Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtos šešios knygos, pretenduojančios į prestižinę „Man Booker“ premiją

Trečiadienį specialios ceremonijos metu paskelbtas prestižinės „Man Booker“ premijos trumpasis knygų sąrašas, kuriame – šeši kūriniai. Tarp pretendentų laimėti šį prizą – trys Didžiosios Britanijos, du JAV ir vienas Kanados rašytojas.
„Man Booker“ premijos ilgojo sąrašo knygos
„Man Booker“ premijos ilgojo sąrašo knygos / www.themanbookerprize.com nuotr.

Trumpasis „Man Booker“ premijos sąrašas atrodo taip: Annos Burns romanas apie gyvenimą Airijoje „Milkman“, Kanados prizininkės Esi Edugyan istorija apie vergovę „Washington Black“, mitiniu pasakojimus paremtas debiutinis Daisy Johnson romanas „Everything Under“, premijos komisijos „bauginančiai autentiška“ pavadinta amerikiečių rašytojos Rachel Kushner knyga „The Mars Room“, Pulitzerio premijos laureato Richardo Powerso bestseleris „The Overstory“ ir debiutinis daug apovanojimų susilaukusio poeto Robino Robertsono romanas „The Long Take“.

Įdomu yra tai, kad lažybininkai dar prieš trumpojo sąrašo paskelbimą tarp favoritų laimėti premiją matė anksčiau jau šią premiją pelniusį Kanados rašytoją ir poetą Michaelą Ondaatje (knyga „Warlight“) ir Sally Rooney (knyga „Normal People“). Tačiau abu šie autoriai nepateko į „Man Booker“ trumpąjį sąrašą.

Tarp šešių pagrindinių pretendentų nepateko ir Nickas Drnaso ir jo grafinis romanas „Sabrina“. Būtent grafinis romanas pirmą kartą pateko tarp ilgojo „Man Booker“ sąrašo knygų, o autoriui puse lūpų taip pat buvo prognozuojamas laimėjimas.

Visi rašytojai, patekę į trumpąjį „Man Booker“ premijos sąrašą jau sulaukė 2500 svarų sterlingų piniginio prizo.

Laimėtojas bus paskelbtas spalį

Ilgąjį premijos sąrašą, kuriame buvo trylika knygų, komisija atrinko iš 171 kūrinio. Prestižiniu vadinamo literatūrinio prizo laureatas bus paskelbtas spalio 16 dieną. Be tarptautinės šlovės, premijos laureatui atiteks ir piniginis prizas – 50 tūkst. svarų sterlingų.

Pastaruosius dvejus metus premiją laimėjo rašytojai iš JAV – George'as Saundersas (2017 metais su knyga „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln in the Bardo“) ir Paulas Beatty (2016 metais su knyga „Išpardavimas“ („The Sellout“). „Man Booker“ komisija pripažino, kad pastaraisiais metais amerikiečių rašytojai buvo stiprūs kandidatai laimėti šį literatūrinį prizą.

Šiemet į ilgąjį sąrašą pateko trys autoriai iš JAV, o į trumpąjį sąrašą pateko du. Tuo metu į trumpąjį sąrašą pretendavo šeši Didžiosios Britanijos rašytojai – pateko du, o iš dviejų ilgąjame sąraše buvusių rašytojų iš Kanados į trumpąjį sąrašą pateko vienas.

VIDEO: Rugsėjo TOP knygos: nuo istorijų apie Vilnių iki H.Murakami apsakymų ar konfliktų Balkanuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas