Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbtas trumpasis „Man Booker“ sąrašas: jame – O.Pamukas ir E.Ferrante

Ketvirtadienį paskelbtas trumpasis prestižinio literatūros apdovanojimo - tarptautinio „Man Booker“ trumpasis sąrašas, kuriame šeši kandidatai, skelbia guardian.co.uk.
Orhanas Pamukas
Orhanas Pamukas / „Scanpix“ nuotr.

Kovą buvo paskelbtas ilgasis sąrašas - 13 knygų buvo atrinktos iš 155 pretendenčių, į jį pakliuvo kūriniai rašytojai iš 12 šalių, rašančių 9 kalbomis. Dabar atrinktos šešios knygos, o nugalėtojas paaiškės gegužės 16-ąją. Nugalėtojas gaus 50 tūkst. svarų sterlingų, ši premija bus padalinta autoriui ir knygos vertėjui.

Trumpajame sąraše – labai skirtingos vietovės ir laikmečiai. Nuo Stambulo iki Austrijos Alpių, nuo bado Kinijoje iki pilietinio karo Angoloje, nuo pasakojimų apie stiprius draugystės ryšius mafijos kontroliuojamame Neapolyje iki vieno žmogaus maištą Korėjoje. Visa tai galima rasti komisijos atrinktose šešiose knygose.

Šešetuke yra Nobelio literatūros premijos lauretas Orhanas Pamukas su knyga „A Strangeness in My Mind“, pseudonimu pasirašanti italų autorė Elena Ferrante su knyga „The Story of the Lost Child“, Kinijos disidentas Yan Lianke su kūriniu „The Four Books“, Angolos rašytojas José Eduardo Agualusa su knyga „A General Theory of Oblivion“, austras Robertas Seethaleris su kūriniu „A Whole Life“ ir korėjietė Han Kang su kūriniu „The Vegetarian“.

Komisija pavadino šį romaną „unikaliai parodančiu visuomenės pokyčius“.

J.E.Agualusa knygoje pasakojama apie moterį, kuri prieš paskelbiant Angolos nepriklausomybę užsidaro savo namuose ir kitus 28 metus gyvena izoliavusi save nuo aplinkos, maitindamasi daržovėmis ir balandžiais. Tai trunka, kol su ja ryšį užmezga vaikas iš išorės. Komisija pavadino šį romaną „unikaliai parodančiu visuomenės pokyčius“.

E.Ferrante kūrinys yra ketvirtoji ir paskutinė knyga jos garsiojoje Neapolio serijoje. Ši autorė dėmesį traukia ne tik kūryba, bet ir paslaptingumu – niekas nežino jos tikrosios tapatybės, vertėjai ir agentai su ja bendrauja tik elektroniniais laiškais.

Y.Lianke knygoje pasakojama apie darbo stovyklą šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Kinijoje bado metu. Šiai knygai parašyti autoriui prireikė 20 metų, ją dėl politinių priežasčių atmetė 20 leidėjų, ji Kinijoje uždrausta. Komisija šį autorių pavadino vienu iš ryškiausių šiuolaikinių Kinijos rašytojų.

Komisija šią knygą vadina įtaigia, gąsdinančia ir labai keista.

H.Kang knygoje pasakojama apie moterį, kurios sprendimas nustoti valgyti mėsą iššaukia tamsius sapnus ir smurtą jos šeimoje. Komisija šią knygą vadina įtaigia, gąsdinančia ir labai keista.

O.Pamuko knygoje pasakojama meilės istorija, vykstanti, kaip įprasta šiam rašytojui, Stambule. Ši istorija matoma gatvės prekiautojo akimis 4 dešimtmečių laikotarpyje. Ši knyga sulaukė pagyrų dėl daugybės įvairių personažų, namų, įvykių, patiekalų, kurie, perskaičius 600 puslapių, apibendrinami vienu žodžiu – Stambulas.

O.Pamuko knygoje pasakojama meilės istorija, vykstanti, kaip įprasta šiam rašytojui, Stambule.

R.Seethaleris pasakoja istoriją apie vyrą, kuris leidžia savo dienas Austrijos Alpėse, pasitraukęs iš ten tik tam, kad kariautų Antrajame pasauliniame kare. Sugrįžęs namo jis pamato, kad išorinis pasaulis pasiekė ir jo nuošalius namus. Komisija apibūdina šią knygą kaip tikrą literatūrinį atradimą, nuostabiai parašytą kūrinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi