Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja Rūta Šepetys pristatys romaną Jungtinės Karalystės literatūros ir meno festivalyje

Gegužės 27 d. lietuvių kilmės rašytoja Rūta Šepetys dalyvaus garsiajame JK literatūros ir menų festivalyje Hay, kuriame pristatys romaną „Druska jūrai“, pernai pelniusį garbingiausią britų apdovanojimą - Carnegie medalį - už literatūrą vaikams ir jaunimui.
Rūta Šepetys
Rūta Šepetys / Kacie Lynn Wheeler nuotr.

2016 m. pasirodžiusį Rutos Sepetys romaną „Druska jūrai“ dienraštis „New York Times“ yra paskelbęs bestseleriu. Tais pačiais metais ir į lietuvių kalbą išverstas bei išleistas romanas (vertė Zita Marienė, „Alma littera“) pasakoja apie keturių jaunų pabėgėlių – lietuvės, lenkės ir dviejų vokiečių – likimus Rytų Prūsijoje 1945-ųjų metų žiemą, bandant išsigelbėti nuo puolančios sovietų kariuomenės laivu „Wilhelm Gustlof“. R.Šepetys yra viena pirmųjų autorių, atskleidžiančių vieną didžiausių pasaulio istorijoje jūrinių katastrofų.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma, kad Hay festivalio Starlight scenoje R.Šepetys kalbėsis su JK Nacionalinio raštingumo organizacijos (National Literacy Trust) direktoriumi Jonathanu Douglasu. Rašytoja pasakos apie savo kilmę, romano rašymo patirtį ir prisimins pernykštį jos kūrybos įvertinimą Carnegie medaliu.

Knygos viršelis/„Salt to the sea“ („Druska jūrai“)
Knygos viršelis/„Salt to the sea“ („Druska jūrai“)

„Ką aš patyriau, keliaudama po įvairias šalis su savo knygomis, yra tai, kad emocinis ryšys su siužetu sukelia susidomėjimą kita tauta, jos istorija ir žmonėmis. Būtent per emocinį ryšį atsiveria mūsų širdis ir staiga ima rūpėti kažkas, ko nepažinojome prieš tai. Lietuva yra maža šalis, kuri gali perteikti pasauliui didelę patirtį. Tai yra šalis turtinga vilties, sunkumų, stiprybės ir laisvės istorijų“, – teigė R.Šepetys.

JAV gyvenančios ir kuriančios lietuvės dalyvavimą šiame festivalyje organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su Britų Taryba, renginys tęsia sėkmingą Lietuvos prisistatymą šių metų balandį vykusios Londono knygų mugės Baltijos šalių „Market Focus“ programoje. JK literatūros festivaliuose ir renginiuose šiemet dalyvaus ir daugiau lietuvių rašytojų – Sigitas Parulskis, Gabija Grušaitė, Tomas Vaiseta ir Tomas Dirgėla.

30 metų rengiamas festivalis vyksta Velso miestelyje Hay-On-Wye, kuris jau nuo septintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio yra pelnęs bibliofilų Mekos ir Knygų miesto epitetus – čia įsikūrę daugybė antikvarinių, žanrinių ir įvairiausių kitokių knygynų. Pirmajam festivaliui 1988 m. jo įkūrėjas ir dabartinis direktorius Peteris Florence‘as surinko pinigų, žaisdamas pokerį.

Festivalis gerokai išplėtė savo geografiją: Hay renginiai vyksta ne tik dešimtį dienų Velse, bet ir visame pasaulyje vos ne visus metus – vien 2018 m. festivalis skelbiamas Meksikoje, Ispanijoje, Peru, Kolumbijoje, Danijoje. Kasmet į festivalį susirenka apie 25 tūkst. lankytojų. Festivalio auditoriją gerokai išplečia ir BBC kompanija, kurios televizijos ir radijo kanalai tradiciškai transliuoja įdomiausius renginius.

1967 m. JAV gimusios R.Šepetys knygos buvo publikuotos daugiau negu 50 šalių ir yra išverstos į 36 kalbas. Savo kūrybą ji adresuoja tiek jauniems, tiek suaugusiems skaitytojams. Nuo pat pirmojo romano „Tarp pilkų debesų“ (2011 m., lietuviškas vertimas – Linos Būgienės, „Alma littera“), kuriame pasakojama apie lietuvių tremtinių kančias Sibire, R.Sepetys kūrybinio įkvėpimo semiasi Lietuvos istorijoje. Romanai „Tarp pilkų debesų“ ir „Nelengvu keliu“ (vert. Valdas Petrauskas, „Alma littera“) taip pat tapo „New York Times“ bestseleriais ir buvo nominuoti Carnegie medaliui. Romaną „Druska jūrai“ ekranizuoja studija „Universal Pictures“.

2013 m. R.Šepetys buvo įteiktas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas