Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Poetą Sigitą Gedą prisimenant: išleistas dvigubas kompaktinis diskas

Klaipėdiečių menininkų iniciatyva išleistas dvigubas kompaktinis diskas poetui Sigitui Gedai atminti – „Sigitas Geda. Septynių vasarų giesmės. Ars poetica“. Disko scenarijaus autoriai – aktoriai Virginija Kochanskytė ir Sigutis Jačėnas. Prie kūrėjų iniciatyvos prisidėjo Klaipėdos dramos teatro Muzikinės dalies vedėjas, kompozitorius Gintaras Kizevičius, o įrašai buvo padaryti Kristijono Lučinsko studijoje.
Sigito Gedos gyvybė užgeso. Ketvirtadienį jis dar lankėsi teisme.
Sigitas Geda / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Šios idėjos pagrindinė autorė buvo aktorė, skaitovė, „UNICEF“ Geros valios ambasadorė, lietuviškojo žodžio puoselėtoja ir skleidėja, Klaipėdos universiteto docentė Virginija Kochanskytė. Docentės teigimu, šio projekto įgyvendinimas jai yra itin svarbus.

„Sigitą Gedą atradau per jo poeziją 1986-aisiais metais. Leidinys „Literatūra ir menas“ tada išspausdino jo eilėraščių ciklą Devyni sonetai ir epitafija ,,Maironio mirtis“. Iki tol S.Gedos nepažinojau, bet šie tekstai mane nepaprastai sukrėtė net keleriems metams į priekį, atvėrė net seniai pamirštus vaikystės prisiminimus“, – apie pirmą pažintį su poeto kūrybą pasakoja aktorė.

Įkvėpta ir sužavėta S.Gedos poezijos ir nenusakomu talentu, jau tada menininkė parengė didelę programą, remdamasi poeto eilėraščiais ir pristatė ją dalyvaujant pačiam S.Gedai.

„Programoje buvo „Septynių vasarų giesmių“ ciklas. Į šį renginį buvo pakviestas ir pats kūrėjas. Jaučiau tikrai didelę įtampą, deklamuodama jo poeziją jam pačiam girdint. Tačiau nerimas truko tik keletą akimirkų. Mane buvo taip užvaldžiusi jo kūryba, kad ištrasliavau ją taip, kaip aš pati ją girdėjau.

Man buvo labai smagu, kad mano interpretacija jam buvo pilnai priimtina“, – prisiminimais dalijosi idėjos autorė.

Po to vakaro, V.Kochanskytė su S.Geda tapo neišskiriamais draugais: „Mūsų bičiulystė truko iki pat jo išėjimo. Buvo toks laikas, kai juokaudama sakydavau, kad „Nė dienos be Gedos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas