Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiurpą keliantys skaitiniai: 10 knygų Helovinui

Ieškantiems įtempto siužeto trilerių ir knygų, kurias skaitant per kūną perbėga šiurpas, leidinys „The Guardian“ atrinko dešimt kūrinių, kurie sukels būtent tokį jausmą. Šios knygos tinka ne tik Helovinui – tai kūriniai, kalbantys apie tamsiąsias žmogiškumo puses.
Kadras iš filmo „Avinėlių tylėjimas“
Kadras iš filmo „Avinėlių tylėjimas“ / Vida Press nuotr.

Susipažinkite su šiuo knygų dešimtuku – didelė dalis šių kūrinių yra išversti į lietuvių kalbą.

1

„Raudonasis drakonas“

Knygos viršelis/Knyga „Raudonasis drakonas“
Knygos viršelis/Knyga „Raudonasis drakonas“

Amerikiečių rašytojo Thomaso Harriso romanas pirmą kartą buvo išleistas 1981 metais. Jis pasakoja apie buvusį FTB agentą Vilį Grejemą, kuris bando sugauti serijinį žudiką. Būtent šioje knygoje skaitytojai pirmą kartą sutinka garsųjį psichiatrą Hanibalą Lekterį.

1988 metais išleistas romano tęsinys „Avinėlių tyėlijimas“ („The Silence of the Lambs“), kuris buvo sėkmingai ekranizuotas. Po tęsinio pasirodymo skaitytojai iš naujo atrado ir „Raudonąjį drakoną“. Ekranizacijose Hanibalo Lekterio personažą įkūnijo kino legenda Anthony Hopkinsas. Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

2

„Doriano Grėjaus portretas“

Napoleon Sarony/„Wikipedia“ nuotr./Rašytojas Oscaras Wilde'as
Napoleon Sarony/„Wikipedia“ nuotr./Rašytojas Oscaras Wilde'as

Kaip rašoma knygos anotacijoje, šiandien „Doriano Grėjaus portretas“ („The Picture of Dorian Gray“) yra pripažinta klasika, nagrinėjanti jau nuo seno aktualias temas, tokias kaip sielos atsisakymas vardan abejotinų vertybių. Visgi, pirmą kartą XIX amžiuje Anglijoje išleistas romanas skaitytojų buvo nesuprastas ir sukėlė nemenką skandalą.

Už moralines dilemas nagrinėjantį tekstą autorių siūlė teisti būtent už moralinį pasileidimą. Įdomu yra tai, kad ši knyga yra vienintelis anglų rašytojo Oscaro Wilde'o sukurtas romanas. Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

3

„Horns“

Knygos viršelis/Knyga „Horns“
Knygos viršelis/Knyga „Horns“

Romano personažas Ignacas Perišas ryte nubunda kankinamas pagirių, tačiau tai nebuvo vienintelė problema. Jis pastebi – kad jam išdygo ragai. Veikėjas mano, kad tai haliucinacija, kuri sukurta po stipraus psichologinio smūgio, kai jo mergina buvo išprievartauta ir žiauriai nužudyta. Tačiau viskas atrodo per daug tikra.

2010 metais išleistas romanas yra antrasis Joe Hillo parašytas kūrinys. Jame autorius naudoja fantastikos, kriminalinės istorijos elementus, kuriuos pagardina gotikiniams kūriniam būdingais elementais. Knyga buvo nominuota Bramo Stokerio apdovanojimui, kuris skiriamas už geriausius siaubo kūrinius.

4

„Egzorcistas“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Knyga „Egzorcistas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Knyga „Egzorcistas“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, tikros apsėdimo istorijos įkvėptas Williamas Peteris Blatty sukūrė vieną skandalingiausių visų laikų romanų. Įtemptą siužetą jis paremia psichiatrijos ir religijos studijų tyrimais, pagal knygą sukurtas garsus filmas. „Egzorcistas“ („The Exorcist“) skaitytojų sąmonėje išlieka kaip ryškiausia pirmapradės kovos tarp gėrio ir blogio metafora.

Romanas pirmą kartą išleistas 1971 metais. Po dviejų metų pasirodė ir pirma knygos ekranizacija, kuriai scenarijų parašė pats knygos autorius – už šį adaptuotą scenarijų jis gavo „Oskaro“ apdovanojimą. Knyga yra išversta į lietuvių kalbą, o daugiau apie ją galite skaityti šioje apžvalgoje.

5

„Skambutis“

Knygos viršelis/Knyga „Skambutis“
Knygos viršelis/Knyga „Skambutis“

Kaip rašoma anotacijoje, tai – kvapą gniaužiantis detektyvas. Tačiau „Skambutis“ („Ring“) – ne šiaip sau intriguojanti mįslė. Japonų Stephenu Kingu vadinamas Koji Suzukis sukūrė tai, ko gali pavydėti pats amerikiečių siaubo meistras. Tai knyga, įkvėpusi kultinį siaubo fenomeną: tris nepaprastai populiarius tęsinius , penkias ekranizacijas gimtojoje Japonijoje, dvi – Amerikoje. O ką jau kalbėti apie Azijoje ir visame pasaulyje populiarius televizijos serialus, kompiuterinius žaidimus ir komiksus.

Romanas pirmą kartą išleistas 1991 metais Japonijoje ir tik po trylikos metų kūrinio personažai prakalbo anglų kalba. Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

6

„Psichopatas“

Knygos viršelis/Knyga „Psichopatas“
Knygos viršelis/Knyga „Psichopatas“

Knygos anotacijoje rašoma, kad Roberto Blocho „Psichopatas“ („Psycho “) – bene žymiausias pastarųjų dešimtmečių psichologinis siaubo romanas, pelnęs autoriui pasaulinę šlovę. Šis paslaptingas ir baugus įvykis Amerikos provincijos motelyje privers skaitytoją krūpčioti bei atidžiau žvelgti į kiekvieną sutiktą ir iš pažiūros nepavojingą žmogų.

Knyga pirmą kartą išleista 1959 metais ir yra laikoma viena įtakingiausių XX amžiaus siaubo knygų. Kūrinį pirmą kartą 1960 metais ekranizavo Alfredas Hitchcockas. Romanas yra išverstas į lietuvių kalbą.

7

„Perėja“

Knygos viršelis/Knyga „Perėja“
Knygos viršelis/Knyga „Perėja“

Knyga anotacijoje pristatoma taip: laisvėn ištrūksta slaptose karinėse laboratorijose bandytas virusas ir Ameriką ištinka baisesnė už marą totalinė katastrofa, o šioje pragaištingoje jūroje išlieka tik išsigelbėjusių ir nuo išorinio pasaulio atsiribojusių žmonių salelės. Praslenka beveik šimtmetis, pasikeičia kelios kartos, užaugusios Kolonijoje, uždaroje erdvėje. Kadaise klestėjusią civilizaciją Kolonijos gyventojai įsivaizduoja tik iš pasakojimų, kol pagaliau ateina laikas atskleisti apokalipsės priežastis.

J.Cronino romanas „Perėja“ („The Passage“) yra didelės apimties tritomio epo pirmoji knyga, 2010 metais sukėlusi milžinišką ažiotažą ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje. Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

8

„Mizerė“

Knygos viršelis/Knyga „Mizerė“
Knygos viršelis/Knyga „Mizerė“

Knygos siužetas intriguoja ir nėra eilinis: rašytojas Polas Šeldonas užsidirba pragyvenimui kurdamas sentimentalius romanus apie Mizerę ir pataikaudamas pigiam masinio skaitytojo skoniui. Už tai rimtesnių kūrybinių ambicijų turintį rašytoją likimas nubaudžia: po autokatastrofos jis patenka savo fanatiškos gerbėjos, žudikės maniakės, nelaisvėn, kuri priverčia Polą pratęsti banalių romanų seriją. Nuo šiol rašymas Polui tampa ne pragyvenimo, o išgyvenimo sąlyga.

Garsiojo siaubo meistru vadinamo amerikiečių rašytojo Stepheno Kingo psichologinis trileris „Mizerė“ („Misery“) pirmą kartą išleistas 1987 metais. Romanas yra išverstas ir į lietuvių kalbą.

9

„From Hell“

Knygos viršelis/Knyga „From Hell“
Knygos viršelis/Knyga „From Hell“

Tai grafinis romanas, iš pradžių 1989-1998 metais leistas kaip komiksų serija. Kaip grafinis kūrinys, kurį kūrė Alanas Moore‘as ir Eddie Campbellas, jis pirmą kartą išleistas 1999 metais.

Romano veiksmas vyksta vėlyvojoje Viktorijos epochoje. Skaitytojai nukeliami į purviną, pavojingą ir tamsų žmogžudysčių pasaulį. Kūrinys laikomas vienu geriausių A.Moore‘o kūrybinių darbų. Grafinis romanas pelnė eilę apdovanojimų, buvo ekranizuotas ir tapo kino filmu, kuriame vaidino Johny Deppas. Pagal knygą buvo kuriamas serialas.

10

„In the Woods“

Knygos viršelis/Knyga „In the Woods“
Knygos viršelis/Knyga „In the Woods“

1984-ųjų Dublinas. Jame įprastą šiltą vakarą dingsta trys vaikai. Vienas jų randamas – išsigandęs, įsikabinęs į medžio kamieną, apsiavęs kruvinais sportiniais batais. Bei negalintis prisiminti, kas įvyko per pastarąsias valandas. Štai į tokį psichologinį žaismą nukelia rašytoja Tana French.

Psichologinis romanas pirmą kartą išleistas 2007 metais. Tai buvo debiutinė autorės T.French knyga, kuri pelnė ne vieną apdovanojimą. Knyga įkvėpė sukurti ir kriminalinį serialą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas