Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujose poezijos rinktinėse – N.Miliauskaitės ir S.Parulskio balsai

Ateinančioje Vilniaus knygų mugėje savo balsu iš naujų knygų prabils dar du lietuvių poetai, nacionalinės premijos laureatai – Nijolė Miliauskaitė ir Sigitas Parulskis. „Gyvosios poezijos“ serijoje taip pat išleidžiama ir vieno lietuvių literatūros pradininkų Antano Strazdo lyrikos rinktinė. Sulig šiomis naujienomis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidžiama serija perkopė jubiliejinį skaičių – dvidešimt knygų.
Poezija
Poezija / LLTI nuotr.

Pristatydama S.Parulskio rinktinę „Subjektyvi kronika“, jos sudarytoja Dalia Satkauskytė pratarmėje rašo, kad poeto eilėraštis, kaip ir bet kokia gera poezija, yra asmeniškas. „Jis kilęs iš konkrečių gyvenimo situacijų, patirties konfigūracijų – iš vaikystės ir paauglystės sovietmečio provincijos miestelyje, tarnybos sovietinėje armijoje, universiteto ir skaitytų knygų, kasdienybės ritualų, aplankytų šalių, sutiktų žmonių“, – aiškina sudarytoja.

Jos pastebėjimu, S.Parulskio eilėraščiuose slypi ir pagrindinės jo prozos temos. „Asmeninių demonų, kurie gali būti daugiau nei asmeniniai, sutramdymas. Asmuo, istorijos prievarta, apsimetanti beasmene, tačiau maskuojanti konkrečių asmenų atsakomybę. Sovietmetis, Holokaustas, XX a. pradžia“, – vardija D.Satkauskytė.

Tuo metu N.Miliauskaitės rinktinėje „Kelios raudonos erškėtuogės“ atpažįstamos temos, tapusios tarytum poetės prekės ženklu – tai vaikystė ir namai. Kaip pastebi rinktinės sudarytoja Donata Mitaitė, eilėraštis yra didelio gyvenimo teksto fragmentas. „Eilėraštyje ji atsargiai nuvalo dulkes nuo atkastų atsiminimų, gyvenusių, jau kieno sukurtų ar pačios įsivaizduotų žmonių likimų bei įvykių, visus juos prasmingai sudėlioja, palikdama prasišviečiančią interpretacijų galimybę. <...> Iš nuvalytų, išmintingai sudėliotų fragmentų formuojasi galėjusio būti gyvenimo atvaizdas, kurį reikia mokėti perskaityti ir suprasti“, – knygos įvade rašo sudarytoja.

Kartu su šiais svarbiais šiuolaikiniais poetais išleidžiama ir lietuvių lyrikos klasika – Antano Strazdo tomelis „Einu žeme, skrendu vėju“. Rinkinio sudarytoja ir išsamaus įvadinio straipsnio autorė Brigita Speičytė cituoja poetą Joną Aistį, kuris taip apie A.Strazdą atsiliepęs: „Mums ir jis, ir jo dainelės per prastos. Mes mažai juo domimės, bet nereikia užmiršti, kad nūdienos pradžia yra Strazdelis“. Vis dėlto naujų atspalvių XIX a. pradžios poetikai suteikia A.Strazdo skaitovas, įrašytas į prie rinktinės pridedamą plokštelę, – aktorius Algirdas Latėnas, įgarsinęs ir prieš metus išleistą Antano Vienažindžio rinktinę.

Susitikimai su šių rinktinių autoriais ir sudarytojais numatomi ne tik pačioje Vilniaus knygų mugėje – prieš renginius „Litexpo“ dar organizuojamas išskirtinis vakaras, skirtas pažymėti dvidešimt leidinių perkopusiai „Gyvosios poezijos“ kolekcijai. Per 14 metų Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto „Gyvosios poezijos“ serijoje prisiglaudė poetai N.Miliauskaitė, S.Parulskis, A.Strazdas, A.Vienažindys, V.P.Bložė, K.Bradūnas, J.Vaičiūnaitė, A.A.Jonynas, A.Nyka-Niliūnas, S.Nėris, M.Martinaitis, V.Mačernis, K.Donelaitis, S.Geda, Maironis, A.Žukauskas, T.Venclova, V.Šimkus, A.Baranauskas, V.Braziūnas, J.Aistis, atskiru rinkinkiu išleista „Poezija žemaičių ir Lietuvos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas