Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija įsigijo markizo de Sade'o rankraštį už 4,55 mln. eurų

Prancūzija už daugiau nei 5 mln. JAV dolerių įsigijo markizo de Sade'o romano „120 Sodomos dienų“ (Les 120 Journées de Sodome) rankraščio originalą, išsaugodama valstybei nacionaline vertybe paskelbtą kūrinį.
Markizo de Sade'o rankraštis
Markizo de Sade'o rankraštis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors XVIII amžiaus erotikos šedevru laikomo kūrinio kelių šimtmečių istorija yra paini, rankraščio originalo ateitis pagaliau atrodo saugi. Ją užtikrino privatus geradarys ir jo paaukoti pinigai.

2017 metų gruodį įsikišus Prancūzijos kultūros ministerijai rankraštis buvo išimtas iš aukciono, kur turėjo būti parduotas, ir paskelbtas nacionaline vertybe – taip siekiant užkirsti kelią jo išvežimui iš šalies.

Ministerija pranešė sumokėjusi 4,55 mln. eurų, kad nupirktų rankraščio originalą Prancūzijai.

Patį darbą ji pavadino daugybę autorių įkvėpusiu literatūros „paminklu“.

„Kruvinos ašaros“

Iki minėto Prancūzijos kultūros ministerijos įsikišimo rankraštis turėjo būti parduotas istorinių dokumentų, priklausiusių prieš dvejus metus skandalingai uždarytai ir investuotojų pinigus nesinešusiai investicijų bendrovei „Asitophil“, aukcione.

De Sade'as prieštaringai vertinamą savo veikalą apie keturis ištvirkautojus parašė ant pergamento lakštų, kuriuose įsinešė į savo kamerą Bastilijos kalėjime, ritinio.

Per garsiojo Paryžiaus kalėjimo šturmą 1789 metų liepos 14 dieną, Prancūzijos revoliucijos pradžioje, minia išvadavo svetimavimu garsėjusį aristokratą, tačiau jis nespėjo pasiimti paslėpto savo rankraščio.

De Sade'as galvojo, kad jį bus suradę plėšikautojai, ir liejo dėl jo „kruvinas ašaras“, tačiau vėliau paaiškėjo, kad nebaigtas rankraštis buvo išsaugotas ir paslėptas vieno revoliucionieriaus, o vėliau jį slapta įsigijo kitas aristokratas markizas de Villeneuve'as-Transas.

Pasaulis apie romaną sužinojo tik 1904 metais, kai rankraštį įsigijęs vokiečių psichologas Iwanas Blochas leido jį pirmą kartą išspausdinti.

Tačiau net ir po to knyga nebuvo leidžiama ilgiau nei šimtmetį, o Britanijoje ji buvo uždrausta iki praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio.

Dvylikos metrų ilgio rankraštis yra ypatingas tuo, kad susideda iš 33 pergamento lakštų, suklijuotų į vieną ritinį.

Reikiamą sumą pinigų rankraščiui įsigyti Prancūzijai paaukojo Emmanuelis Boussardas, buvęs investicijų bankininkas ir vienas investicijų fondo „Boussard & Gavaudan“ įkūrėjų, pranešė Kultūros ministerija.

Nuo šiol rankraštis priklausys Paryžiaus Arsenalo bibliotekos, kuri yra Prancūzijos nacionalinės bibliotekos padalinys, kolekcijai.

Prancūzijos teismai konfiskavo 130 tūkst. istorinių dokumentų, kuriuos „Aristophil“ nupirko savo investuotojams 2015 metais, policijai apkaltinus bendrovę sukūrus didžiulę finansinės „piramidės schemą“.

„Aristophil“ tvirtino sukaupusi didžiausią privačią Prancūzijos literatūros ir istorijos dokumentų kolekciją pasaulyje.

1740–1814 metais gyvenęs markizas de Sade'as, kurio visas vardas – Donatienas Alphonse'as Francois de Sade'as, buvo valdžios persekiojamas prieš Prancūzijos revoliuciją ir po jos, todėl didelę savo gyvenimo dalį praleido už grotų.

De Sade'o indėlis į literatūrą nebuvo pripažintas iki XX amžiaus, kai nepasitenkinimas jo kūryba atslūgo ir į jo darbus buvo pažvelgta atidžiau, įsigilinant, kokios idėjos glūdi kitapus „sadizmo“ – termino, kilusio iš jo pavardės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas