Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per didelės prancūzų literatūros kolekcijos aukcioną Balzaco rankraštis nupirktas už 1,17 mln. eurų

Honore de Balzaco romano „Uršulė Mirujė“ rankraštis trečiadienį didžiausios pasaulyje privačios prancūzų literatūros kolekcijos aukcione Paryžiuje buvo parduotas už 1,17 mln. eurų.
Honore de Balzacas
Honore de Balzacas / Wikimedia.org nuotr.

Už rankraštį – vieną iš dviejų – esančių privačiose rankose, pirmajame žlugusios investicijų bendrovės „Aristophil“ sukauptos kolekcijos aukcione buvo sumokėta didžiausia kaina.

Šis 1841 metų romanas pasakoja apie moterį, kuri turi išgyventi provincijos aukštuomenės sąmokslą atimti iš jos palikimą.

Prancūzijos pareigūnų kaip finansinė piramidė apkaltinta „Aristophil“ buvo skandalingai uždaryta prieš dvejus metus ir nusinešė 850 mln. eurų investuotojų pinigų.

130 tūkst. rankraščių ir istorinių dokumentų, į kuriuos „Aristophil“ sukišo savo investuotojų santaupas, dabar pareigūnai turi parduoti ir per šešerius metus surengs 300 aukcionų.

Pirmajame aukcione už didelę kainą buvo nupirkta ir romėnų istoriko Kvinto Kurcijaus Rufo I amžiaus veikalo „Historiae Alexandri Magni“ („Aleksandro Makedoniečio istorija“) puošni XV amžiaus kopija. Už ją sumokėta 640 tūkst. eurų.

Napoleono Bonaparte'o 1796 metų meilės laiškas žmonai Josephine buvo nupirktas už 280 tūkst. eurų – keturiskart brangiau nei prognozuota.

Du itin reikšmingi pirmojo aukciono daiktai – Markizo de Sade'o erotinio šedevro „120 Sodomos dienų“ (Cent-Vingt Journees de Sodome) rankraštis ir Andre Bretono „Siurrealizmo manifestas“ (Manifeste du surrealisme) – pirmadienį buvo atšaukti, nes Prancūzijos vyriausybė paskelbė juos nacionalinėmis vertybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant