Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prozininkei Danutei Kalinauskaitei – Grigorijaus Kanovičiaus premija

Šių metų Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinės premijos konkurso laureate tapo rašytoja Danutė Kalinauskaitė. Premija jai skirta už romaną „Baltieji prieš juoduosius“ – apie tai pranešė Jonavos rajono savivaldybės Grigorijaus Kanovičiaus biblioteka.
Danutė Kalinauskaitė
Danutė Kalinauskaitė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Prozininkė ir eseistė, kurios biografijoje – ne vienas apdovanojimas, šių metų komisijos buvo įvertinta už romaną už sodrų pasakojimą apie kelionę į praeitį bandant surasti savosios genties pėdsakus ir susigrąžinti asmeninę istoriją, už meistriškai sužaistą šachmatų partiją tarp užmaršties ir atminties, kurios metu gimstanti vieno žmogaus, šeimos, giminės istorija lyg veidrodis atspindi laiko slinktis ir Lietuvos visuomenės patirtis XIX ir XX a. bei su šių patirčių nulemtus savistabos bandymus.

Romanas „Baltieji prieš juoduosius“ („Tyto alba“, 2023) geriausiai iš visų konkursui pateiktų kūrinių atitiko konkurso nuostatų vertinimo kriterijus. Tokį sprendimą priėmė šiais metais kūrinius vertinę komisijos nariai: komisijos pirmininkas Vilniaus universiteto docentas, istorikas, žurnalistas, rašytojas Aurimas Švedas, jidiš literatūros tyrinėtoja, vertėja ir edukatorė Goda Volbikė bei Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus muziejininkė – Giedrė Narbutaitė-Kontrimė.

15min nuotr./Danutė Kalinauskaitė „Baltieji prieš juoduosius“
15min nuotr./Danutė Kalinauskaitė „Baltieji prieš juoduosius“

Kasmetinę respublikinę Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinę premiją už lietuvių kalba publikuotą literatūrinės prozos kūrinį taip pat pretendavo gauti: Alvydas Šlepikas („Namas anapus upės“), Rimantas Kmita, Povilas Vincentas Jankūnas („Keliuonė“), Eimantas Gudas („Mėlynas kraujas“), Zigmas Vitkus („Akimirka apsispręsti: Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos“), Lolita Jolanta Piličiauskaitė („Lėlininkas“).

​Kasmetinės respublikinės Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinės premijos įteikimo šventė vyks š. m. rugsėjo 12 d. 17 val. Jonavos Grigorijaus Kanovičiaus viešojoje bibliotekoje. Jos metu – premijos įteikimas laureatei, nuostabaus styginių dueto „Duettissimo“ koncertas. Renginio metu taip pat bus pristatyta Innos ir Michael Rogatchi (Suomija) parodą „Štetlo istorijos ir prisiminimai“.

Jonavos rajono savivaldybės Grigorijaus Kanovičiaus bibliotekos informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas