Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Pirmoji vėluojančio Medijų rėmimo fondo auka: beveik šešis dešimtmečius gyvavę „Kultūros barai“ skelbia užsidarantys

Nesulaukę naujojo Medijų rėmimo fondo veiklos pradžios, beveik šešis dešimtmečius gyvavęs žurnalas „Kultūros barai“ skelbia esantys priversti nutraukti veiklą ir užsidaryti.
Laima Kanopkienė
Laima Kanopkienė / Asmeninio albumo nuotr.

„Kultūros barų“ redaktorė Laima Kanopkienė 15min teigė, kad leidinio uždarymą nulėmė iki tol gyvavusio Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo panaikinimas ir naujo Medijų rėmimo fondo, kuriam numatytas kone dvigubai didesnis finansavimas, neaktyvavimas 2024 metų pradžioje.

„Jie dabar mums sako: pusmetį gyvenkite be atlyginimų, be honorarų autoriams, be užmokesčio spaustuvėms. Prašykite visų, kad palauktų. O kai gausite finansavimą – tuomet ir sumokėsite“, – teigė žurnalo redaktorė.

Ji pabrėžė, kad šitokia avantiūra jai nėra priimtina, nes su tokiomis neapibrėžtomis sąlygomis nesutinka dirbti spaustuvininkai, kurie paprastai reikalauja už darbus sumokėti avansu.

„Kaip aš galiu įsiskolinti avansu, jei nesu tikra, ar naujasis Medijų rėmimo fondas parems žurnalo leidybą? Kaip galiu žadėti autoriams, jei nežinau, kokia bus situacija?“, – kalbėjo žurnalo redaktorė L.Kanopkienė.

Ji teigė, planuojanti už savo lėšas išleisti vieną numerį, kuriame skaitytojams paaiškins susidariusią situaciją ir atsisveikins visiems laikams.

„Mes tiesiog neturime kitos išeities“, – teigė nuo 1965 m. gyvuojančio žurnalo redaktorė.

Pasak jos, be galo apmaudu nutraukti veiklą taip ir nesulaukus šešiasdešimtmečio jubiliejaus, kuris būtų 2025 metais.

„Tiek sovietmečiu, tiek ir Atgimimo laikais buvome vadinami „laisvos minties generatoriumi“, jaučiamės suteikę tam tikrą kultūrinį įnašą Lietuvos gyvenimui. Deja, norėjome kaip geriau, o išėjo blogai“, – niūriomis mintimis dalijosi redaktorė.

Ji teigė parašiusi net du laiškus Kultūros ministrui Simonui Kairiui, kuriuose išdėstė savo pasiūlymus, kaip „tą idiotišką problemą, kurią jie sukūrė, galima būtų išspręsti valstybės mastu“.

„Deja, ministras per du mėnesius nesugebėjo man atsakyti. Vadinasi, jam visiškai vienodai ar mes gyvename, ar mūsų nėra. Todėl esu šokiruota, išgyvenu depresiją ir nebeturiu jokių kitų sprendimų, kaip tik užsidaryti“, – kalbėjo L.Kanopkienė.

Pasak jos, vienas iš pasiūlymų buvo visiems kultūros leidiniams skirti 60 proc. buvusio praėjusių metų finansavimo, nes tai padėtų jiems išgyventi laikotarpį iki kol Medijų rėmimo fondas paskirs numatytą finansavimą šiems metams. Deja, į savo pasiūlymus ji teigia nesulaukusi jokios reakcijos.

L.Kanopkienė pripažino, kad neieškojo kitų finansavimo šaltinių, nerašė projekto Kultūros tarybai, nenorėdama tapti dar viena papildoma konkurente ir taip nedideliame kultūros projektų finansavimo lauke.

Tuo tarpu reklamos pirkėjams, anot jos, „Kultūros barai“ yra tiesiog per mažas leidinys, todėl konkuruoti su „dideliais reklamos rykliais“ nebuvo realių galimybių niekada.

15min taip pat kreipėsi į Kultūros ministeriją. Gavus atsakymą, straipsnį papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius