Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skelbiami literatūros konkursų nugalėtojai: komisija renkasi pasaulį be ribų ir išskirtinę pasakojimo manierą

Istorinė ir mokslinė fantastika, biografijos ir publicistika, meilės ir santykių romanai, keletas dramų, detektyvas, psichologinis trileris, istorijos vaikams ir jaunimui, paveikslėlių knygos. Rašantiems, rodos, nei žanrų, nei temų netrūksta, o literatūros konkursų vertintojai dargi pažymi, kad šiais metais pastebimai pagerėjusi ir rankraščių kokybė.
Knygos
Knygos / 123RF.com nuotr.

Leidykla „Alma littera“ nepaliauja ieškoti naujų talentų. 2024 metų suaugusiųjų ir Vaikų bei jaunimo literatūros konkursų laimėtojai išrinkti ir paskelbti. Kartu skelbiamas ir naujas 2025 metų literatūros konkursas. Rankraščiai leidykloje laukiami iki balandžio 16 dienos, o nugalėtojai išaiškės lygiai po metų – 2025-ųjų spalį.

Kūriniai vertinti anonimiškai

Šiais metais Vaikų ir jaunimo literatūros konkursui pateiktus kūrinius vertino „Alma littera“ vaikų literatūros leidinių vadovė Eglė Baliutavičiūtė, literatūrologė Lina Buividavičiūtė, psichologė Monika Skėrytė-Kazlauskienė, mokytojas Alius Avčininkas, edukologė Austėja Landsbergienė, literatūrologė Vitalija Maksvytė, literatūros žinovė Edita Valintėlienė.

Rapolo Nalivaikos nuotr./Vitalija Maksvytė
Rapolo Nalivaikos nuotr./Vitalija Maksvytė

„Sulaukėme įvairaus žanro kūrinių, – sakė viena iš konkurso komisijos narių, literatūrologė V. Maksvytė. – Tarp penkiolikos rankraščių buvo paveikslėlių knygų mažiesiems, keletas literatūrinių pasakų pradinukams, nuotykių, fantastikos, magijos istorijų vyresniems, taip pat viena literatūrinė Lietuvos istorijos pasaka-interpretacija. Kūrinius vertinome anonimiškai – be autoriaus pavardės. Mažiesiems skirtuose kūriniuose pasigedome kokybės ir nuoseklumo. Matėme įdomias, savitas iliustracijas, tačiau radome nepakankamai išplėtotą ir nuoseklų tekstą. Arba, atvirkščiai – idėja įdomi, o iliustracijos – itin mėgėjiškos.“

Vertinimo komisijos teigimu, šiemet autoriai pateikė tikrai įdomių ir patrauklių istorijų apie emocijas, netgi panaudodami konkrečius įrankius, pavyzdžiui, kvėpavimo praktikas. Skirtingų autorių pasiūlytos istorijos puikiai atliepė emocinio intelekto ugdymo poreikius, tačiau joms pritrūko meninės kokybės, gilesnio suvokimo, kaip suvaldyti mažiesiems skaitytojams skirtą kalbą.

Kaip ir ankstesniais metais, populiari ekologijos tema. „Vėlgi, tema aktuali, tačiau siužetas, veikėjai dirbtinoki, jiems pritrūksta gyvybės, natūralumo, žaismės. O to, esu tikra, mažieji skaitytojai autoriui neatleistų“, – teigė V.Maksvytė.

Knyga nugalėtoja – apie tai, kad ribos neegzistuoja

Stiprių, įdomių, savitų kūrinių pasitaikė tarp vyresniesiems paaugliams skirtų knygų. „Girdėjau, vaikų ir paauglių rašytojų bendruomenėje sklandė kalbos apie tai, kad paauglių autoriai neturi galimybių laimėti, kai leidykla „Alma littera“ į vieną sujungė vaikų ir paauglių literatūros konkursus. Smagu, jog dar kartą įrodėme, kad konkursą laimėti gali geri, įdomūs, kokybiškai parašyti kūriniai, ir visai nesvarbu, kokio amžiaus skaitytojui jie sukurti“, – po konkurso kalbėjo vertinimo komisijos pirmininkė E.Baliutavičiūtė. Ji džiaugėsi, kad konkursą laimėjo kūrinys, skirtas auditorijai nuo 16 metų. Tokių lietuvių autorių kūrinių beveik nėra.

„Alma littera“ nuotr./Eglė Baliutavičiūtė
„Alma littera“ nuotr./Eglė Baliutavičiūtė

Šių metų Vaikų ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoja – Justina Kapeckaitė ir jos kūrinys „Sono electrum“. Pasitelkusi virtualiosios realybės žaidimą kaip atspirties tašką, knygos autorė žaidžia sąvokomis „tikra“ ir „išgalvota“, „realu“ ir „nerealu“. „Ribų nėra, jas susikuriame patys“, – taip pagrindinę knygos mintį apibrėžia jos autorė, medikė J.Kapeckaitė.

„Kūrinys pasakoja apie tamsiąją virtualiosios realybės pusę, nelegalių žaidimų pasaulį, į kurį įsitraukia arba yra įtraukiami jauni žmonės. Istorijos autorei pavyko į kūrinį įtraukti ir komisijos narius, priversti juos diskutuoti, kelti klausimus“, – pasakojo V.Maksvytė.

Komisijos pirmininkė E.Baliutavičiūtė pridūrė, kad leidykla rūpinasi knygų, kurias leidžia, kokybe, naujiems ir daug žadantiems autoriams darbuotojai visada linkę padėti it deimantą nugludinti savo kūrinį. „Todėl ir su J.Kapeckaitės kūriniu dirbs ne tik kalbos redaktorė, bet ir patyrusi kūrybinė redaktorė“, – teigė E.Baliutavičiūtė.

Rankraščiuose suaugusiesiems – fantastika ir trauminės patirtys

Suaugusiųjų literatūros konkursui šiais metais pateikti 56 rankraščiai. Anot vertinimo komisijos vadovės, leidyklos „Alma littera“ leidinių vadovės Ugnės Giesės, aiškiai matyti, kad konkurse dominuoja fantastikos žanras, kuriame skleidžiasi įvairios fantastinio romano atšakos: distopija, mokslinė fantastika, istorinė fantastika, fantastika su baltų, skandinavų mitologijos elementais ir panašiai. Aiškiai juntama mokslinės literatūros įtaka grožinei literatūrai – nuo kvantinės mechanikos iki paveldimų traumų teorijos.

Dar viena šių metų tendencija – kūriniuose, nesvarbu, koks žanras, itin ryški traumos, gyvenimo po traumos, istorinės traumos, istorinės atminties tema, siekis liudyti traumines sovietmečio patirtis. Ryškus ir nesaugumo pasaulyje jausmas – globalinio atšilimo, pasaulio ateities, gyvenimo prasmės klausimai.

„Alma littera“ nuotr./Ugnė Giesė
„Alma littera“ nuotr./Ugnė Giesė

Net keli skirtingų žanrų kūriniai akcentuoja LGBTQ klausimus, integruoja šią temą į literatūrą jau nebe kaip marginalią, nišinę, bet kaip lygiavertę gyvenamos tikrovės dalį

U.Giesė teigė, kad komisiją nustebino tai, jog kai kurių žanrų beveik nepateikta – gauti vos keli rankraščiai, kuriuose autoriai išmėgina detektyvo, trilerio, siaubo literatūros žanrus.

Komisiją sužavėjo unikali idėja, kūrinio energija ir netikėtas siužetas

Kūrinius vertino komisija, kurioje dirbo Lietuvos leidėjų asociacijos vykdančioji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, knygų ekspertas, literatūros apžvalgininkas Audrius Ožalas, komikas, televizijos laidų vedėjas ir skaitytojas Paulius Ambrazevičius, literatūrologė V.Maksvytė, knygų tinklaraščio „Fantastiškų knygų žiurkės“ autorė Lina Girčytė-Juškė. Visų komisijos narių simpatijas pasigrobė Tomas Venckevičius ir jo romanas „Blogos manieros“.

„Tai buvo rankraštis, kurį vos pradėjusi skaityti tariau sau – na, štai! Pagaliau! Su malonumu ir laisva valia, o ne todėl, kad reikia perskaityti, skubėjau rankraštį atsiversti kiekvieną vakarą ir negalėjau suprasti, kur slypi jo magija. „Blogos manieros“ papirko energija, nuotaika, netikėtu siužetu“, – sakė U.Giesė.

Konkurso laimėtojo – T.Venckevičiaus kūrinys pasakoja apie septyniolikmetį vaikiną Joną, po sukrečiančių gyvenimo patirčių išaugantį į savarankišką, charakterį turintį vyrą.

„Kūriniu siekiama, kad skaitytojai keturias valandas verstų puslapį po puslapio ir negalėtų sustoti, džiaugtųsi, nerimautų, pyktų, nustebtų, neigtų, susitaikytų, įsimylėtų, geistų, patirtų keletą erekcijų (arba moteriškų to ekvivalentų), nervindamiesi nusigraužtų nagus iki alkūnių, pasišlykštėtų iki vimdymo, bijotų taip, kad pasišiauštų plaukai ant rankų, pasipiktintų, būtų šokiruoti, patirtų ilgai siektos pergalės malonumą ir palengvėjimą, kad po didelės įtampos viskas pasibaigė ne taip jau ir blogai“, – taip autorius pristato savo konkursui pateiktą kūrinį.

„Laimėtoją komisija rinko atsižvelgdama į daugelį kriterijų: idėjos unikalumą, įtraukiantį, išplėtotą siužetą, kalbos kokybę ir meniškumą. Rankraštis laimėtojas „Blogos manieros“ visiems komisijos nariams pasirodė išskirtinis. Pastebėjome tam tikrą pasakotojo kuriamą ironiją, šaržą, netgi juodojo humoro elementus, autoriaus gebėjimą, regis, į kasdienius įvykius pažvelgti kitokiu žvilgsniu, detektyvinę liniją, lengvą erotikos prieskonį. Visa tai suteikė ne tik malonumą skaityti, bet ir privertė kūrinį įsiminti, netgi spėlioti, o koks gi autorius galėjo sukurti tokį išskirtinį tekstą?“ – apie komisijos darbą pasakojo literatūrologė V.Maksvytė.

Vaikų ir paauglių bei Suaugusiųjų literatūros konkurso nugalėtojai spalio 24 dieną bus apdovanoti 2 000 eurų piniginėmis premijomis. Leidykla „Alma littera“ skelbia naujus, 2025-ųjų Suaugusiųjų grožinės literatūros bei Vaikų ir jaunimo literatūros konkursus. Konkursuose kviečiame dalyvauti rašytojus ir dailininkus, kūrėjų ir autorių grupes. Rankraščių leidykla laukia iki 2024 metų balandžio 16 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito