Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo ministerijoje bus įteikta Vaikų literatūros premija

Trečiadienį Vilniuje, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, bus apdovanoti Vaikų literatūros premijos laureatai.
Tomas Dirgėla
Tomas Dirgėla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiemet premija skirta prozininkui, dramaturgui Tomui Dirgėlai už spalvingai komišką tikrovės vaizdinį ir žaidybinį santykį su jaunaisiais skaitytojais bei ir Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekininkei Renatai Miškinienei už vaikų literatūros populiarinimą, kūrybinį požiūrį į jaunų žmonių skaitymo skatinimą, pranešė ministerija.

Anot jos, T.Dirgėlos kūriniuose balansuojama ant realistinės apysakos ir literatūrinės pasakos ribos, jaunuosius skaitytojus patraukia intriguojantis ir gyvas pasakojimas, kuriame susipina ir realūs, ir pramanyti objektai bei žmonės. Tai literatūra, kuri leidžia pailsėti, pasimėgauti žaidimu.

Vaikų literatūros premijai šiemet pristatytos ir vertintos kelios rašytojo knygos: „Mano tėtis rašo knygą“ (2019), „Vytautas Didysis „Žalgirio“ arenoje“ (2020), „Užkeiktoji pono Kuko knyga“ (2020), „Domas ir Tomas. Vasaros atostogų byla“ (2020), „Dingęs gimtadienio tortas“ (2021), „Domas ir Tomas. Dingusios mergaitės byla“ (2021), „Domas ir Tomas. Dingusios knygos mįslė“ (2021), „Lukas Šiaudelis šoka baletą“ (2021).

Du dešimtmečius bibliotekoje dirbanti R.Miškinienė įvertinta už įvairiapusę veiklą J.Biliūno gimnazijoje. Ji kasmet į mokyklą kviečia menininkus, literatus, mokytojus, visuomenės veikėjus, kurie per pristatomus literatūrinius kūrinius su mokiniais diskutuoja aktualiomis temomis. Gimnazijoje veikia „Skaitytojų klubas“, aštuonerius metus renkama metų knyga.

2019 metais mokinių ir R.Miškinienės iniciatyva sukurta „AJBG skaitytojo konstitucija“: mokiniai siūlė skaitymo idėjas, sukūrė skaitymo kodeksą. Keletą metų bibliotekininkė su mokiniais skaitydavo pasakas ar naujausios grožinės literatūros ištraukas Aulelių vaikų globos namų auklėtiniams.

2020 metais, įgyvendinant savivaldybės remtą projektą „Bendruomenės gyvenimo kokybės gerinimas“ gimnazijos aplinkoje įkurta bibliotekėlė – knygų namelis ant dviračio.

R.Miškinienė yra ir neformalių renginių organizatorė, dalyvauja tarptautiniuose kino projektuose, 11 metų vadovauja „Kino klubui“, kartu su mokiniais dalyvauja tarptautiniuose Prancūzijos, Ispanijos kino projektuose.

Dviejų dalių Vaikų literatūros premija skiriama už vaikų literatūros kūrinius ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje. Į premiją gali pretenduoti rašytojai, kultūros, švietimo darbuotojai, nuveikę reikšmingų darbų populiarindami vaikų literatūrą ir skaitymą.

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija.

Jos dydis – 100 bazinės socialinės išmokų (šiuo metu – 4,2 tūkst. eurų). 2,5 tūkst. eurų skiriama už kūrinius ir 1,7 tūkst. eurų – už skaitymo populiarinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas