Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 19

TOP 10: nuo šnipinėjimo istorijų iki žudikų persekiojimų – kokius kriminalinius romanus pasirinkti?

Artėjant vasarai ir svarstant, kokias knygas pasirinkti atostogoms, daug kas turbūt ieško įtraukiančių, kiek lengvesnio pobūdžio skaitinių. Ir akys neretai nukrypsta į kriminalinius romanus. Tad čia pateikiame 10 rekomendacijų tiems, kas nori detektyvinio žanro kūrinių.
Kriminaliniai romanai
Kriminaliniai romanai / 123RF.com nuotr.

Volker Kutscher „Tyli mirtis“

Iš vokiečių kalbos vertė Indrė Klimkaitė

Leidykla „Alma littera“

KAM: Tiems, kam patiko serialas „Babilonas Berlynas“

„Tyli mirtis“
„Tyli mirtis“

Daugelis šią knygų seriją, matyt, žino dėl didelio populiarumo sulaukusio televizijos serialo „Babilonas Berlynas“. Serialas, kuriame mes nukeliami į Veimaro laikų Berlyną, įtaigiai perteikia aprašomąjį laikotarpį, politines intrigas, kuria noir atmosferą. Tie patys žodžiai gali būti pritaikomi ir šiai Gareono Rato serijai. Ši serija turėtų patikti tiems, kam aprašomasis laikotarpis ir miestas yra ne tik fonas, o pagrindinis veikėjas, kam svarbus kinematografiškumas, istoriniai virsmai. Trečiojo–ketvirtojo dešimtmečių Berlynas su gausybe įtampų – politinių ir ideologinių, miestas, kuriame klesti korupcija, kur greta blizgaus naktinio gyvenimo – nusikalstamų gaujų siautėjimas, tai išties dėkingas laikotarpis rašytojams. Reikia pasakyti, kad autoriaus stiprybė ir yra perteikti atmosferą, laikotarpį, o ne kurti detektyvinę intrigą – tiesa, pirmojoje dalyje politinio konteksto buvo daugiau. Serijoje pasakojama apie komisarą Gereoną Ratą, kuris imasi tirti kino žvaigždės nužudymą. Tačiau ši žūtis nebuvo atsitiktinė – netrukus pranešama apie dar vieną nužudytą aktorę. Narpliodamas šiuos nusikaltimus detektyvas panyra į šou verslo, nusikalstamo pasaulio užkulisius, prieš jo akis skleidžiasi nematomojo tarpukario Berlyno paslaptys.

Maurizio de Giovanni „Tamsa“

Iš italų kalbos vertė Endas Deinoravičius

Leidykla „Balto“

KAM: Norintiems procedūrinio, humoru prisodrinto kriminalinio romano, mėgstantiems Neapolį

„Tamsa“
„Tamsa“

Lietuvių skaitytojams iš knygos „Picofalkonės šunsnukiai“ jau pažįstamas italų kriminalinių romanų autorius toliau tęsia pasakojimą apie Neapolio komisariatą, kuriame dirba itin marga komanda – ją galime būtų pavadinti nevykėliais, tačiau visgi jie sugeba susidoroti su užduotimis. Tai labiau klasikinio pobūdžio, procedūrinis kriminalinis romanas, kuriame autoriui svarbu atskleisti personžus, – būtent jų dinamika, asmeninės istorijos šiuose romanuose mane labiausiai ir žavi. Tai pat – autoriaus humoro jausmas ir Neapolio atmosfera. Autorius vedžioja mus Neapolio gatvėmis, užkaboriais, chameleoniškas miestas, kuriame vystosi ši istorija, tampa vienu pagrindinių šios knygos pesonažų. Šįkart tyrėjams tenka bent kelios užduotys – įvykdomas prabangaus buto apiplėšimas, o taip pat pagrobiamas vienos iš įtakingiausių miesto šeimų vaikas. Akivaizdu, kad čia slypi nemažai paslapčių, ir tyrėjams teks jas išsiaiškinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas