Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieštaringai vertinamas prancūzų rašytojas M.Houellebecqas pelnė prestižinį apdovanojimą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas skyrė garbingiausią šalies apdovanojimą – Prancūzijos garbės legiono ordiną – prieštaringai vertinamam populiariam prancūzų rašytojui Micheliui Houellebecqui, nepaisant jo kritikos šių laikų Prancūzijai.
Michelis Houellebecq\'as
Michelis Houellebecq\'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Ordiną rašytojui prezidentas įteikė ketvirtadienį vykusios ceremonijos metu, pranešė Eliziejaus rūmai.

Įteikimo ceremonijoje dalyvavo aukšto rango svečiai iš leidybos ir politikos pasaulio, įskaitant buvusį šalies prezidentą Nicolas Sarkozy, pranešė kiti renginio dalyviai.

Tarp jų taip pat buvo dainininkas Jeanas-Louis Aubert'as, kūręs muziką pagal M. Houellebecqo eiles, bei filosofas Alainas Finkielkrautas.

E.Macronas pavadino 63 metų M.Houellebecqą „romantiku materialistų pasaulyje“, bet nenorėjo sutikti, kad jo romanai yra pesimistiniai, sakydamas, kad jie teikia vilties gyvenant visuomenėje, kurios kultūrinis ir religinis pamatas yra labai trapus.

Neseniai susituokęs M.Houellebecqas gali būti laikomas prieštaringiausiai vertinamu prancūzų rašytoju tėvynėje ir užsienyje.

Šiemet pasirodęs jo romanas „Serotoninas“ pasakoja apie daug geriantį, depresija sergantį Žemės ūkio ministerijos darbuotoją, susipažįstantį su Prancūzijos provincijos problemomis. Jis iš karto tapo bestseleriu.

Kritikai vadino šį kūrinį pranašišku, tvirtindami, kad rašytojas numatė šalį sukrėtusius „geltonųjų liemenių“ judėjimo prioritetus.

M.Houellebecqo ankstesnis romanas „Pasidavimas“ – antiutopinė vizija apie islamiškos vyriausybės valdomą Prancūziją – Prancūzijoje pasirodė 2015 metų sausio 7-ąją, kai džihadistai surengė išpuolį satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Pasaulyje šis rašytojas išgarsėjo savo nihilistiniais romanais, vaizduojančiais moterų nekenčiančius ir meilės nepažįstančius vyrus, jaučiančius priklausomybę atsitiktiniams lytiniams santykiams.

Apie M.Houellebecqui skiriamą Garbės legiono apdovanojimą Eliziejaus laukai pranešė sausio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas