Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasirodė naujas Kotrynos Zylės kūrinio „Didžioji būtybių knyga“ leidimas

Rugpjūčio 15-16 d. Anykščių Dainuvos slėnyje jau trečią kartą vyko vaikų ir jaunimo literatūros festivalis „Nuotykiai tęsiasi“. Visai šeimai skirtame renginyje pristatyta ilgai laukta ir daug dėmesio karantino metu sulaukusi Kotrynos Zylės „Didžioji būtybių knyga“ („Aukso žuvys“, 2020). Prieš kelerius metus pasirodžiusios knygos tiražas buvo seniai pasibaigęs, bet išlikęs poreikis paskatino išleisti naują leidimą.
Kotryna Zylė
Kotryna Zylė / Asmeninio albumo nuotr.

Festivalis suteikė puikią galimybę kūrėjams ir skaitytojams susitikti gyvai. Pavasarį prasidėjus karantinui ir nutrūkus autorių kelionėms į mokyklas bei bibliotekas, teko prisiderinti prie pasikeitusių aplinkybių ir įprastus susitikimus keisti virtualiais. Ne vieną jų surengė ir mitologijos temomis kurianti Kotryna Zylė. Prieš tai aktyviai keliavusi po Lietuvos mokyklas, ji toliau kūrybingai pasakojo apie lietuvių mitologiją nuotoliniu būdu. Šią temą kūrėja pristatė ir specialaus karantino projekto „Įdomiosios pamokos tiesiogiai“ laidoje, kurioje išradingai ir smagiai vaikus supažindino su svarbiausiomis mitinėmis būtybėmis. Po visų virtualių susitikimų išaugęs susidomėjimas ir lėmė „Didžiosios būtybių knygos“ pakartojimą. Šiame iliustruotame žinyne vaikams žaismingai pristatomi pagrindiniai lietuvių mitiniai padarai ir dievybės, gerosios ir blogosios jų savybes, nuotykiai ir dabartinės slėptuvių vietos, pateikiami smagūs įrodymai, kad visi jie egzistuoja ir šiais laikais.

K. Zylės „Didžiosios būtybių knygos“ naujas leidimas atvyko tiesiai į festivalį. Jo metu autorė rengė virtualų susitikimą su rašytoja Vaiva Rykštaite. Havajuose gyvenanti kūrėja ir savaitgaliui Anykščiuose įsikūrusi K. Zylė kalbėjo apie ekologiją ir mitologiją, lygino Havajų ir Lietuvos būtybių skirtumus, o pabaigoje su vaikais sukūrė žemės meno kūrinį – deivės Žemynos portretą, kurios nuotrauką išsiuntė į Havajus.

„Virtualių susitikimų metu neįtikėtinai pasiilgau girdėti net ir mažiausias gyvai susirinkusios auditorijos reakcijas – kvėptelėjimus, kikenimą, ekspromtu kylančius klausimus, beriamus tiesiai iš vietos. Maži langeliai su vaikų veidais ekrane niekada neatstos gyvų akių, kuriose pats greičiau pastebi (ir reaguoji) tiek į šypseną, tiek į pasimetimą! Nepaprastai džiaugiuosi gyvais būtybių nuotykiais Anykščiuose,“ – sakė K. Zylė, kurios visa kūryba – nuo patiems mažiausiems iki jauniesiems suaugusiesiems – iš noro lietuvių tautosaką bei mitologiją „įkurdinti“ šių dienų vaiko gyvenime. Jau kitą dieną gyvų susitikimų pasiilgusi kūrėja skubėjo į Debeikių dienos centro stovyklą, kur su vaikais gamino būtybių kaukes, kalbėjo apie baimes, ieškojo aplink besislepiančių mitinių padarų: laumių pirtyje, Medeinos prie šimtamečio medžio, Undinės – baidarių nuomos punkte.

Kotryna Zylė – mitologijos temomis kurianti 4 knygų vaikams ir jaunimui autorė, įvairių literatūrinių projektų sumanytoja, pelniusi ne vieną apdovanojimą už savo kūrybą.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ populiarina Lietuvos istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes. Nuo 2019 m. įgyvendina moderniosios Europos autorių grožinės literatūros vertimo į lietuvių kalbą projektą, kuriam Lietuvoje atstovauja Kūrybiškos Europos biuras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas