Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė per Rusijos raketų ataką Kramatorske sužeista ukrainiečių rašytoja V.Amelina

Liepos 1 dieną Dnipro Mečnikovo ligoninėje mirė ukrainiečių rašytoja Viktorija Amelina. Jos mirtį sukėlė sužalojimai, kuriuos ji patyrė 2023 m. birželio 27 d. per Rusijos raketų apšaudymą restorane Kramatorske, praneša ukrainiečių PEN centras.
Viktorija Amelina
Viktorija Amelina / Daniel Mordzinski nuotr.

Pasak PEN centro, birželio 27 d. V.Amelina kartu su žmogaus teisių gynimo iniciatyva „Truth Hounds“, dokumentuojančia Rusijos karo nusikaltimus, bei Kolumbijos rašytojų ir žurnalistų delegacija lankėsi Kramatorske.

Jiems vakarieniaujant miesto centre esančiame restorane „Ria Lounge“ rusai šį restoraną apšaudė raketomis. Rašytoja buvo sunkiai sužeista. Kramatorsko ir Dnipro gydytojai padarė viską, kad išgelbėtų jos gyvybę, tačiau sužeidimai buvo mirtini. Paskutinėmis V.Amelinos gyvenimo dienomis su ja buvo jos artimiausi žmonės ir draugai.

Remdamiesi pokalbiais su liudininkais „PEN Ukraina“ ir „Truth Hounds“ anksčiau teigė, kad Rusijos apšaudytas civilinis objektas Ukrainos mieste buvo dar vienas Rusijos kariuomenės karo nusikaltimas Ukrainoje. Naikinimo analizė ir liudininkų parodymai rodo, kad rusai naudoja ypač tikslią raketą „Iskander“. Jie aiškiai žinojo, kad apšaudo vietą, kurioje yra daug civilių gyventojų. Žinoma apie 13 žuvusiųjų ir apie 60 sužeistųjų.

Nuo pat Rusijos visiškos invazijos į Ukrainą pradžios V.Amelina savo veiklą išplėtė už literatūros ribų. 2022 m. ji prisijungė prie žmogaus teisių gynimo organizacijos „Truth Hounds“. Ji dokumentuoja Rusijos karo nusikaltimus deokupuotose teritorijose Ukrainos rytuose, pietuose ir šiaurėje, ypač Kapytolivkoje netoli Išumo, kur rado rusų nužudyto ukrainiečių rašytojo Volodymyro Vakulenkos dienoraštį.

V.Amelina gimė 1986 metų sausio 1 d. Lvive. Jos debiutinis romanas „Lapkričio sindromas, arba Homo Compatiens“ pasirodė 2014 metais.

Rašytojos kūriniai išleisti lenkų, čekų, vokiečių, olandų ir anglų kalbomis. Neseniai į ispanų kalbą buvo išverstas jos romanas „Namai namams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas