Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 06

Nuo sužadėtuvių, meilės lyrikos iki pasiaukojimo dėl Lietuvos: Maironis ir jo mylimosios

„Galima teigti, kad Maironis visą gyvenimą buvo ką nors įsimylėjęs – netgi Didžiojo karo metu, kai turėjo palikti Kauną ir gyveno Vašuokėnų dvare. Greičiausiai ir mirė Maironis būdamas įsimylėjęs – jo mylėtų (žinoma, ne visų) moterų vardai nėra jokia paslaptis. Mylėjo Maironis moteris platoniškai, kaip tikras Poetas“, – 15min teigė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslininkas Eugenijus Žmuida.
Maironis
Maironis / Jasvoino / Juliaus Šteinberg / Maironio literatūros muziejaus / LIMIS nuotr.

Šiame straipsnyje su mokslininku aptariame Maironio meilės lyriką, anuomet skandalingą poezijos rinkinį „Pavasario balsai“, pasaulietinio gyvenimo auką bei ankstyvąsias sužadėtuves.

Interviu lrt.lt esate teigęs, kad „Maironis buvo tikras vyras, neabejingas moterų grožiui ir ne vieną iš jų įsimylėjęs“. Ar yra žinoma, kas buvo pirmoji Maironio meilė? Jeigu taip, kokia tai istorija?

– Maironis buvo normalus vyras, linkęs gana greitai įsimylėti. Tai, be kita ko, rodo ir jo 1920 m. „Pavasario balsų“ rinkinys su nedidelėmis moterų, Poeto mūzų, nuotraukomis. Nedaugelis vyrų galėtų pasigirti tokia kolekcija. Moterų nuotraukos kunigo knygoje sukėlė skandalą to meto medijose, bet rinkinys rodė, koks drąsus buvo Maironis. Tai viena. Kita, tai rodė, kaip jis pasitikėjo laisva Lietuva ir kaip pervertino lietuvių vidinę laisvę. Kas buvo jo pirmoji meilė, nustatyti neįmanoma – tokie dalykai yra per daug intymūs. Galima tik spėlioti, bet spėlionių niekas šimtu procentų nepatvirtins.

Šiaulių „Aušros“ muziejus / LIMIS nuotr./Maironio „Pavasario balsai“
Šiaulių „Aušros“ muziejus / LIMIS nuotr./Maironio „Pavasario balsai“

– Ar Maironis kada nors abejojo kunigyste, kaip tą darė Vincas Mykolaitis-Putinas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?