Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skelbiama REDOS programa: pasisakys žinomi kalbos ekspertai ir visuomenininkai

Prieš metus gimusi redagavimui skirta konferencija REDA plečia temų ribas ir tampa demokratiškos kalbos forumu. Spalio 25 d. Nacionalinėje dailės galerijoje vyks ne tik plataus lauko dalyvių pranešimai, bet ir panelinės diskusijos. Renginio kuratorės rašytoja Gabija Grušaitė, leidėja Ūla Ambrasaitė ir redaktorė Aira Niauronytė įsitikinusios: atėjo laikas atvirai visuomenės diskusijai apie lietuvių kalbos politikos klausimus.
Kristina Sabaliauskaitė
Kristina Sabaliauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2024 m. REDOS organizatorės skelbia plačią kalbos diskurso programą, kurios svarbiausi punktai – kalbos norma ir institucinė kontrolė, visuomenės santykis su kalbininkais, kūrėjų santykis su normine kalba, moterų pavardžių darybos klausimai. Tikimasi, kad forumas taps skirtingų, netgi priešingų, pozicijų pristatymo erdve ir susidūrimo tašku.

REDOJE pasisakys ir susitinks aukščiausius mokslinius laipsnius turintys tarptautinio masto tyrėjai bei mąstytojai, į įvairias pasaulio kalbas verčiami rašytojai, taip pat vertėjai, redaktoriai, žmogaus teisių gynėjai, politikai, institucijų atstovai, VU profesoriai, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) nariai, Lietuvių kalbos instituto tyrėjai, rašantys, kuriantys žmonės. Ir kalbantys. Šių metų renginio šūkis – atviras kvietimas „Pasitikėti Kalbėtoju”.

Šių metų REDOS dalyvių sąraše, tarp kitų žinomų vardų, rašytoja dr. Kristina Sabaliauskaitė, filosofas prof. dr. Arūnas Sverdiolas, kalbininkas Vilniaus universiteto išskirtinis profesorius, habil. dr. Axelis Holvoetas, kalbininkė prof. dr. Irena Smetonienė, kalbininkės dr. Violeta Meiliūnaitė, dr. Rita Miliūnaitė, Seimo narė Ieva Pakarklytė, komunikacijos specialistė ir kolumnistė Ieva Koncevičiūtė, komikas Domas Raibys ir kt.

Gedimino Strazdausko nuotr./Ieva Koncevičiūtė
Gedimino Strazdausko nuotr./Ieva Koncevičiūtė

REDOS programa: kokiomis vertybėmis remiantis šiandien norminama lietuvių kalba

Spalio 25 d. 9 val. REDOS forumą atidarys kuratorės G. Grušaitė, Ū. Ambarasaitė ir A. Niauronytė. Nuo 09:20 val. jos kvies Nacionalinėje dailės galerijoje susirinkusius klausytojus bei portalo „15min.lt” online transliacijos žiūrovus klausytis pirmos dalies pranešimų bei panelinės diskusijos.

I dalis

KOKIOMIS VERTYBĖMIS REMIANTIS ŠIANDIEN NORMINAMA LIETUVIŲ KALBA?

9:20–9:40 prof. dr. Irena Smetonienė, kalbininkė. Pranešimas. „Standartinė kalba, norma ir kiti „baubai“

9:45–10:00 Aira Niauronytė, redaktorė, leidybos projektų vadovė. Pranešimas. „Susvetimėjimas su kalba: tarp kalbėtojo ir kalbos – kalbininkas?“

10:05–10:25 Laimantas Jonušys, vertėjas, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) narys. Pranešimas. „Laisvėjančios kalbos normos: principai ir vertybės“

10:30–10:50 išskirtinis profesorius, habil. dr. Axel Holvoet, kalbininkas. Pranešimas. „Ką čia padarius, kad nenumirus? Apie vieną nepelnytai smerkiamą lietuvių kalbos tikslo konstrukciją“

11:00–11:15 Kavos pertrauka

11:15–12:15 Panelinė diskusija. „Kam priklauso pavardė – žmogui ar valstybei?“

Dalyvauja: Seimo narė Ieva Pakarklytė, kalbininkė habil. dr. Rita Miliūnaitė, lygių galimybių kontrolierė (vaiko priežiūros atostogose) Birutė Sabatauskaitė, kalbininkas doc. dr. Vidas Valskys, lyčių studijų tyrėja dr. Ieva Bisigirskaitė, vardyno tyrėjas, kalbininkas dr. Darius Ivoška. Moderuoja Aira Niauronytė.

Kūrėjai ir kalba: kiek demokratijos kalboje sau leidžiame?

Antra REDOS dalis bus skirta kūrėjų santykiui su kalba. Antroje dalyje rašytoja ir meno istorikė dr. Kristina Sabaliauskaitė pasidalins patirtimi dirbant prie savo romanų su skirtingų šalių redaktoriais. Pranešimą apie kalbos politiką ir / ar apolitiką skaitys filosofas prof. habil. dr. Arūnas Sverdiolas. Politinį forumo dėmenį vainikuos diskusija apie kūrėjų ir redaktorių santykį. Forumo kuratotės Ūla Ambrasaitė ir Gabija Grušaitė kvies atvirai diskusijai apie redagavimo kultūrą Lietuvoje.

II dalis

KŪRĖJAI IR KALBA

13:30–14:00 dr. Kristina Sabaliauskaitė, rašytoja. Pranešimas. „Literatūros kūrinio redagavimas: atvejų lyginamasis tyrimas Lietuvos, Lenkijos ir Prancūzijos leidyboje“

14:00–14:30 prof. habil. dr. Arūnas Sverdiolas, filosofas. Pranešimas. „Kalbos politika ir / ar apolitika“

14:30–15:30 Panelinė diskusija. „Kiek kalbos demokratijos iš tiesų toleruojame“

Dalyvauja filosofas, prof. habil. dr. Arūnas Sverdiolas, rašytojai Gabija Grušaitė, Andrius Jakučiūnas, redaktorius ir vertėjas Paulius Garbačiauskas, redaktorė Asta Bučienė, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkė dr. Violeta Meiliūnaitė. Moderuoja Ūla Ambrasaitė

15:30–15:45 Kavos pertrauka

Kalbos avangardas ir drąsa kurti savo kalbą

Paskutinėje REDOS dalyje „Kalbos avangardas“, kviesiančioje į nekonvencines diskusijas apie kalbą, pasisakys komikas, kalbos entuziastas Domas Raibys, viešųjų ryšių specialistė ir socialinių medijų kolumnistė Ieva Koncevičiūtė bei kiti forumo svečiai, kuriems rūpi kalba.

III dalis

KALBOS AVANGARDAS

15:45–16:05 Ieva Koncevičiūtė, komunikacijos agentūros „Think Twice“ įkūrėja, kolumnistė. Pranešimas | pokalbis. „Kalba kaip upė: kai anglicizmai teka per VLKK užtvankas“

16:05–16:15 Domas Raibys, komikas, FACEBOOK puslapio @VLKK įkūrėjas. Pranešimas. „Mano VLKK ataskaita“

16:15–18:00 Pokalbiai

Renginį „REDA. Forumas už kalbos demokratiją | 2024 kuruoja rašytoja Gabija Grušaitė, redaktorė Aira Niauronytė, leidėja ir redaktorė Ūla Ambrasaitė. Forumo draugai – leidykla LAPAS ir festivalis „Open Books. REDA yra festivalio „Open Books pirmos dienos renginys. REDĄ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Daugiau informacijos apie REDĄ galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento