatajienė. Renginys vyks Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus naujoje Muzeotekos salėje (Vilniaus g. 41 D). Įėjimas iš Klaipėdos gatvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas